Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 17., szerda 13:36

Nazareth az idei Váci Világi Vigalmon
A XXVII. Váci Világi Vigalom nyitónapján, 2019. július 19-én egy igazi rock-legenda, a több mint 50 éves Nazareth együttes lép fel. A magukat a rock dinoszauruszainak nevező skót hard-rock banda a Duna-parti Nagyszínpadon este tíz órakor csap a húrok közé, hogy felcsendüljenek az elnyűhetetlen Nazareth számok. A Nazareth együttes alapító-basszusgitárosa Pete Agnew beszélt a váci fellépésük előtt. 

A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején a Nazareth, a Led Zeppelin, a Deep Purple, a Black Sabbath és a Uriah Heep zenekarok alkották a hard-rock és a 
heavy-metal zenekarok első generációját. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti évekre?

Mi a hatvanas években robbantunk be, az igazi rock-generáció idején. Akkor még a zenekarok más stílust képviseltek, és tulajdonképpen olyan zenét csináltál, amilyet akartál, nem háromperces popvideók készültek, hanem termekben játszottunk, valódi közönségnek. 

Az 1973-as Razamanaz című albumuk robbant be igazán a sikerlistákra, előtte a Deep Purple-lel együtt turnéztak. Mennyire hatott egymásra a két zenekar zenei stílusa?

Azt hiszem, ránk nagyobb hatással voltak, mint mi rájuk. Ezt követte együttműködésünk Roger Gloverrel, aki olyan daloknak volt a producere, mint a Broken Down Angel és a Bad bad boy. Szép idők voltak ezek, ezekkel a számokkal kerültünk a brit toplisták élére. 

Számtalan kiváló dalt szerzett az együttes, de a feldolgozásokhoz is mindig jó érzékkel nyúltak, gondolok itt a Flight Tonight és a Love Hurts dalokra, melyek mindegyike óriási siker lett. Mi ennek a két feldolgozásnak a története?

Abban az időben Rogerrel folytattuk a produceri munkát. Kicsit kevesebb saját dalunk volt akkor, és gondoltuk, szerencsét próbálunk pár átdolgozással is. Fontosnak tartottuk, hogy valóban a saját arcunkra formáljuk a dalokat, így mindig ügyeltünk arra, hogy valami igazán különlegeset alkossunk, amikor feldolgozásokat csináltunk, gyakran nem csak a zenei világba, hanem a szövegbe is belenyúltunk. 

A Hair of the Dog című fantasztikus Nazareth dalt viszont a Guns ’n Roses dolgozta fel, ennek is van története?

A Hair of the Dog egy gyönyörű lányról szól, aki minden férfit az ujja köré csavar, de az énekesben párjára akad, és az megmutatja neki, hogy mennyire hasonlóak belülről. A szöveg maga számos szóviccet és képet is rejt magában, pont emiatt ezt a számot gyakran “Son of a bitch”-ként is emlegetik. 

Az 1999-es koncert turné közben elhunyt Darrell Sweet dobos pótlására rendkívül rövid idő állt rendelkezésre, míg a 2013-ban kényszerű okokból visszavonuló – ős nazareth-es, nagy öreg – Dan McCafferty énekes helyére hosszú időbe telt, amíg megtaláltátok az ideális frontembert Carl Sentance személyében Mennyire viseli meg a bandát egyes tagok kiesése vagy cseréje?

A legnehezebb az énekest pótolni, hiszen valójában a zenekar arca. Amikor Dan kilépett az együttesből, több száz embert meghallgattunk, mert itt azt akartuk, hogy egy kicsit se hasonlítson a hangja az előző énekesre. Carl-nak fantasztikus hangja van, nagyon jó skálán mozog, és megtaláltuk benne ezt a különbséget, amit kerestünk. 

Milyen repertoárral jönnek Vácra, a tavalyi lemezük dalai mellett a régi nagy Nazareth nótákra is őrjönghet majd a közönség?

Persze, hiszen, ha turnézol, mindig hozod azokat a dalokat is, amiket mindenki hallani akar, valamint természetesen az új album dalai is felcsendülnek – bár a régiek kapcsán sem lesz könnyű dolgunk, hiszen 24 album közül válogathatunk. 

A koncertre 2019. július 19-én 22:00 órakor kerül sor Vácon, a Duna-parti nagyszínpadon.

Az interjút készítette: Bodzás Szabolcs, a MIMK PR-és marketing munkatársa
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.