Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2018. november 30., péntek 18:21

Kihirdették az újbudai Ottlik kert című nyílt tervpályázat eredményét
Budapest, 2018. november 30. – A B32 Galéria és Kultúrtérben ünnepélyes keretek között hirdették ki az Ottlik kert című tervpályázat győztesét. Az Újbuda Önkormányzata által kiírt pályázatra beérkezett több mint egy tucat pályamű közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Az első helyezettnek járó 800.000 Ft-os pénzjutalmat és a továbbtervezés jogát az „Olvass a sorok között” című pályaművével Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.), Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) nyerte meg.


Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata a nyár folyamán nyílt tervpályázatot hirdetett Ottlik kert címen, egy olyan közösségi tér létrehozására a kerület szívében, amely egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak, és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének is. Az önkormányzat pályázati felhívásárára összesen tizenöt pályamű érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A bírálóbizottság tiszteletbeli elnöke Hoffmann Tamás polgármester, elnöke Mohácsi Sándor tájépítész, további tagjai Erő Zoltán építész, urbanista, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint az önkormányzat részéről Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor mb. főépítész voltak.
Hoffmann Tamás polgármester a díjak átadásakor kiemelte, hogy az Újbudai Kulturális Városközpont koncepciója elérte a célját, ugyanis a kerület pozíciója sokat erősödött Budapest kulturális térképén, köszönhetően a fővárosi- valamint az újbudai önkormányzat és a helyi civil szereplők együttműködésének. A koncepció fontos eleme a kerület közterületeinek megújítása is, amely, a Gellért tér, a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér megújítása után, ezzel a tervpályázattal egy újabb mérföldkövéhez érkezett.

Mohácsi Sándor a zsűri elnöke beszédében rámutatott, hogy a köztér egy multifunkcionális hely, amelynek közönsége a mindennapi ember. A jó tér összeköt, befogad, elsimít és elérhetővé tesz. Valami pozitív semlegesség kell, hogy átszője ahhoz, hogy életünk, mindennapjaink hosszú távon megfelelő aláfestéseként szolgálhasson – tette hozzá.

A zsűri 800.000 Ft-os fődíját és a továbbtervezés jogát a Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat, „Olvass a sorok között” című pályaműve nyerte.

További helyezések
2. helyezett
Biri Balázs, Monory Rebeka, Pálfy Máté, Szabó Levente (Hetedik Műterem Kft.), Gyüre Borbála, Kántor-Turi Emese (Geum Műterem Kft.), Borsa Aliz
3. helyezett
Dr. Almási Balázs, Börcsök Brigitta, Koller Margit
Különdíjasok
Sipos Kata, Szende András, Vörös Balázs, valamint Kőhalmy Nóra egyéni induló
 
A pályázatokból nyílt kiállítás 2018. december 5-ig tekinthető meg a B32 Galéria és Kultúrtérben.
A pályázatról bővebben: ottlikkert.ujbuda.hu

Részlet az 1. helyezett műleírásából
„A tervezett közkert alaprajta egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (…) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet, vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér, mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik."
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.