Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 19., péntek 11:00

Kowalsky meg a Vega az idei Váci Világi Vigalmon
Kowalsky meg a Vega 2003 óta hirdeti a pozitív életszemléletet, szövegcentrikus dalaik miatt rendkívüli népszerűségnek örvend a csapat, mindenkit megérintenek elgondolkodtató, lélekmelengető számaik. Ars poeticájuk az élet értelmének keresése, ezt a filozófiát próbálják közvetíteni 16 éve változatlan intenzitással. Az idei interjúsorozat utolsó interjúja a Vigalom zárónapján, a Duna-parti Nagyszínpadon fellépő Kowalsky meg a Vega zenekar alapító-basszusgítárosával, Szórád „Jimmy” Csabával készült.

A rajongóitok szerint dalaitok mindegyike olyan, hogy ha az ember hallgatja, úgy érzi, hogy személyesen neki szól, az ő feladatairól, az ő életéről, honnan jön ez az ihlet, honnan merítetek ezekhez a szövegekhez?

Én is csak csodálkozni tudok azon, hogy Kowa milyen tempóban mennyi és milyen jó szöveget tud írni. Nyilván az nem titok, hogy Kowa elég vallásos ember és a zenekaron belül lassan ez mindenkiről elmondható, és mivel úgy gondoljuk, hogy a Kowalsky meg a Vegának az első számú feladata az életigenlés és az, hogy az emberek mosolyogva és feltöltődve térjenek haza egy koncertről, azt gondolom, hogy ez ebből fakad, ebből fakadhat. Igazából az életből merít, ezek a szövegek nagyon egyszerűen meg vannak fogalmazva, és ha a sorok mögé lát az ember, akkor, mindenki a saját életére is ráismer, amennyiben nyitott erre a szövegvilágra és erre a zenei műfajra.

Mikor jöttetek rá, hogy ezt a fajta dolgot, az élet értelmének keresését kell a zenétekkel és a szövegeitekkel közvetítenetek?

Már rögtön az első lemeznél. A zenekarnak volt egy tíz éves erőltetett menete, ami 2013-ra érett be, akkor sikerült a Kowalsky meg a Vegának az Amilyen hülye vagy című dallal átütő sikert elérnie. Azonban az első lemeztől megfigyelhető, hogy semmi különbség sincs a kezdetektől a szöveg világát tekintve. Talán az zenei hangzás valamelyest változott, nyilván mi is változtunk az elmúlt 16 évben, de azt gondolom, hogy a Kowalsky meg a Vegának az első lemeztől ez az ars poeticája.

Hogyan alakult ki hozzá a csapat, mindenki ugyanazokat a nézeteket vallja?

A mostani formáció egy nagyon hosszú úton alakult ki, igazából 2003-ban volt a Kowalsky meg a Vegának az első koncertje, decemberben. Én vagyok Kowával legrégebb óta, én 2005 májusában csatlakoztam a zenekarhoz és utána volt nagy jövés-menés, de 2012-ben ültünk le és beszéltük meg, hogy akkor komolyan elkezdünk a zenekarral dolgozni, ennek a gyümölcse tulajdonképpen az, ami az elmúlt években történik a zenekarral. Teljesen más embereket kell elképzelni, sok esetben teljesen más világnézeteket valló embereket, és a zenekar nem csak ebből a hat főből áll, hanem egy nagyon komoly team kíséri, úgy, hogy nálunk mindenféle ember megtalálható, nyitottak vagyunk mindenre, semmi elől nem zárkózik el a zenekar. Azt gondolom, talán ez is lehet a sikerének a titka.

Úgy tudom, hogy te 2010-ben elhagytad a bandát, de 2012-ben visszatértél. Mennyire viselték meg a lelkedet ennek a tagcserés időszaknak a konfliktusai? 

2010-ben hagytuk el Socival, akkor bomlott fel az a Kowalsky meg a Vega, amibe Cha-Cha, Sóder, Kowa és én voltunk négyen, ott rengeteg meg nem beszélt probléma volt, amit meg kellett oldani, és fel kellett ehhez nőni. Azt gondolom, hogy ez megviselt mind a négyünket, aztán Cha-Cha kiköltözött Ausztráliába, de 2012-ben Soci, Kowa meg én leültünk és átbeszéltünk mindent. Nem tartott sokáig a megbeszélés, mind a hárman tudtuk, hogy együtt szeretnénk zenélni. Nem volt egy jó időszak, de szükség volt erre ahhoz, hogy most a Kowalsky meg a Vega itt tartson, ahol most tart. 

Mit üzennek a dalaitok valójában, üzenetek egyáltalán?

Mindenkinek mást jelent, egy három éves gyerkőcnek is jelent valamit egy Kowalsky meg a Vega dal, és egy hetven éves idősebb embernek is, és nyilván nem ugyanazt fogják leszűrni abból a dalból. Azt lehet megfigyelni, hogy több generáció is jár a koncertjeinkre, azt lehet mondani, hogy családi programmá vált egy Kowalsky meg a Vega koncert, amiért nagyon hálásak vagyunk. Úgy gondolom, hogy mindenki másképp értelmezi, mindenkinél másképp csapódik le. 

Az idén megjelent tizedik albumotok is nagy sikernek örvend, Vácon mire számítsunk, lemezbemutatóra vagy az elmúlt 16 év kivonatára?

Mindig is úgy koncertezett a zenekar, hogy fontosnak tartunk bizonyos dalokat eljátszani, amit nem lehet a setlist-ből kihúzni. Ez egy bő 90 perces koncert lesz, azért ebben lesznek bőséggel új dalok, de nyilván azokat a slágereket, amiket a közönség mindenféleképpen elvár a zenekartól, azt igyekszünk teljesíteni. Minden dalt nem tudunk eljátszani, amilyen igények bejönnek a zenekarhoz, de igyekszünk azért az elmúlt 16 év minden szegletéből meríteni.

Vácon már több ízben jártatok, mi a véleményed a Váci Világi Vigalomról, esetleg van valamilyen Váchoz köthető emléked vagy élményed?

Nekem a város nagyon tetszik, a Vigalomról pedig az a véleményem, hogy nagyon jó helyen van, jól megszervezett rendezvény, azokat a fesztiválokat kedvelem, amik a városban bent találhatók, azoknak sokkal jobb hangulata van, és könnyebben megközelíthető infrastruktúra szempontjából egy jobban felépíthető koncerthelyszín. Már régen játszottunk Vácon, már vagy három éve, úgyhogy jó lesz most vasárnap ott játszani, már nagyon várom.

A koncertre 2019. július 21-én 21:30 órakor kerül sor Vácon, a Duna-parti nagyszínpadon.

Az interjút készítette: Bodzás Szabolcs, a MIMK PR-és marketing munkatársa
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.