Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BALATONFŰZFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. április 1., hétfő 17:44

Megkezdődött a turisztikai kerékpárút és parkolóhelyek kialakítása Balatonfűzfőn
Sajtóközlemény
Megkezdődött a turisztikai kerékpárút és parkolóhelyek kialakítása Balatonfűzfőn
2019/04/01
A projekt keretében a parti sétány 2. szakaszán (a Sirály Vendéglő és a Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között) turisztikai kerékpárút kiépítése, valamint a fövenystrandi büfésor és a Szörf Centrum mentén, továbbá a Sirály Vendéglő melletti területen parkolók kialakítása valósul meg a 199,14 millió Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével.
Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2017. augusztus 10-én támogatási kérelmet nyújtott be turisztikai kerékpárút kiépítésére a parti sétány 2. szakaszán (a Sirály Vendéglő és a Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között), valamint parkolók kialakítására a fövenystrandi büfésor és a Szörf Centrum mentén, továbbá a Sirály Vendéglő melletti területen, amelynek eredményeként 199.136.743 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, TOP-1.2.1-16 kódszámú pályázatán.
A kivitelezési munkálatok 2019. március 4-én kezdődtek meg. A beruházás műszaki átadás-átvételének tervezett időpontja 2019. július 26.
A projekt a 2007-2013-as programozási időszakban megvalósult, a „Parti sétány, kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások kialakítása Balatonfűzfőn” című KDOP-2.1.1/D-12-2012-0005 azonosító számú pályázati projekt folytatását tartalmazza. Balatonfűzfő Város Önkormányzata európai uniós támogatásból 2015 decemberében valósította meg eddigi legjelentősebb és a projekt által érintettek számára a legkívánatosabb beruházását, amelynek keretében 1,1 km hosszú kerékpárút, 2,5 km hosszú sétány épült, valamint kerékpáros turisztikai szolgáltatásokat nyújtó Kerékpáros Információ Pont létesült.
Az elnyert támogatást a város Balaton partjának teljes szakaszát felölelő parti sétány és kerékpárút továbbfejlesztésére fordítjuk, amely beruházás tartalmazza új kerékpárút (2/A szakasz) építését, parkolók (egyben eszközváltó helyek) és az ahhoz kapcsolódó közvilágítás kialakítását, az elektromos járművekhez szükséges töltőberendezés létesítését, valamint a meglévő kerékpáros turisztikai szolgáltatások bővítését (kerékpártámaszok, szervizeszközök, pótalkatrészek pótlási áron, nyereség nélküli biztosítása). A projektben megvalósítani kívánt összes projektelem a 2015. évben megvalósult parti sétány és kerékpárút, mint önálló turisztikai vonzerőhöz csatlakozik, egyben felfűzi a part menti attrakciókat és szolgáltatásokat. A meglévő attrakciók megközelítése és parkolási helyzetének kezelése érdekében nélkülözhetetlenek ezek az infrastrukturális beavatkozások. A parkolókat, kerékpártámaszokat nem kizárólag az attrakció látogatói, hanem bárki számára elérhetővé tesszük.
A fejlesztés az alábbi projektelemekből áll:
-       KP-1/A1 szakasz: A Fövenyfürdő büfésora melletti út, amely a sétány 1. szakaszának, a Szörf Centrumnak és a Balaton part elérését biztosítja. Az építendő 85 méter hosszú kiszolgálóút nemcsak az engedéllyel behajtó gépjárművek, hanem a gyalogosok és kerékpárosok kulturált közlekedését is biztosítja. A szakasz jelenlegi állapotában rendkívül poros a nyári időszakban és azért fontos a megépítése, hogy így a strandról kifelé árusító 7 büfé vendégei kulturált környezetben tudják elfogyasztani rendelésüket. Ezen a szakaszon 5 férőhelyes párhuzamos parkolót és 20 férőhelyes, 10 darab kerékpártámaszt tervezünk kialakítani.
-       KP-1/A2 szakasz: Az itt kialakítandó 75 méter hosszú kiszolgálóút és 23 férőhelyes merőleges parkoló a Szörf Parkba érkező sportolók, a sétányt látogatók kulturált parkolási lehetőségét szolgálja.
A Fövenystrand és a Sirály Vendéglő között megépült sétány alkalmas kerékpározásra is, hiszen az intenzívebb igénybevételű részeken térkőburkolattal, a természetközeli részeken kavics-fix burkolattal készült, ezáltal a kerékpáros közlekedés folytonossága biztosított.
-       KP-2/A szakasz: A Sirály Vendéglő és a Kalóz közben található Balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője között a megépült parti sétány nyomvonalával párhuzamosan tervezzük kialakítani a 749 méter hosszú turisztikai kerékpárutat. A biztonságos közlekedés megteremtése érdekében azonban szükséges a Sirály utcától a Marina-Fűzfő kikötőhöz biztosítani a bejárást (45 méter bejáróút), valamint a várhatóan megnövekvő turistaforgalom miatt a parkolást 21 férőhelyes merőleges parkoló kialakításával, továbbá eszközváltó helyként a 22 férőhelyes, 11 darab kerékpártámasz létesítésével. Ezen a parkolóhelyen történik az elektromos járművek használatához szükséges „A” típusú (normál) töltőberendezés telepítése oly módon, hogy két parkolóhelyen biztosítjuk az elektromos gépkocsi-töltési lehetőséget.
A Kalóz köztől 100 métert haladva a vasútállomással szemben, a Fűzfő Motel területén álló épületben hoztuk létre a kerékpáros turisztikai szolgáltatásokat nyújtó Kerékpáros Információs Pontot, ahol a korábbi nyertes pályázatnak köszönhetően számos gyermek-, család- és kerékpárosbarát szolgáltatás került kialakításra. A Kerékpáros Információs Pontunk 2 éve működik és az a tapasztalat, hogy jelentős igény mutatkozik a kerékpározók részéről a szervizszolgáltatásra, amely hatékonyabbá és gyorsabbá válhat jelen projektnek köszönhetően, amennyiben a szervizeszközöket és a pótalkatrészeket közvetlenül az iroda biztosíthatná a kerékpárosok számára pótlási áron, nyereség nélkül. Ezzel kívánjuk a Kerékpáros Információs Pontunk szolgáltatását bővíteni és szerepét a szervizszolgáltatás terén erősíteni.
A projektről bővebb információt a  Önkormányzat/Projektek oldalon olvashatnak.

1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény Balatonfűzfő kerékpárút
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.