Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 6. kedd
Hírek témák szerint

KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 8., szerda 16:50

(Népszerű programok a Zselicben)
A tavalyi év elején indult térségi összefogás öt önkormányzat és egy szociális szövetkezet együttműködésével a humán közszolgáltatások minőségi javítását tűzte ki célként. Az európai uniós pályázati támogatást felhasználó program Kadarkút, Csököly, Rinyakovácsi, Szilvásszentmárton, Zselickislak  4200 lakosa számára igyekszik csökkenteni a kistelepülési létből adódó hátrányokat. Komplex programot állítottak össze, amivel a lakosság ismeretszerzését és a humán területen dolgozók (óvónők, tanítók, tanárok, művelődési és egészségügyi dolgozók) továbbképzését segítik. Ez utóbbi jelentőségét mutatja egy szám: a projekt 2 éves időtartama alatt az 5 településről 397 humán szakember vesz részt tanúsított képzésen.
Fontos célcsoportjuk az óvodás és iskolás korosztály, közülük is kiemelten figyelnek a hátrányos helyzetben élő gyermekekre. A kadarkúti és csökölyi óvodák integrációs és környezeti nevelési programjaival a gyerekek számos vágyott helyre eljuthattak: többek között színházba, a pécsi állatkertbe, a szennai falumúzeumba, a patcai Katica-tanyára és a Balatonhoz. Az eddigi programok tapasztalatai szerint a szülők szívesen részt vesznek az óvodák által szervezett rendezvényeken. Népszerűek voltak az egészségnapok, a fejlesztő foglalkozások, a prevenciós programok, ahol szó esett az egészséges táplálkozásról, az egészségtudatos életmódról, a lelki egészségről, de tanácsot kaphattak gyermeknevelési, gyermekgondozási, higiénés témákban is. Sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Szabadidő gyerektér névvel meghirdetett lehetőség, amely nagy segítséget jelent a szülőknek: a hét bizonyos napjain ugyanis gyermekfelügyeletet biztosítanak a meghirdetett helyszíneken. Kadarkúton 54, Csökölyben 20, Rinyakovácsiban 13, Zselickislakon 10 gyermekre vigyáznak rendszeresen, amíg a szülők hivatali ügyeket intéznek, munkahelyet keresnek vagy éppen képzésen vesznek részt.
A tanulók körében nagy sikere volt az ösztöndíjprogramnak, amely keretében eddig több mint 3 millió forintot osztottak ki  a szociálisan rászoruló, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok számára. Az egyszeri juttatás településenként változó mértékű, 8 ezer és 100 ezer forint között volt. Ezzel összesen eddig csaknem 300 tanuló jutott komoly anyagi támogatáshoz a két év során.
A „Térségi összefogás a Zselicben a humán kapacitások fejlesztésére” című EFOP-3.9.2-16-2017-00043 azonosító számú projekt az Európai Unió és a magyar költségvetés 247 911 567 Ft-os támogatásával valósul meg.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.