Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 17. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2020. február 29., szombat 12:08

Az Agrárminisztérium faültetési programjának első állomása Csepel volt
Faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a Daru-dombon Zambó Péter, az agrártárca erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Borbély Lénárd Csepel polgármestere. A szakmai támogató, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság részvételével a Remény Palántái Faültetési Akció keretében harminc darab őshonos fát ültettek el önkéntesek segítségével a Dunadűlő út melletti területen. Az Agrárminisztérium faültetési pályázatának célja, hogy felhívja a figyelmet a klímavészhelyzetre és a környezet tudatos óvására az erdőterületek növelésével.

A kerületben néhány évvel ezelőtt indította el az önkormányzat a Csepeli Zöld Sziget Programot, amelynek jegyében 2017 óta 2000 fát ültettek, továbbá 8000 cserjét és 45000 darab egynyári növényt osztottak szét. A kerületben eddig is kiemelt figyelmet fordította a fásításra, 2010 óta több mint tízezer új fát ültettek el, azóta az összes kerület közül a legtöbb fát Csepel ültette – tájékoztatta az érdeklődőket Borbély Lénárd polgármester.
Hozzátette: az idei évben bevezették azt a programot, hogy minden születendő gyermek után ültetnek egy új fát ezzel is növelve a kerület zöldebbé tételét.

 Kaderják Péter államtitkár elmondta: tudósok szerint 2050-ig van reális lehetőségünk arra, hogy a bajban lévő Földön segítsünk. A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik alappillére az éves szinten egymillió fa ültetése, s ennek a csepeli erdősítés is része.

 Zambó Péter államtitkár beszédében visszautalt a 2013-ban átadott csepeli kiserdő megszépítésére, melyet éveken át sokan hulladéklerakásra használtak, azonban a Pilisi Parkerdő és az önkormányzat összefogásával ma is élhető, kedvelt kirándulóhely lett. Továbbá felhívta a figyelmet még arra, hogy vidékfejlesztési pályázatok keretein belül az önkormányzatoknak is lehetőségük nyílik az erdőtelepítési támogatások igénylésére.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő a lokális megoldások fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. A klímaváltozás elleni és a környezetvédelemmel kapcsolatos munkát mindenkinek szűkebb környezetében érdemes elkezdeni – emelte ki.
Továbbá elmondta, hogy a tavaly év végén indult Országfásítási Programhoz a Honvédelmi Minisztérium azonnal csatlakozott. Ennek kapcsán hangsúlyozta: első lépésként felmérik azokat a honvédségi tulajdonban álló, katonai célokra már nem használt területeket, amelyek majd fásításra alkalmasak lehetnek.Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.