Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 17. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2019. augusztus 15., csütörtök 16:49

Egy hónapja működik a parkolásüzemeltetés új rendszere Zuglóban
Karácsony Gergely polgármester költségcsökkentő javaslatának heves politikai támadása ellenére is felállt és a korábbinál olcsóbban működik Zugló új, önkormányzati üzemeltetésű parkolási rendszere. Az új rendszer az előzetes számítások szerint az első hónapban napi 1 millió forint nyereséggel zárt. 

A zuglói önkormányzat idén nyár elején értékelte a 2017-ben bevezetett fizetőparkolás tapasztalatait, és úgy döntött, hogy 2019. július 10-től saját kézbe veszi, és új rendszerben működteti a parkolás üzemeltetését. Az újfajta működtetésre azt követően nyílt mód, hogy a SIS Parking Kft.-vel kötött kétéves üzemeltetési szerződést a polgármester nem kívánta meghosszabbítani. A képviselő-testületi felhatalmazás birtokában az önkormányzat felállította azt a személyi és technikai hátteret, amely a feladatellátást maradéktalanul biztosítja. A parkolóőri feladatokat önkormányzati alkalmazottak végzik a korábbinál hatékonyabban. Mindaddig, amíg az önkormányzat saját informatika háttere feláll, a hivatal átmeneti időszakra a korábbi szolgáltatóval kötött szerződést, melynek dokumentumai a kormányközeli médiumok állításaival ellentétben nem titkosak, nyilvánosan elérhetők.

A július 10. óta eltelt egy hónap eddig feldolgozott adatai azt mutatják – összehasonlítva a számokat az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal —, hogy a rendszer a korábbinál olcsóbban és hatékonyabban működik. A bevételek az elmúlt év hasonló időszakához képest 20%-kal növekedtek, az üzemeltetési költségek pedig felére csökkentek. 
A költségcsökkentő intézkedéseket – melyeket Karácsony Gergely polgármester háromszor terjesztett a képviselők elé - a zuglói képviselő-testület kormánypárti tagjai egyszer sem támogatták. A polgármester először 2019. április 18-án nyújtotta be a testület elé javaslatát, ám a képviselők a napirendet sem szavazták meg, a következő ülésen, 2019. április 29-i ülésen pedig a testület leszavazta a költségcsökkentési javaslatot. Karácsony Gergely javaslatára a testület végül 2019. május 13-án döntött arról a Fidesz támogatása nélkül, hogy az önkormányzat 2019. július 10-től átveszi a korábbi üzemeltetőtől a feladatot, és saját maga végzi el azt.

Az új parkolás-üzemeltetési rendszer egy hónapos kedvező gazdaságossági adatai most lehetőséget adnak arra, hogy az önkormányzat tovább dolgozzon a zuglóiaknak nyújtandó újabb kedvezmények bevezetésén. Az erről szóló - a törvényességi kritériumoknak és a költségvetési egyensúly garantálásának is megfelelő - előterjesztést Karácsony Gergely a képviselő-testületnek be fogja nyújtani.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.