Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SEGESD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2019. július 19., péntek 15:40

Három helyszínen négy beruházással gazdagodott Segesd
Történelmi témájú interaktív park, megújult múzeum és könyvtár, bor- és pálinkaház, közösségi mosdó: e négy beruházás mintegy 150 millió forintos értékkel gyarapítja mostantól a segesdi önkormányzat vagyonát. Mindehhez az Európai Unió és a magyar központi költségvetés 100 százalékos támogatása biztosította a forrást.

A segesdi önkormányzat 2015-ben indította el azt a tervező munkát, melynek eredményeként összeállt egy komplex településfejlesztési terv. Azóta ennek megvalósítása érdekében figyelik a pályázati kiírásokat, és megragadnak minden lehetőséget, ami esélyt ad a fejlődésre. A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden címmel beadott pályázatuk sikerrel szerepelt a Területi Operatív Programban, és így 2017-ben útjára indulhatott. Azóta három fő helyszínen négy beruházás valósult meg, melyek menetéről a mai ünnepélyes létesítmény-átadó ünnepségen számolt be Péntek László polgármester.
Az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár 18 évvel ezelőtt alakult át az egykori uradalmi malomépületből többcélú kulturális helyszínné: a földszinten könyvtár működik, az emeleten kiállítások és közösségi rendezvények találnak otthonra, s az egész épület egyben múzeum is, ahol a településen folytatott régészeti ásatások leletei láthatók. A mostani beruházás során elkészült a földszinti padozatban elhelyezett lépésálló edzett üveggel fedett tárló szigetelése, az alsó fogadószint akadálymentesítése, megújult a villamoshálózat, a szociális helyiségek és a bejárati ajtó. Az épületen kívül a közlekedést segíti az akadálymentes járda és a gépkocsi-parkoló.
A program legnagyobb eleme egy interaktív tematikus park, amely a művelődési ház mögötti szabad területen kapott helyet. Miután a közeli műemléki kegykápolna és szent forrás búcsúnapokon több száz látogatót vonz, s itt tartják a település valamennyi nagy rendezvényét is, ezért jelentős kihasználtságra számíthat majd a játszótér. A park a szabadtéri szórakozás élményét kínálja a gyerekeknek, óvodai és iskolai csoportoknak, valamint a gyerekes családoknak. A csoportos turizmus feltételeit segítve gondoltak a megközelítést elősegítő út- és parkolók kialakítására és egy közösségi mosdó építésére is.
Az alsó-segesdi hegyen az önkormányzat tulajdonában, de a Segesdi Szent László Bor és Pálinkabarát Egyesület használatában lévő kis présház volt a projekt harmadik fő helyszíne. Ennek átépítése a turisztikai célú hasznosítás érdekében történt. A beruházás eredményeként létrejött Bor- és Pálinkaház alkalmas lesz gasztronómiai rendezvények, bor és pálinkaversenyek tartására, falai között helyet kapnak a helyi termelők nyertes borai és pálinkái, valamint a gyümölcstermesztés, a bor- és pálinkakészítés hagyományos eszközei is. A rendelkezésre álló forrásból jelentősen bővült az épület alapterülete, megtörtént az energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése, új nyílászárókkal szerelték fel. Az udvaron elkészült a járda, a fúrt kút és zárt szennyvíztároló, a bejáratnál pedig több gépkocsi számára alkalmas parkolót alakítottak ki. A mai átadóünnepségen együtt ünnepelt a segesdiekkel Szászfalvi László országgyűlési képviselő, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a pályázat megfelelő támogatottságot kapott. Részt vett az eseményen Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is, aki konzorciumi partnerként követte figyelemmel a beruházások megvalósulását. A nemzeti színű szalag átvágása után a segesdi gyerekek vették birtokba az új játékokat és fejlesztő eszközöket.

A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című (TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00005) projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat 149,9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.