Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2020. március 21., szombat 18:14

Budafok-Tétény Önkormányzata mindent megtesz a rászorulók érdekében!
Csődöt mondott a pártpolitikán alapuló élelmiszerosztás


A nonprofit Élelmiszerbank Egyesület és a Re-Formáló együttműködése a XXII. kerületi rászorulók ételadomány-osztásával kapcsolatosan március végére összeomlani látszik. Most az önkormányzatunkat hibáztatják, amely kiszámítható biztonsággal, folyamatosan, kiépített infrastruktúrával, egy nemzetközi szinten is elismert civil szervezettel, stratégiai partnereivel összefogva biztosítja a szükségben élők ellátását.

A mostani műbalhé előzménye, hogy a nonprofit Élelmiszerbank Egyesület februárban a Család- és Gyermekjóléti Központ (továbbiakban: Családsegítő) vezetőjét ért vádak miatt egyoldalúan, határozatlan időre felfüggesztette a kerületi ételmentési szolgáltatását, azaz elvonta az adományokat az önkormányzat által ellátott rászorulóktól. Tették ezt annak ellenére, hogy a Családsegítővel érvényes szerződésben állnak a mai napig.
A magát politikától, ideológiáktól és vallásoktól is függetlennek valló szervezet ezzel a lépésével zászlóhordozójává vált annak a helyi pártpolitikai kampánynak, melynek célja a Budafok-Tétény szociális ellátórendszerének szétverése volt. Adományaik átadásáért cserébe azt a feltételt szabták, hogy a Családsegítő minden munkatársát el kell bocsájtani! Az intézményvezető eltávolítása megtörtént, de a feltételként szabott, összes munkatárs elbocsátása méltatlan, méltánytalan és elfogadhatatlan. Az ellátás egészére, melynek az élelmiszer adományok kiosztása csak egy csekély részét képezi, beláthatatlan következményekkel járt volna. A kollektív büntetés alkalmazása a diktatúrák egyik jellegzetes módszere, de az ultimátum azért is érthetetlen, mert nemhogy bírósági ítélet, de még egyetlen olyan feljelentés sem született, amely szerint a Családsegítő nem teljesítette az adományok maradéktalan és szakszerű kiosztását.
Az önkormányzat ebben a helyzetben azonnal cselekedett, szerződött az élelmiszeradományok pótlására és egy új együttműködést épített ki egy másik, nemzetközi szinten elismert civil szervezettel.

Ezen előzmények után az Élelmiszerbank élelmiszeradományait a Re-Formáló Egyesületnek adta, amely saját bevallása szerint sem volt felkészülve egy ekkora és ilyen összetett feladat ellátására. Állításukkal ellentétben pályázni sem pályáztak raktárhelyiségre, amelyre szükségük lett volna az élelmiszeradományok tárolása érdekében. Nem vették figyelembe továbbá, hogy bár mindenkinek joga van levelezni a képviselőkkel, de a kerületben a helyiségek sorsáról nem a képviselők, vagy a polgármester dönt. Kommunikációjuk során megtévesztően rendre arról számoltak be, hogy ők az önkormányzat helyett látják el a rászorulókat élelemmel, miközben a Családsegítő a nonprofit Élelmiszerbank Egyesület adományaitól függetlenül is zökkenőmentesen biztosította a rászorulóknak a tartós élelmiszersegélyeket, és emellett  a szociális étkeztetés keretében a rászorulók meleg ételhez is jutnak a kerület több pontján.

A koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetben, megfelelő infrastruktúra és személyzet hiányában a nonprofit Élelmiszerbank Egyesület a Re-Formálónak sem ad adományokat a továbbiakban. (Kérdés, hogy léteznek-e egyaltalán az üres polcokkal bezáró üzletekben feleslegessé vált, adománynak szánt élelmiszerek?) Így a Re-Formáló Egyesület két önkormányzati képviselőn keresztül az önkormányzathoz fordult és újabb feltételeket szabva szeretett volna segítséget kapni. Érdekes tény az is, hogy a két, különböző pártállású képviselőnek a Re-Formáló ellentétes tartalmú tájékoztatást adott a kért segítség feltételeire vonatkozóan.
Az önkormányzat mindkét képviselői megkeresésre a következő lehetőségeket tudta felajánlani:
1.      Javasolta az Élelmiszerbanknak, hogy az érvényben lévő szerződésnek megfelelően dolgozzanak tovább: vonja vissza a felfüggesztést. Folytassák az ételmentést és továbbra is a Családsegítőn keresztül juttassák el adományaikat, hogy az önkormányzat kiszállíthassa azokat.
2.      Ha az önkormányzati intézmény elfogadhatatlan partner a nonprofit Élelmiszerbank Egyesület számára, akkor adják át annak a kerületi székhelyű országos szervezetnek az adományokat, amely képes kiosztani az ide szánt adományokat.
A Re-Formáló és az ő tájékoztatásuk alapján a nonprofit Élelmiszerbank Egyesület sem fogadta el egyik opciót sem. Ragaszkodtak ahhoz, hogy ők osszák szét az adományokat, az önkormányzat gépkocsiját, munkatársait, elosztóhelyiségeit használva. Ezek a feltételek azért elfogadhatatlanok, mert ellentétesek a most érvényben lévő veszélyhelyzetre vonatkozó járványügyi szabályokkal.

Fontos leszögezni, hogy az önkormányzat a beérkező adományoktól függetlenül, minden kerületi rászorulót ellát alapfeladata keretében. Az ellátás biztonságát sosem kockáztatja, így szolgáltatását kizárólag megbízható szervezetektől érkező adományokra alapozva, ezek hiányában vásárlás útján beszerzett élelmiszerekkel oldja meg. A nonprofit Élelmiszerbank Egyesülettel kötött szerződés felfüggesztése előtt és után is folyamatos és zavartalan volt a nehézsorsú családok tartós étellel való ellátása a kerületi Családsegítő Központ közreműködésével, és zavartalan a melegkonyhás étkeztetés is.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.