Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS I. kerület - Budavári Önkormányzata
2019. június 14., péntek 10:04

SZÉKELYUDVARHELYI KÉP-TÁR KIÁLLÍTÁS
Válogatás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Képtárának anyagából

 
A Budavári Önkormányzat és Székelyudvarhely 1996 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot. Számos kulturális programot és cserediák kirándulást szervezett a két önkormányzat közösen. Az elmúlt egy évben Kaiser Ottó fotóművész kiállítást, a Találkozások – Kányádi Sándor emlékkiállítást és a Márai Estet mutatták be Székelyudvarhelyen az I. kerület szervezésében. A Budavári Könyvünnepen, tavaly nyár végén bemutatkozott Székelyföld fővárosa. A Várnegyed Galériában pedig július közepéig tekinthető meg a Székelyudvarhelyi KÉP-TÁR című kiállítás. 

 
A tárlat anyagát a Haáz Rezső Múzeum gyűjteménye biztosítja. Az udvarhelyi múzeum a képzőművészeti gyűjtemény alapját a helyi kulturális intézményekben fellelhető műtárgyak, valamint az egykori Korunk folyóirat keretében működő galéria által adományozott képzőművészeti alkotások teremtették meg. Ma már több mint 1100 mű alkotja a Képtár állományát, amely vásárlás vagy adományozás útján gyarapodott, az utóbbi évtizedben pedig az intézmény által szervezett PULZUS művésztelep alkotásai révén bővíti állományát. Jellegüket tekintve festmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák és számos más műfaji besorolásba tartozó művek szerepelnek a leltárkönyvben.

 
Ha az egyes alkotások keletkezési idejét egy idővonalra vetítjük, akkor a 17. századtól napjainkig terjedő intervallumot kapunk. Ami szembeötlő, hogy a 20. század 60–70-es éveiben készült művek száma a legnagyobb ezen a képzeletbeli szakaszon, mintegy átfogó keresztmetszetét mutatva be a romániai magyar képzőművészet ezen időszakának. Jelen tárlat anyagának válogatásakor részben az is szempont volt, hogy „ízelítőt” nyújtson az erdélyi magyar képzőművészet e periódusából.

 
A kiállítás összeállításánál egy másik irányelv az volt, hogy a gyűjteményből lehetőleg olyan művészek munkái is a tárlat anyagát képezzék, akik a 20. század erdélyi, magyarországi, esetenként az európai képzőművészet élvonalát erősítették, erősítik.
Albert László, Bene József, Biró Gábor, Bodosi Dániel, Czírják Lujza, Fülöp Antal Andor, Gottlieb Rózsa, Incze Ferenc, Incze János Dés, Kádár Tibor, Kiss László, Leiter Artúr, Leprich Ilona, Madarassy György, Márton Árpád, Mohi Sándor, Mózes Finta Edit, Nagy Albert, Páll Lajos, Pallós Sch. Jutta, T. Szücs Ilona, Varga Welther Júlia és Vinczeffy László műveiből rendezett kiállítás egy erdélyi kisváros képtárának anyagából készült reprezentatív látlelet.

 
A kiállítást, amelyet Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Banner Zoltán művészettörténész nyitottak meg, 2019. július 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Várnegyed Galériában.  A tárlat  a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.