Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2018. december 3., hétfő 14:53

Többfunkciós szabadtéri kiállítás gyermekrajzokból
Békák bújtak el az épülő Békásmegyeri piacon

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata rajzpályázatot hirdetett a békásmegyeri általános iskolák tanuló részére “Rejtsd el a békát a piacon” címmel. A pályázatra szebbnél szebb és ötletes rajz készült, ezért Bús Balázs polgármester kezdeményezésére a békásmegyeri piac területét körbevevő kerítésekre feszítettek ki azokat, hogy egyfajta szabadtéri kiállításként mindenki megcsodálhassa azokat és ezzel városképileg is szebb látványt nyújtson az építkezés területe. A képek egyenként közel 6 m2 nagyságban díszítik a teret.
Szeptember elején indult az a rajzpályázat, amely a békásmegyeri általános iskolák diákjai fantáziáját hívta versenyre. A résztvevőknek egy békát kellett elrejteniük a Békásmegyeri Piacon, amely épp az eső elől keres magának búvóhelyet. A gyerekeknek három hét állt rendelkezésre a kreatív alkotások elkészítésére, és összesen négy pályázati kategóriában indulhattak az alsós, illetve felsős évfolyamokról.

Összesen 118 kép született, 125 alkotótól. A nyertes rajzok kiválasztása októberben történt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, valamint az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. által. Ezt követően minden résztvevő egy kis ajándékcsomagot kapott, a nyertesek pedig értékes utalványokkal lettek gazdagabbak, melyeket a Csodák Palotájában, illetve könyvesboltokban válhatnak be.
 
Minden díjazott Bús Balázs polgármestertől oklevelet is kapott, a zsűri által megítélt legjobb 40 rajzból a polgármester ötlete alapján, építési hálók készültek, amelyek immár a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kivitelezési területét díszítik, összesen több mint 230 m2 - nyi felületen.
 
"Bár az építkezés végeredménye örvendetes dolog lesz a békásmegyeriek számára is, hiszen egy 21. századi igényeknek megfelelő, piacot és közösségi teret vehetnek majd birtokba, a kivitelezés látványa sohasem szép városképileg. Ezért is gondoltam úgy, hogy a békásmegyeri iskolások rajzai és a rajzokon megjelenő gondolataik, mindenki számára kellemes perceket okoznak majd. Továbbá ezzel a reklámnak egy befogadhatóbb fajtáját támogatjuk, a gyermek tehetségét hirdetjük."- fogalmazott Bús Balázs polgármester ötlete kapcsán.
A 40 kép alkotóját az építkezés generálkivitelezője, a Market Építő Zrt. is ajándékkal díjazta.  
A kezdeményezés illeszkedik az önkormányzat vezetőségének azon törekvésébe, hogy a kerület igen sokszínű kulturális tevékenységét, ne csak a programokon, nagyrendezvényeken és intézmények falain belül megrendezett kiállításokon keresztül ismerhessék meg az itt élők és ide látogatók, hanem házak falain vagy éppen építési hálókon is művészeti alkotásokkal találkozhassanak. Két évvel ezelőtt a Polgármesteri Hivatal épülete renoválásakor is gyermekrajzok díszítették a Fő teret, eltakarva az építkezést, de szintén ebből a célból valósult meg, hogy a Krúdy-negyedben a Tanuló utcában lévő Katolikus Plébánia melléképületének falára Krúdy Gyula író életéhez kapcsolódó műveket festettek, valamint a Kálvin közi, műemléki védettségű református parókia tűzfalára Veszeli Lajos festőművész kollázsa került, mely a templom egykori tervezőjének, a híres író, építőművésznek állít emléket.
 
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tervei szerint a jövőben minden nagyobb volumenű önkormányzati felújítás, építkezés területén hasonló módon, gyermekrajz-pályázati műveket kíván építési hálókra kihelyezni.
 


1 csatolt kép építési háló
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.