Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. október 1. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2020. augusztus 8., szombat 10:40

KultúrFényPont a Fény Utcai Piacon
A II. kerület Önkormányzata a Fortepan és a POKET Zsebkönyvek közreműködésével elindította a KultúrFényPontot, mely a Fortepan gyűjteményének állandó, ingyenesen látogatható kiállítóhelye lesz időről időre változó kiállításokkal.

Elsőként Zofia Rydet lengyel fotográfus kizárólag fotónegatívokon fennmaradt budapesti képeit mutatják be, melyek Magyarországon először nyomtatásban a KultúrFényPont kiállításán láthatóak.


Az itt látható sorozat 1967-ben készült, két helyszínen, a Fény Utcai Piacon és a Vámház körúti Vásárcsarnokban. A kiállítás bemutatja a hatvanas-hetvenes évek budapestjének vidékies, őszinte, élettel teli pillanatait.


Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy 10 évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy mennyi hasznos, a mindennapjainkat megkönnyítő kezdeményezést a hoz a digitalizáció.


Viszont mára látnunk kell, hogy a digitalizáció nem helyettesítheti a személyes találkozásokat és a közösségeket, ezt érezzük is mindannyian, ezért tekintünk a digitalizációra célként, nem pedig eszközként – mondta Őrsi Gergely hozzátéve, hogy 10 éve talán még Tamási Miklós és Szepesi Ákos sem gondolta, amikor megalapította a Fortepant, hogy mára az egyik legnagyobb közösségformáló erővel bíró gyűjtemény lesz az övéké közel 140 ezer fotóval.


A polgármester kiemelte: a  első állandó kiállítása mellett a KultúrFényPont egy másik organikus kezdeményezésnek, a  automatának is helyt ad, melynek segítségével valamennyi olvasást szerető könnyen és gyorsan juthat igazi könyvhöz, minőségi irodalomhoz.
Őrsi Gergely elmondta, bízik benne, hogy az állandóan megújuló KultúrFényPont hozzásegít szűkebb lakóhelyünk és egész Budapest történetének megismeréséhez.
Varga László, a  kereskedőinek képviseletében arról beszélt, hogy nagy érdeklődéssel várta a kiállítást, hiszen még gyerekként járt a fotókon megörökített piacon, emlékszik az 50 évvel ezelőtti atmoszférára, az akkori illatokra.


Tamási Miklós, a Fortepan alapítója elmondta, hogy a bemutatott két sorozat szerzője Zofia Rydet, akinek hagyatéka szokatlan módon a családnál maradt, akik digitalizálni kezdték az életművet, és amikor megkereste őket a Fortepan azzal, hogy Magyarországon is megmutatnák a képeket, nagyon örültek.


A kiállítás jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy körülbelül kéthavonta cserélődnek majd a képek, és a helytörténet mellett helyi családok, pasarétiek, hidegkútiak, vízivárosiak hagyatékából mutat majd sorozatokat.


Vecsei H. Miklós, a POKET Zsebkönyvek alapítója megköszönte az önkormányzatnak és a Fortepannak, hogy jelen lehetnek a KultúrFényPont kiállítóterében, hogy beléphetnek a piac közösségébe; majd elmondta, hogy gyerekkora óta kötődik a Fény Utcai Piachoz, nagybátyja itt csapolt, nagyapja itt kártyázott, és később gimnazistaként a piacon kereshetett pénzt.

Hozzátette: amikor arról hallott, hogy a Fény Utcai Piac leszállóágba került, akkor lelkiismeret-furdalást érzett, mintha tehetne arról, hogy nem figyelmeztette a generációját arra, hogy a piac egy kulturális tér, egy olyan közösség, amit nem felejthetünk el, és nemcsak a termelői minőség miatt, hanem a piacon megtörténő emberi találkozások miatt sem.


Őrsi Gergely polgármester a megnyitó végén kifejtette, hogy bízik benne, sikerült egy olyan sarkot létrehozni, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Fény Utcai Piacra minél többen jöjjenek, és ne csak a kiváló minőségű termékekért, hanem az őstermelői áruk és a pezsgő piaci élet közepette megjelenő kultúráért is.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.