Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2019. november 21., csütörtök 15:20

Átadták a díjnyertes Vizafogó óvodát, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra
A Vizafogó lakótelep magas panelházainak gyűrűjében a Vizafogó Tagóvoda teljes körű felújítására – átalakítására és bővítésére is – 925 millió forintot költött a XIII. Kerületi Önkormányzat. Miként dr. Tóth József polgármester a mai ünnepélyes átadón megfogalmazta: a Vizafogó óvoda újratervezése a pedagógia és az építészet kreatív, játékos és inspiráló összekapcsolásának példája. Vagy ahogyan az egyik népszerű online portál szakírója jellemezte „az ovi, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra”. A gyerekek már szeptembertől birtokba vehették az izgalmas kortárs épületet, annak játékos és fejlesztőtereit, sószobáját, különleges és biztonságos szabad teraszait. A mai átadáson a Vizafogó óvoda 35. születésnapját is ünnepelték, és azt is, hogy a Vizafogó óvoda rekonstrukciójával az alkotócsapat nemrég több szakmai elismerést is kapott, köztük a Média Építészeti Díjat a megvalósult épület kategóriában.

Az óvoda 1984-ben épült, és vasbetonpaneles szerkezetű. Az egyemeletes intézmény 208 férőhellyel működött, 8 csoportszobával, ugyanakkor szűkösek voltak a kiszolgáló helyiségek, számuk is elmaradt a szabványban előírttól. Ezért is volt szükség a teljes körű felújítás mellett – ebbe az energetikai rendszer is beletartozik – az épület átalakítására, kisebb bővítésére. A tágas játszóudvart még 2015-ben felújította a XIII. Kerületi Önkormányzat, így azt nem kellett most korszerűsíteni, fejleszteni. Az önkormányzat 925 millió forintot fordított a Vizafogó óvoda modernizálására.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében arra is kitért: az óvoda rekonstrukcióját tervező ARCHIKON régóta jelen van a kerületben. Ők tervezték – például – a XIII. kerületben elsőként épített 100 lakásos passzívházat, a Meséskert óvodát, mindkettő számos építészeti, szakmai díjat nyert el. Alkotásaiknak kultúra- és közösségformáló erejük van. Náluk az építészeti formanyelv és környezettudatos tervezés egymást feltételező alapigények. A Vizafogó óvoda rekonstrukciójánál abból az alapvetésből indultak ki: egy óvodát a specifikusabb belső terei is korszerűbbé tesznek, amelyek egyrészt a felzárkóztatásra szolgálnak, másrészt a kreativitást is ösztönzik, vagy éppen az egészség védelmét nyújtják. A Vizafogó óvoda átalakításával a gyerekek mozgástere bővült, a letisztult, otthonos környezet nyugalmat áraszt, mindez rendkívül pozitív hatással van a kicsik közérzetére, fejlődésére.

Az ünnepi átadón az intézmény volt óvodásai is felléptek, többek között Hais Dorottya a „Mindenki” című Oscar-díjas film egyik főszereplője.

 Hogyan zajlottak a Vizafogó Tagóvoda fejlesztési munkálatai?
2018 szeptemberében indult a kivitelezés. A terveknek megfelelően az épület nagy részét megtartották, de bontottak és áthelyeztek válaszfalakat, hogy a használati terek minőségét javítsák. A csoportszobák és az új funkciók ideális helyre kerülését – tervezői kreativitással – a keleti homlokzati sík előrébb csúsztatásával oldották meg. Az épületre jellemző erős szimmetrikus szerkezet megtartásával a hozzáépítés nem kelti azt az érzetet, hogy utólag bővítették az épületet. A faszerkezetes bővítmény egy része kültéri, mely mindkét szinten közvetlenül kapcsolódik a beltérhez, ezzel a tervezők megteremtették az emeleti csoportszobák és a kültér közti kapcsolatot. Ezen terek összekötésével új térhelyzet jött létre, az előtérből nyíló átrium. A szinteket egy 7,5 méter hosszúságú csúszda és ezzel egy irányba futó lépcső köti össze.

 A középső tömb megoldotta a védett megérkezést, a kerékpár- és kismotor-tárolást, az átriumba, kertbe való kijutást és egy lifttel a szintek közötti akadálymentes közlekedést. Az emeletre érve tágas előtérbe érünk. Innen nyílik az új tornaszoba az egyedi készítésű mászófallal. Az emeleten alakították ki a sószobát is homokozóval. A kerületben elindított Sószoba-program a Vizafogó óvoda fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

A csoportszobákhoz kapcsolódik nagy üvegezett megnyitásokkal a szintenkénti fedett-nyitott terasz. Olyan szabad terek jöttek így létre, amelyek mozgásra és elmélyült játszásra is egyaránt alkalmasak. Ilyen építészeti megoldással a szabad levegőn töltött minőségi idő jelentősen megnő. Akár egész nap összeköthető a benti tartózkodás a szabadban való játékkal.

A Vizafogó mint terület a Dunához kötődik. A csoportszobák az elnevezésüket a magyarországi élővizekben valaha előforduló halakról – kölönte, süllő, pisztráng, stb. –kapták. Az előtérben nagyméretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska kapott helyet. A víz az óvodának kiemelt tematikája, egyben a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz kapcsolható program is. A tetőről összegyűjtött csapadékvizet például szürkevíz formájában a vécék öblítésére használják.

A Vizafogó óvoda rekonstrukciójával az alkotók nemrég elnyerték a Média Építész Díjat a megvalósult épület kategóriában a médiazsűritől és a közönségtől is, valamint a Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíját is. Az Építészfórum.hu szakírója így fogalmazott írásában az óvodaépületről: „Az építészek gondos, minden bútorra, dekorációra kiterjedő figyelmének köszönhetően a vizafogói gyerekek példaértékű épületben szocializálódnak. Öröm, hogy egy ilyen színvonalú intézmény önkormányzati fenntartásban, lakótelepi környezetben valósulhatott meg. Ettől lesz ez az épület más értelemben is példaértékű.”

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.