Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 6. szombat
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 16., hétfő 11:36

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Békés város polgármestere a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről
2020. március 16-tól kezdődően a vészhelyzet megszűnéséig a betegek tervezett egészségügyi ellátását a szakrendeléseken csak akkor vegyék igénybe a lakosok, ha arra sürgős szükségük van, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében. A mai naptól az általános és középiskolákban a digitális munkarend került bevezetésre, a diákok távoktatás formájában tartanak kapcsolatot a pedagógusokkal. 2020. március 17. kedd 00.00 órától bezárnak a helyi bölcsődék és óvodák, ezekben az intézményekben a rendkívüli szünet egyelőre 2020. március 31-ig tart, ha a későbbiekben is szükséges lesz, meghosszabbításra kerül.

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere 2020. március 15-én rendkívüli egyeztetést tartott az önkormányzati intézmények, az egyházak és az oktatási intézmények vezetőivel a koronavírussal kapcsolatban kialakult veszélyhelyzet miatt. Több olyan döntés született, amelyet a lakosság egészségének megóvása érdekében hoztak a kormányrendeletekben és kormányhatározatokban előírtak szerint.

A kormányrendeletben foglaltakat alapul véve – amennyiben indokolt, az intézményvezető döntése alapján – a járvány elleni védekezésben résztvevő munkavállalók gyermekei számára a bölcsődében és az óvodában folyamatos ügyeletet biztosítanak. Nyomatékosan kérik, hogy a szünet idejére a gyermekeket ne a nagyszülőknél helyezzék el, hiszen továbbra is az idős korosztály a legveszélyeztetettebb.  Ezúton kérik a munkaadókat, hogy amennyiben tehetik, engedjék otthonról, távmunkában dolgozni a szülőket. Az önkormányzat és intézményei is mindent megtesznek ennek érdekében.
A mai naptól a fogorvosi alapellátás szünetel, csak sürgős esetben keressék a fogorvost. Tüdőszűrő vizsgálatokat sem végeznek egyelőre. A veszélyhelyzet idején a keresőképtelenségről szóló igazolásokat nem szükséges kéthetente meghosszabbítani.

Békésen egyetlen gyermek és diák sem marad étkezés nélkül, a gyermekétkeztetést továbbra is zavartalanul biztosítja Békés Város Önkormányzata és intézményei. A mai napon felmérjük az igényeket, hogy csak annyi adag ételt készítsen az étkeztetést végző cég, amennyi szükséges. Az ebédlők nyitva lesznek, de az ételeket csak elvitelre fogják készíteni a közösségi érintkezés csökkentése érdekében. Bővebb tájékoztatást az intézményvezetőktől kaphatnak az érintettek.  

Bezárnak az idősek klubjai is, az étkeztetés biztosított lesz az idős korosztály számára, az ételek esetleges házhoz szállításában is segítséget nyújtanak az intézmények. Az egyházak, a helyi missziók segítségével szükség szerint a bevásárlásban is segítséget kaphatnak az idősek.

A kulturális központ, a múzeum, a civil ház, a könyvtár nagyobb rendezvényei elmaradnak. A 10-15 fős kisebb csoportos foglalkozásokat egyelőre a megfelelő biztonsági intézkedések mellett megtartják.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információ, hogy ismereteink szerint városunkban továbbra sincs fertőzött. Amennyiben bárkinek tudomása van magára hagyott idősekről, kérjük, jelezze Békés Város Önkormányzata felé.

Kérjük a lakosságot, hogy csak a halaszthatatlan ügyeiket intézzék, kerüljék a még családon belüli rokonlátogatásokat is. Kiemelt figyelmet fordítsunk az idős családtagjainkra, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

Figyeljék folyamatosan a hiteles információkat a koronavirus.gov.hu oldalon! Békés Város Önkormányzata folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a Békés városát érintő további tervezett intézkedésekről városunk Facebook oldalán és a Békés Mátrixon.

 
Békés, 2020. március 16.                                                     


Kálmán Tibor
polgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.