Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 6. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. január 30., csütörtök 20:49

Játékos angol nyelvtanulás az óvodában
Az egészségügyi ellátásról, a háziorvosi körzetek helyettesítéséről is szó volt a képviselőtestület január 29-i ülésén. Az óvoda két pályázatot nyújt be, amellyel az angol nyelvi oktatást és az iskolára felkészítési lehetőségeket bővítik. 
Vitát váltott ki az egészségügyi alapellátás témakörben az, hogy a 3-as számú gyermek háziorvosi körzetben közel egy éve nincs orvos, így 3 helyettesítő látja el a betegeket. Baráth Gábor képviselő kérdezte, mikor várható a praxis betöltése, ugyanis a jelen helyzetben előfordul, hogy mire a gyermek kigyógyul egy betegségből 2 vagy 3 orvossal is találkozik. 
Válaszában dr. Jáger László címzetes főjegyző kifejtette, az önkormányzat keresi az orvost, de eddig nem kívánta betölteni senki a praxist. Az orvoshiány országos probléma, ezen az önkormányzat nem tud változtatni. Ha vonzóbb lenne az egészségügyi pálya, jobb volna a finanszírozás, javulhatna a helyzet. Addig viszont helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást. Ha az orvossal megszűnik a szerződés, azt követően hat hónapig ő értékesítheti a praxisjogot. Ha nem sikerül, azt követően száll a jog az önkormányzatra, és kereshet jelentkezőt.  A jogszabály előírja a helyettesítés időtartamát, a szakmai ellenőrzés az ÁNTSZ feladata. Beteg ellátás nélkül nem maradhat, ha a helyettesítő orvos nem rendel, más körzet vagy az ügyelet köteles fogadni a gyermeket. A jogszabály a helyettesítésre a normal óraszám 50 százalékát írja elő, így nem lehet a teljes időben helyettesíteni. Az önkormányzat örömmel fogadja, ha valaki ajánl gyermekorvost. Az országban mindenütt problémát okoz, hogy nem vonzó az egészségügyi pálya.
Schwartz Béla polgármester válaszában elmondta, jelenleg a szakemberek vonatkozásában hiánygazdálkodás folyik, hiány van orvosból, ápolóból, óvónőből, pedagógusból. Ha ösztönző pótlékot vezetnének be, ki kellene terjeszteni más területekre is, például a gazdasági társaságokra, ahol szintén szakemberhiánnyal küzdenek, és idővel kezelhetetlenné válna a dolog. Amely területeken a rendszer jól működik, ott nincs hiány. A legnagyobb hiány az állami területeken van. A Szent István kiraly iskolában nincs létszámhiány, de a tankerületi iskolákban van. Az ügyeleti díjak Veszprém megyében Ajkán a legmagasabbak, de ez sem elegendő a probléma megoldásához. 
A polgármester kérte Johanidesz Sándort, a Népjóléti Bizottság elnökét, hogy készítse el az orvosokra vonatkozó tervezetet. 
Nyugállományba vonulása miatt a VIII. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa, dr. Komendát Mária Magdolna a feladatellátási szerződését március 31-ével felmondja. Az orvos ellátási területéhez a Fő út, Alkotmány utca 2., Béke utca 2-16-ig, Csokonai utca, József Attila utca tartozik, a 2018. december 31-i állapot szerint 2151 személy. A háziorvos helyettesítő szakorvost nem talált, a praxisjogát sem tudta értékesíteni, amelyre a feladatellátási szerződés megszűnését követő 6 hónapig, szeptember 30-ig van lehetősége. A körzet feladatellátása április 1-től az önkormányzat helyettesítéssel, megbízási szerződés megkötésével oldja meg. 
Az Ajka Városi Óvoda Hétszínvirág és Patakparti tagintézményei  2 millió 999 ezer 997 forint  vissza nem térítendő támogatást nyert az AJKAI KAPOCS HACS szervezettől. 
Az intézmény a  HKFS ESZ3 számú, „Tehetséggondozó programok támogatása intézkedés megvalósítására” című TOP-7.1.1-16-H-070-7 azonosító számú pályázati felhíváshoz kapcsolódó TOP-7.1.1-16-H-070-7-002 azonosító számú „Óvodás gyermekek tehetségfelismerése és gondozása a gyermekcsoportokban” pályázat keretében kapta az összeget, amelyet 2021. június 30-ig használhat fel. Az összeggel  a tehetséggondozást segitik korszerű digitális eszközökkel. Az óvodás korosztály számára kidolgozott digitális okosjátékokat tartalmazó számítógép programjai az iskolába lépéshez szükséges képességeket fejlesztik. A program tárolja a gyermek eredményeit, így kimutatható lesz a fejlődés. Az eszközt a Hétszínvirág és a Patakparti óvoda nagycsoportosai használhatják várhatóan a nevelési év végén. 
Egy másik pályázattal az angol nyelvi oktatás feltételeit teremtik meg.  Az óvoda a gyermekek számára térítésmentesen kívánja biztosítani az angol nyelvű játékos foglalkozást. Jelenleg a 32 gyermekcsoport közül csak egyben dolgozik  angol nyelvi oktatásra képesített óvodapedagógus. Az önkormányzati fenntartású intézmény 2 intézményegységben 2-2 csoportban szeretné elindítani a foglalkozást, amelynek feltétele, hogy az óvodapedagógusok rendelkezzenek a szükséges nyelvismerettel. 
A munkatársak között végzett felmérés alapján 3 fő számára igényelnek támogatást 14 napos  továbbképzésen, valamint 2 fő 4 hetes nyelvtanfolyamon való részvételére.
Az Ajka város Önkormányzata az intézmény fenntartójaként  támogatja, hogy  a Tempus Közalapítvány által meghirdetett ERASMUS + KA1 „Köznevelési intézmények munkatársainak mobilitása” című pályázaton  10 ezer euro támogatást kérjen. A Sün Balázs csoportban már folyik az angol nyelv játékos oktatása, amelyről nagyon jók a visszajelzések. 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.