Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. szeptember 12., csütörtök 11:57

Az Óvárosban mindenkié a tér
A felújított Móra Ferenc utcai útburkolat átadásakor a fogyatékkal élők is megfogalmazták véleményüket. A Borsos iskola előtti Kossuth parkban közel százan várakoztak az átadásra már a rendezvény előtt negyed órával, és folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Dorner László a Bányásztelep és az Óváros önkormányzati képviselője minden program előtt felkeresi az érintett terület lakosait, személyesen viszi el a meghívót, így sokak érdeklődését felkelti. 
A képviselő köszöntőjében elmondta, hogy az Óváros és a Bányásztelep lakói megszokták, hogy mindent, amit a várostól kapnak megköszönik és örülnek neki. Ünnepnek tekintik az átadás napját.  
- Én is köszönöm Schwartz Béla Ajka város polgármesterének azt a támogatást, amit az elmúlt években az önkormányzati munkámhoz kaptam - fogalmazta meg. - Köszönöm önöknek is, hogy az elmúlt években megkerestek ötleteikkel, örömeikkel, problémáikkal, részt vettek a közös munkában. A városrészek folyamatosan szépülnek,  a lakók is odafigyelnek és szépítik környezetüket. 
 A Közösen Ajkáért Egyesület, aminek színeiben indul Schwartz Béla az önkormányzati választáson, már bemutatta a programját. A bemutatkozó programon én  is elmondtam a terveimet, amelyet az önök javaslatát is figyelembe véve fogalmaztam meg. Javaslom, hogy a következő években is dolgozzunk együtt, építhessük szépítsük együtt városrészeinket. A képviselő hozzátette, az átadott  forgalmas úton nem csupán gépkocsik közlekednek, hanem kerékpárok, gyermeküket kerékpáron szállító szülők, idős emberek, mozgáskorlátozottak elektromos mopeddel. A közelben működik egy nagy létszámú általános iskola, egy idősek bentlakásos otthona valamint a sérülteket foglalkoztató Molnár Gábor Műhely Alapítvány. Így ők is nagyobb biztonságban érik el uticéljukat. A következő években  megkülönböztetett figyelmet fordítunk a gyerekek, idősek és a sérültek életkörülményeinek javítására.
- Egy idős házaspárral beszélgetve tudtam meg, hogy egy felújított út nem csupán a közlekedést teszi könnyebbé és biztonságosabbá - mondta a képviselő. - Németh Józsefné Marika elmondta, hogy azóta nyugodtabban alszanak. Kevesebb a zaj, a sima, jó minőségű úton halkan suhannak az autók. 
Az átadásra elfogadta a meghívást az alapítványnál dolgozó Bókony György, akivel Dorner László együtt gyermekeskedett a Móra Ferenc utcában, valamint Csényi Tímea, aki szintén az alapítvány foglalkoztatottja, tehetséges versmondó, a képviselő által szervezett rendezvények gyakori szereplője. Milics József, az otthon lakója elmondta, most már az elektromos mopeddel közlekedők is biztonsággal használhatják az utat és a járdát. A térség főként az elmúlt évtizedben fejlődött jelentősen. 
Schwartz Béla polgármester köszöntőjében kijelentette, hogy ha a város szeretete összefügg a városban eltöltött idővel, akkor az óvárosiak ebben is élen járnak, mert a lakók a legtöbb időt töltik itt, ebben a szép környezetben. Az Óvároshoz sok embernek sok szép élménye fűződik. Sok minden megtalálható itt, közintézmények, kereskedelmi egységek, szolgáltatások, egyedül a pénzintézet hiányzik. Működik egy idősotthon, és egy újabb építését is tervezünk ide, a parkkal szemben a súlyfürdő mellett, valamint most folyik a kaszinó átépítése. A legtöbb ház megújult, amelyhez az önkormányzat 50 százalék támogatást nyújtott. A lakókra eső összeg  befizetésénél a nyugdíjasok voltak a leggyorsabbak.  A polgármester kiemelte, a Móra Ferenc és Frankel Leó utca sarkán álló két épület, az 1950-es és 1960-as években épült, tornyosított, egyforma és ezáltal  egyéni stílusuk van, amely a környéket egyedivé teszi. 
A  Kossuth iskola előtti fák ágait lenyesték, azóta a kányák sem zavarják a lakók nyugalmát. Erre a jövőben is odafigyelnek, az ágak vágását folytatni fogják. A most átadott beruházás 25 millió forintba került, de ez csak az az összeg, amit az önkormányzat kifizetett érte, de természetesen a lakók és a közlekedők biztonságának értéke megfizethetetlen. A nemzeti színű szalag átvágása előtt Dorner László köszönetet mondott Császár Balázs technikusnak, a hivatal két munkatársának, Venczel Antalnak és Pávlicz Péternek, a Méltó Élet Esélye Idősek Otthona dolgozóinak és lakóinak, a Molnár Gábor Műhely Alapítványnak az elmúlt években nyújtott támogatásért, valamint az ott élőknek. Csényi Tímea elmondta, a sérült emberek számára mit jelent a megújult környezet, az óvárosiak szeretete és az, hogy a közösség befogadta őket. Miénk itt a tér, hangzott fel a hangszórókból az ismert dal. Igen, az Óvárosban mindenkié a tér. Befogadnak mindenkit, aki jó szándékkal érkezett, legyen fiatal, idős, sérült, egészséges, szegény vagy jómódú. Egy számit csupán, a szeretet. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.