Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. június 26. szerda
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. október 9., kedd 16:33

Tisztelgés a mártírok előtt
A Himnusz hangjaival vette kezdetét péntek délután a Rákóczi Szövetség és az OKSZÍK közös megemlékezése a Római Katolikus Plébániatemplom mellett álló emlékműnél, amely mellett a kecskédi Gróf Esterházy József Nemzetiségi Lovasbandérium tagjai álltak díszőrséget.


 Az aradi vértanúk emlékére megrendezett ünnepségen Lazók Zoltán polgármester arról szólt többek között, hogy a 13 aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét, s ezen túl azt is, hogyan tudott egy eszme, Magyarország boldogulásába vetett hit szolgálatába állni német, rác, szerb, magyar és örmény, egyszerű polgár és gazdag arisztokrata ahogyan Jókai írta: egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat.


 - Ha az aradi gyásznapon van valami fenséges, úgy az utolsó jelenet bizonyára az: Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett, és bár korábban voltak nézeteltéréseik, most, az öröklét kapujában a magyar arisztokrata lehajolt, és megcsókolta a szerb paraszti ivadék, Damjanich kezét. Korunkból nemcsak a hősök, a gesztusok is elfogynak. Vécsey kézcsókja azt mutatja, a gesztus fontos erkölcsi tényező, a gesztusok által marad egyenes világunk tengelye – fogalmazott a városvezető, aki Tolsztoj gondolatát ajánlotta a jelenlévők figyelmébe: Fogjunk össze mind, akik szeretjük a jót, és legyen zászlónk a cselekvő erény!


 A megemlékezés szónokaként Kedves Gyula történész azt emelte ki beszédében, hogy Arad neve különös érzeteket kelt a magyar emberben, hiszen egyértelműen az 1848-49-es szabadságharcot követő megtorlás, az aradi vértanúk, a szabadságharc végnapjai jutnak eszébe.


 - A Habsburgok megrettenteni akarták a magyar népet, de ez visszájára ütött, és dacot váltott ki az egész nemzetből. Egy évtized telt el a teljes passzivitással, ami nemcsak politikailag, de gazdaságilag is tarthatatlan volt, s végül ez a dac vezetett el a kiegyezéshez. Megalázták népünket, amikor a katonai kivégzés helyett akasztófára juttatták a szabadságharc kiválóságait, de a nemzet a mai napig nem feledi a mártírok áldozatvállalását – mondta a történész.


 A megemlékező gondolatokat követően Oroszlány önkormányzati, politikai, intézményi és társadalmi szervezeteinek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit az emlékmű talapzatánál, az eseményt pedig a Szijj Irma városi kórus előadása tette emlékezetesebbé.


 2018. 10. 07. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.