Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. május 21., csütörtök 18:49

Milyen táborba szabadulhatunk ki a karanténból?
A vírushelyzet alaposan és váratlanul átalakította a mindennapjainkat. Március 16-a óta otthon tanulnak a diákok. Az általános iskolást nevelő családokban az egyik szülőnek otthon kellett maradnia. A tanévből akkor még 3 hónap volt hátra, a szülők szabadsága nem csupán elfogyott, de sokaknál, mivel többnyire harmincas, negyvenes munkavállalókról van szó, elég sem lett. Már alig egy hónap, és kitör a vakáció. Újabb 10 hétig meg kell oldani a gyermek felügyeletét, a hasznos időtöltést, a programokat. A vírushelyzet miatti leállások, csökkentett munkaidő, szerencsétlenebb esetben a munkahely elvesztése miatt anyagilag is nehéz helyzetbe kerültek sokan. Ilyenkor van nagy szükség a táborokra, amelyekből Ajkán és a környező településeken soha nem volt hiány. Oktatási intézmények, civil szervezetek, vállalkozások kínáltak tartalmas időtöltést minden korosztálynak megfizethető áron. Az idén a járványhelyzettel járó bizonytalanság miatt többen nem tartják meg azt, bár a gyerekek nagyon várták. A Fekete-Vörösmarty iskola visszamondta a balatonszepezdi tábort, az Ajkarendekért Egyesület vezetősége nemrég jelentette be, hogy az idén nem szervezi meg az egy hetes napközis táborát. A város önkormányzata azoknak a gyermekeknek a felügyeletéről gondoskodik, akik szüleinek gondot okozna a felügyelet megszervezése. A vakáció minden hetére kínálnak napi háromszori étkezéssel kirándulást, vidéki utazást, strandolást, látogatást a Nomádiába és a kislődi kalandparkba. Az Ajkai Család és Gyermekjóléti Központ intézményvezetőjétől, Kupi Andreától megtudtuk, a szolgáltatás a résztvevőknek ingyenes, a költségeket EFOP pályázati támogatásból fedezik. A jelentkezők többsége kisiskolás. A részvételnek nem feltétele, hogy diák a hátrányos helyzetű legyen, de ha túljelentkezés van, ők élveznek elsöbbséget. Az idén várhatóan megnő erre a szolgáltatásra is az igény. Most folyik a tervezés, amint meghirdetik, várják a jelentkezőket.
A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont július 27 és 31 között bőrműves, augusztus 3 és 7 között kézműves tábort hirdet általános iskolásoknak. A programban kirándulás is szerepel. 
Júniustól a Nomádia Szabadidőközpont  is meghirdeti az egyre népszerűbb nyári szabadidős elfoglaltságait, az indián, a lovas és a gyermektábort. 
A gyermektáborban a múlt értékeivel és a természettel ismerkednek. A jelentkezőket népi játékok, a Dunántúl legnagyobb palánk játszóvára, fa fegyverek, történelmi útvesztő, mezítlábas ösvény, kültéri tornapálya, óriás forgóhordó, kötélhinta,  állatsimogató, madárház, szalmaugráló, tutajozás, tóparti játékok,  élő csocsó karámban, óriás rajzfal, kalandhajó várja. Megismerkedhetnek az íjászattal,  lovaglással, kovácsolással, korongozással, veretkészítéssel. Ide az óvodásokat is várják 4 éves kortól. Az időpontok június 29-tól július 3,  július 27-31, augusztus 10-14. 
Az indián tábor életre szóló élményt nyújt, mellette megismerteti a gyerekeket a regényekből ismert nép életével. A tábor vezetői több évtizede foglalkoznak az indián kultúrával és értenek a gyerekek nyelvén.
A tábor egyedi hangulatú, egy  törzsre hasonlít, ahol a különböző korú férfiak és nok, fiúk és lányok élnek együtt, a nagyobbak tanítják a kisebbeket és vigyáznak rájuk. Nincs alá- és fölérendeltség, a tekintélyt a tapasztalat, egymás segítése és a közös élmény adja. Ha az akkori szabályok engedik, lesz napközis és ottalvós program is. Május közepén még csak a napközis tábort engedélyezték. A foglalkozás a tervek szerint július 6-án indul. A lovas tábor időpontja június 22-26, július 6-10 és augusztus 10-14.
Négy alkalommal tart légtorna tábort  Bognár Adrien. Aki szeretné, már a vakáció első napját sporttal töltheti. A júniusi táborok 15-én, 22-én és 29-én kezdődnek, mindegyik egy hetes.  Júliusban 13 és 17 között várja Adrien a légtorna iránt érdeklődőket. A hétfőtől péntekig tartó foglalkozáson a teljes ellátás mellett kirándulások, légtorna, szabadtéri sportolás,  akadályversenyek várják az érdeklődőket 5 éves kortól.Ajka Város Önkormányzata és a  Bányász Kulturális Egyesület nyári néptánc tábort  szervez, amelyre 4-7 éves óvodásokat hív. A  június 08-tól 12-ig, valamint június 15-től 19-ig tartó foglalkozás programja néptánc-, népdal-, népzeneoktatás, kézműves kézműves foglalkozás, ügyességi játék, kirándulás, sport, terápiás kutya bemutató. A tábor helyszíne a Bányász Közösségi Ház. Az éjszakai égbolt világával is megismerkedhetnek az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület első táborának résztvevői. A tábort, amelyre kezdő és tapasztalt csillagászat-kedvelőket is várnak a szervezők, augusztus 14-16. között rendezik meg a pénzesgyőri Breuer László Oktatóközpontban.  A résztvevők  többféle távcsövet próbálhatnak ki, előadásokat hallgatnak meg a témához kapcsolódóan, tudtuk meg Ivanics Ferrnc elnöktől.Jó hír a szülőknek, hogy június másodikától valamennyi iskolában meg kell szervezni a diákok felügyeletét június 26-ig, nyilatkozta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Június 2 és 15 között elsősorban felzárkóztató, a tanulást támogató tevékenységeket kell szervezni, június 16 és 26 között  a következő tanévre való felkészítés mellett napközis táborok szervezése is lehet a cél. Június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az érvényes járványügyi előírások betartásával - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára május 21-én.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.