Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

PITVAROS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. március 18., hétfő 09:56

Francia mintára építi szennyvízkezelését Pitvaros
Franciaországban gyakran használt technológiával, falusias környezetben megvalósítható és üzemeltethető rendszer épül ki a településen. Két közintézményben már működik, most közel száz telken valósítják meg.
Radó Tibor volt tegnap a Rádió7 vendége, Pitvaros polgármestere a település idei várható fejlesztéseiről beszélt a műsorban. Pitvaros a környezettudatosságra épülő fejlesztéseinek köszönhetően 2013-ban Klímasztár díjat kapott, mint kiderült 2010 óta minden beruházásuk során az energiahatékonyság az egyik legfontosabb szempont, mostanra szinte minden közintézményben van valamilyen zöldenergia hasznosítás. Az önkormányzatnak pedig sikerült elérnie, hogy gyakorlatilag „megszűnt a villanyszámlája”, ami hatalmas terhet vesz le a vállukról.
Pitvaroson a szennyvízkezelést is újragondolták, mondta el Radó Tibor a műsorban, a település korábbi polgármestere már több mint 18 évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni egy Franciaországban gyakran használt technológia iránt, amely falusias környezetben jobban megvalósítható és üzemeltethető, mint a városi igényeket kielégítő szennyvíztisztító rendszer.
– Minden ingatlanon egy teljes értékű szennyvíztisztító létesítmény van, és ott helyben tisztítják a vizet. Ezzel nem fogy el a víz a település alól, illetve költséghatékony, mert egy ilyen rendszerhez nem kell elektromos áram, nem kell szállítani a vizet, nem kell az utcákon a közműveket átszervezni, felbontani az utakat. – hangsúlyozta Radó Tibor.
A polgármester hozzátette: a technológia lényegében egy nagyobb tartályból, illetve egy elszivárogtató mezőből áll, és kimondottan biológiai tisztító rendszerrel működik. A lehetőséggel megismertették a lakosságot is, akik közül sok háztartásnak tetszett az ötlet, ők előzetes jelentkezés után, az önerő befizetésével csatlakozhattak a település pályázatához, amelynek keretében így közintézményekkel mintegy 100 telekre építenek ilyen rendszert, amihez 150 millió forint forrást nyert Pitvaros.


Ez a beruházás jelenleg a támogatási szerződés előkészítésénél jár, az aláírás után pedig kezdődhet a tervezés és a közbeszerzés. Radó Tibor elmondta, a településen, ettől a pályázattól függetlenül már két közintézményben ilyen rendszert üzemeltetnek, amelyek jól is működnek.
A műsorban a polgármester további fejlesztésekről is beszélt, Pitvaroson ugyanis már folyamatban van az Egészségház kivitelezése, amelyet várhatóan augusztus végén át is adnak, illetve a piac felújításával kapcsolatosan is elkezdődnek a munkálatok hamarosan. Itt növelik a fedett árusítóhelyek számát, felújítják a kiszolgáló épületeket is.
Radó Tibor kiemelte azt is, a település az útfelújításoknak is nagy nyertese lesz, amelyben komoly segítséget nyújtott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. A Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota utat ugyanis teljesen felújítják, és kerékpárút is épül. Ezzel együtt a Pitvaros-Nagyér, és a Pitvaros-Csanádalberti utakat is rendbe hozzák a következő években.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.