Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2019. június 12., szerda 15:50

Új parkot avattak Csepelen
Ünnepélyes keretek között felavatták a csepeli Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Wittner Mária Csepel díszpolgára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző is.
Borbély Lénárd polgármester kiemelt tisztelettel köszöntötte az ünnepségen Mádl Dalma asszonyt és Brenner József atyát, a vértanú testvérét is. Beszédében rámutatott, az önkormányzat az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Csepelen ne csak a fizikai, de az erkölcsi és a szellemi tér is megújuljon. „Jelképesnek tekinthető, hogy éppen ezen a helyen állíthatunk méltó emléket Brenner János atyának, akinek egyetlen bűne volt, hogy nagyon sokan szerették” - fogalmazott ünnepi beszédében Borbély Lénárd. Majd kiemelte: „Fontos cél, hogy Csepel megújuljon, olyan hellyé váljon, amelyre valamennyien büszkék lehetünk. A nemrég megnyílt Rákóczi Kert önmagáért beszél, most pedig a kerület egy újabb ékköve, a Brenner János park kerül átadásra.”
Wittner Mária Csepel díszpolgára ünnepi beszédében kiemelte: különösen szép gesztus, hogy Brenner János tiszteletére szobrot állítanak és parkot neveznek el róla a kerületben. „Brenner János vértanúnak nem volt bűne, csakúgy, mint a többi atyának sem, akik a lelkek ápolása, az isteni szeretet mellett kötelezték el magukat. A kommunizmusban azonban bűnnek számított a szeretet. Aki a szeretet törvénye szerint él, nem követi el mindazokat a bűnöket, amelyek a tízparancsolatban vannak. Ha az isteni szeretetet magunkévá tesszük, akkor szebb és jobb lesz a világ, az ország” - hangsúlyozta Wittner Mária.
Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére felidézte Brenner Jánoshoz fűződő emlékeit, halálának körülményeit és megosztotta naplójának egy részletét is. „Az Istennél keresem egyedül a boldogságot, de tudom azt, hogy az Isten nem kíméli azokat, akik őt szeretik, hanem megpróbálják, de nagy hasznuk van belőle.”
„Jánosnak az volt a jelmondata, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Igaza volt, mert nagyon megalázták, meggyalázták, de tavalyi évben boldoggá avatták és az egyház fölmagasztalta.”- mondta Brenner József.
Az ünnepi beszédek után leleplezték Brenner János szobrát, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített. Az alkotást és a parkot Brenner József atya szentelte meg, a résztvevők pedig a megemlékezés virágaival, mécseseivel róhatták le tiszteletüket a vértanú pap előtt.
Brenner János (1931-1957) ciszterci szerzetest, rábakethelyi káplánt tavaly májusban avatták boldoggá. Szívén viselte hittanosai sorsát, lelkipásztori feladatait hűségesen látta el. Tevékenységét az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, így 1957. december 15-ére virradó éjszaka brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. A bűncselekményre és az aznap történtekre csak mozaikdarabokból – a gyanúsítottak, elítéltek vallomásából, valamint néhány szemtanú visszaemlékezéséből - lehet következtetni. Vértanúhaláláról hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni. Boldoggá avatási eljárása 1999-ben kezdődött meg. A boldoggá avatásra 2018. május 1-jén Szombathelyen, az Emlékmű- dombon került sor.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.