Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 23. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2019. február 20., szerda 15:08

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzatának közleménye
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület önkormányzatának közleménye Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Pénzügyi Bizottsága 2019. február 20-án tárgyalta az ellenzéki (MSZP,DK, Jobbik, LMP) képviselőknek a túlóratörvénnyel kapcsolatos határozati javaslatát. Az ellenzék az önkormányzat gazdasági társaságainál meg akarja tiltani a Munka törvénykönyve januári módosítása által lehetővé tett szabályok alkalmazását (pl. a 400 túlóra lehetőségét), és felhívja a kerületi gazdasági társaságokat, hogy ne éljenek ezekkel a lehetőségekkel.
 A Bizottság határozatában elítélte az indítványozó képviselők akcióját. Kiemelte, hogy ezzel megszegték képviselői esküjüket. Nem a jogszabályok megtartásán és megtartatásán, hanem a törvény elleni uszításban jeleskednek. Nem a kerület fejlődésének előmozdítása érdekében ténykednek, hanem országos politikai kampányban vesznek részt. Határozati javaslatuk több bekezdése szóról szóra megegyezik a Botka László szegedi polgármester által 2018. december 21-én a szegedi közgyűlés elé terjesztett előterjesztéssel.
 A Bizottság kifogásolja, hogy az ellenzéki képviselők el akarják vonni a gazdasági társaságok vezetőinek munkáltatói jogosítványát, konfliktust akarnak szítani a társaságokon belül. Sem a társaságok vezetőit, sem dolgozóikat nem kérdezték meg a törvény alkalmazásáról. Az önkormányzat gazdasági társaságainál az indítványozó képviselők által feltételezett munkavállalói érdeksérelem nem áll fenn, túlóra jellemzően nincs. Kivétel a Szakrendelőben a betegellátás folyamatossága érdekében, a felújítás miatt elrendelt, csekély számú túlóra. 
Az ellenzék be akar avatkozni a munkaviszonyokba, méghozzá olyan módon, ami hátrányosan érintheti a kerületi gazdasági társaságok versenyképességét és a munkavállalók kereseti lehetőségeit. Az indítványozó képviselők hatáskörüket messze túllépve politikai nyomást akarnak gyakorolni a kerületi gazdasági társaságok vezetőire, és azokban is konfliktust akarnak generálni. 
A fentiek miatt a Bizottság a határozati javaslatot tárgyalásra alkalmatlannak tartja, megtárgyalását nem javasolja a Képviselő-testületnek.  Az Önkormányzat Gazdasági, Vállalkozás- és Turizmusfejlesztési Bizottsága2018. február 18-án tárgyalta az előterjesztést. Az ülésen kiderült, hogy az előterjesztők nem tájékozódtak a kerületi önkormányzati és egyéb gazdasági társaságoknál a túlórák számáról. Az előterjesztésben szereplő adatok forrását nem tudták megjelölni. Ez a bizottság sem javasolta a Képviselő-testületnek az előterjesztés megtárgyalását.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.