Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2020. január 23., csütörtök 16:28

Célunk, hogy valódi esélyegyenlőség jöjjön létre
„Célunk, hogy Győr-Moson-Sopron megyében senki ne maradjon magára, ha problémával küzd, vagy nehéz élethelyzetbe kerül és hogy mindenkihez eljusson a segítség vagy legalább annak lehetősége”- mondta el Németh Zoltán a Felzárkózási Fórum csütörtöki ülésén.

A megye elnöke hangsúlyozta, az üléseken egyre több olyan alapvető információra, hétköznapi szituációra derül fény, melyek a hátrányos helyezt okozói. Ha viszont ismerjük a problémát, tudunk rá válaszolni, segítséget adni.

Németh Zoltán kiemelte, az egyik legfontosabb feladat a megfelelő képzések nyújtása. „Ha nehéz sorsú embereknek alapvető ismereteik hiányosak, sokkal könnyebben kihasználhatók, becsaphatók és befolyásolhatók lesznek, s így könnyen rossz szándékú embereknek áldozatává válhatnak. A mi célunk, hogy megfelelő képzések hozzáférésének biztosításával –amennyiben ez gyermekkorban nem történt meg, felnőttképzéssel- szeretnénk bővíteni az érintettek tudását, illetve hozzájárulni alapvető társadalmi normák elsajátításához, mely a többségi társadalomba történő beilleszkedésüket segíti”- hangsúlyozta.

„A gyermekek 3 éves kortól kötelező óvodába adása is ennek a folyamatnak a része, hiszen így már kisgyermek kortól megkezdődhet a társadalmi szokások mielőbbi elsajátítása. Ezt követően pedig az oktatási rendszer felelőssége, hogy ezek a készségek tovább fejlődjenek”- tette hozzá Németh Zoltán.
A fórum koordináló szerepét is kiemelte, melyben a résztvevők tudásuk, tapasztalataik megosztásával és jó gyakorlatok bemutatásával segítik ezt a közös munkát.

Parrag Zsolt, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője a Magyar Nemzeti Felzárkózási Stratégia II. eredményeiről számolt be. Elmondta, a tavaly szeptemberben indult program célja volt, hogy a helyben szükséges intézkedéseket felmérve, valódi intézkedéseket dolgozzanak ki, így mostanra egy olyan lépcsőzetes rendszert alakítottak ki, melyben gyermekkortól kezdve minden korosztály számára tudnak programot, mentorálási lehetőséget kínálni.

A helyi segítségnyújtásba pedig a gazdaságélénkítő programok és az infrastrukturális fejlesztések mellett a roma kultúra támogatása és a szemléletformálás is beletartozik. „Elértük, hogy Magyarországon szinte egyedülálló módon a kezdetben Európai Uniós finanszírozású felzárkózási programok önállósodtak, s mostanra már a hazai költségvetés szerves részét képezik” - hangsúlyozta a titkárságvezető.

Csörgits Krisztián, a Győri Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese előadásában ismertette sikeres programjaikat, mint a lemorzsolódás megelőzését szolgáló támogatói rendszert és a tanulócsoportok kialakítására vonatkozó jó gyakorlatot, a korai iskolaelhagyás csökkentésére tett intézkedéseiket, vagy az iskolai kötődést erősítő programjaikat.

Blazovicsné Varga Marianna, a Győri Tankerületi Központ igazgatója beszámolójának központjában a „méltányosság” fogalma állt, ami alatt a tanuláshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek megteremtését érti. „Megyénkben a legkisebb településeken is 85-90%-os a szaktanári ellátottság, melyhez az „utazó gyógypedagógiai hálózat” is nagyban hozzájárul. A tanulói motiváció erősítésére pedig létrehoztuk a „Kiválók a kiválóknak” elismerést, mely a szociális felzárkóztatás első lépéseinek is nevezhető”-tette hozzá.

Németh Zoltán az ülést lezárva elmondta, a híresztelésekkel ellentétben az látszik, hogy az oktatási rendszer nagyon is jó kezekben van, sok innovatív megoldás történik. Ezeket a jó példákat érdemes volna több platformon, szélesebb közönség előtt is bemutatni.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.