Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. augusztus 23., vasárnap 07:39

Magasra szállt az Űrbatyu ll
Ha valamit el lehet mondani az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesületről, és annak tagjairól, hogy egyrészt szeretik a kihívásokat, másrészt pedig folyamatosan tágítják a határaikat. A legvégső határ pedig az űr, amint azt népszerű sorozat, a Star Trek óta tudjuk. Az űrutazás sok-sok embert foglalkoztatott már, sajnos azonban a megfelelő technológia és az anyagiak hiánya még nem tette lehetővé, hogy az egyszeri ember turistaként eljusson az űrbe. Ennek ellenére tagjainkat már évekkel ezelőtt foglalkoztatni kezdte, hogy legalább egy karnyújtásnyira kerüljünk közel a világűr pereméhez. Mindennek eszköze pedig nem más, mint egy magaslégköri ballon. Tavaly az Űrbatyu I-gyel már tettünk egy kísérletet, akkor csaknem 27 km magasra jutottunk, és sikerült egyedi képeket készítenünk a Balatonról. Idén újabb ballont terveztünk a levegőbe juttatni, az Űrbatyu II-őt, célunk (a teljesség igénye nélkül) a tavalyi magasságunk megdöntése, illetve új műszerek (többek között egy 360 fokos kamera) kipróbálása volt. Nagyobb ballonnal, több héliummal és kisebb, egy kb. 2300 gr-os gondolával dolgoztunk. A 6 köbméter hélium pedig éppen elég ahhoz, hogy – az űrbe természetesen ugyan nem, de annak kvázi előszobájába – a sztratoszférába repítsen minket, vagyis az Űrbatyu II-őt. Innen az űr még valahol 70 km-rel feljebb kezdődik, ahol – a felszínhez képest – 100 km-en húzódik annak alsó határa, a Kármán-vonal. Az új fejlesztésekkel szerettünk volna legalább a 30 km-es magasságot megcélozni, s őszintén reméltük, hogy sikerülni fog. Reményeinket a rutinos „űr” utas, kapitányunk és kabalánk, Sztratosz Feri LEGO űrhajós repítette a magasba.
Az Űrbatyu II-őt eredetileg a Csillagászat napján szerettük volna felengedni, azonban a járványhelyzet akkor ezt nem tette lehetővé. Ezért új ötlettel álltunk elő: országunk alapításának ünnepén, augusztus 20-án fogjuk felküldeni a Batyut, ezzel színesebbé téve az ünnepet. Tavaly Ajka, egyesületünk működési helye adott otthont az eseménynek, idén úgy döntöttünk, 3 másik várost jelölünk meg, akikkel valamilyen formában működtünk már együtt. A három esélyes Pápa, Tapolca és Várpalota lett. A szimpatikus várost egy Facebookos szavazáson lehetett kiválasztani. Csaknem 17 ezer szavazat érkezett be, és a szavazás utolsó napján még nem tudtuk volna megmondani, hogy végül ki lesz a nyertes. Egy igazán kiélezett versenyben végül Várpalota vitte el a győzelmi zászlót. Ennek külön örültünk, hiszen a Pacsi – Palotai Amatőr Csillagászat Nagy Richárd vezetésével már jó ideje képviseli egyesületünket, mint annak keleti bástyája. Ezután a helyi iskolásoknak egy vers- és esszéíró, illetve egy rajzpályázatot hirdettünk, azzal a céllal, hogy a legjobb eredményt elérők velünk együtt engedhetik majd fel a ballont. Sok színes alkotás született, így nehéz volt kiválasztani a győzteseket. Ők is, mi is egyre izgatottabban vártuk, hogy elérkezzen végre augusztus 20-a.
Az indítás napján már a korai órákban elfoglaltuk helyünket Várpalotán, a vár melletti füves területen. Mivel mindannyian egyszerre voltunk idegesek és izgatottak, nemigen tudtunk figyelni a környezetünkre, azt azonban észrevettük, hogy egyre többen gyűlnek körénk. Végül legalább 400-an várták az indítás pillanatát. Nem csak helyiek, hanem a környező településekről, de Győrből, Pécsről és az ország számos más pontjáról is érkeztek látogatók, hogy a tanúi legyenek az utazás kezdetének. Az érkezőknek lehetőségük volt megszemlélni a műszergondola tartalmát, és kérdéseket feltenni ezzel kapcsolatban. A műszergondola külsején ismét helyett kapott a tavalyi küldetéslogó (Misák Dóra alkotása) módosított változata. Ezen kívül idei ballonunk felengedését szponzoraink támogatásából fedeztük.
Itt szeretnénk megköszönni nekik, hiszen helyi, kis civil szervezet lévén programunk nem valósulhatott volna meg nélkülük. A teljesség igényével szponzoraink a következők voltak: a ThermoÉpGép Kft., a Messer Hungarogáz Kft., a Schwa-Medico Kft., a Pannon Geodézia Kft., az ACRSA Kft., a Z.E.H. Kft. Türjei telephelye, a PunkVíz Kft., és a Z-Szabó-Bau Kft. Kiemelten köszönjük a Drone Hungary tagjainak szakmai segítségét és támogatását! Médiapartnereink pedig a: Planetology.hu, a Rezsabek Nándor ScienceBlog, a Gravitáció és a Galileo Webcast.
 
Mivel legkésőbb fél 10-kor szerettük volna útjára engedni a Batyut, ezért 9-kor nekiláttunk a ballon megtöltésének. Itt szeretnénk megköszönni ifjoncainknak és lelkes tagjainknak, hogy ebben segítségünkre voltak. Ezek voltak a legfeszültebb pillanatok. Mindannyian idegesek voltunk, hiszen tudtuk, hogy ennyi ember előtt – nemcsak a jelen lévők, hanem az élő közvetítés által bekapcsolódók miatt is – nem szabad hibáznunk. Ez a nyomás tette szinte elviselhetetlenné a start előkészítését és az indítást mindannyiunk számára. Közönségünkben közben az áhítat, a kíváncsiság és az izgatottság tükröződött, és többen szurkoltak nekünk: „Gyerünk! Megcsináljátok!” Végül ez adott erőt, hogy felülkerekedjünk félelmeinken, és mindent beleadva, hideg fejjel csináljuk végig. Végül sikeresen lezártuk a ballont, s nem maradt más hátra, mint a felengedés pillanata.
Konferansziénk, Nagy Richárd – neki is külön köszönet jár a palotai szervezésért, és a program lebonyolításáért – ekkor a közönség által lezárt területre hívta a már korábban kiválasztott nyerteseket: Bojtár Szilviát, Farkas Dórát, Tarcsa Vivien Annát, Mészáros Vivient, Bódis Eszter Zsófiát és Molnár Ádámot. Ádám lett a nyertese a versíró pályázatnak, így megkértük, szavalja el a versét, ezzel elbúcsúztatva az Űrbatyu II-őt. Ádám gyönyörű szavalata után nem maradt más hátra, minthogy 10-től visszaszámoljunk. Csaknem 400 ember zúgta együtt a számokat, ami felemelő érzés volt. Szó szerint, hiszen a Batyu végül valóban felemelkedett – ekkor mindannyian egy kicsit nyugodtabbak lettünk – majd tovaszállt a magasba.
Kauker Zoltán vezetőségi tagunk rögtön autóba szállt családjával és más tagjainkkal, hogy szorosan a ballon nyomában maradva követhesse azt az APRS-jeladón keresztül. Utóbbi végig működött, így az interneten bárki nyomon tudta követni a ballon útját. Külön szeretnénk megköszönni Zolinak technikai segítségét és odaadását a projekt iránt.
Mi, többiek gyors pakolás után bepattantunk autóinkba, és 4 kocsival illetve 1 kisbusszal eredtünk a Batyu nyomába, a program fő műszaki szervezője, Veisz András alelnök útmutatásával. Mivel az előrejelzések Tamási és Hőgyész környékét jelölték meg, így arrafelé vettük az irányt, miközben a térképen élőben figyeltük a ballon mozgását és emelkedését. Először akkor örültünk, amikor a Batyu megdöntötte a tavalyi rekordját, a csaknem 27 km-es magasságot. Ezután folyamatosan figyeltük a percenként változó adatokat, és szurkoltunk, hogy elérjük a 30 km-t. Mindannyian üdvrivalgásban törtünk ki, amikor az Űrbatyu II átlépte ezt a határt, s végül 30 640 m-nél durrant ki a ballon, s a műszergondola ezek után megkezdte sebes leereszkedését, melyben ejtőernyője is segítette. Már ekkor azon tanakodtunk, hogy vajon mit látott a Batyu, s minden műszer – kiemelten a 360 fokos kamerát – rendesen működött-e…
Az utolsó adataink szerint az Űrbatyu II valahol Dúzs község határában ért földet, nagyjából délben. Mi is oda indultunk, majd a jeladók és a GPS koordináták segítségével keresni kezdtük a Batyut. Kezdetben még reménykedtünk, hogy a közeli szőlőkbe vagy szántóföldre esett, a koordináták alapján aztán hamar világossá vált, hogy a közeli erdőbe zuhant, és valószínűleg egy fán himbálózik. Erre is számítottunk, igazából az Űrbatyu II küldetése kisebb problémákkal ugyan, de a papírforma szerint zajlott. Ekkor örültünk nagyon, hogy sokan vagyunk, összesen 23-an indultunk batyuvadászatra a kocsiktól mintegy 3 km-nyire lévő erdőfoltban. Repülő „szemeink” is voltak, velünk tartott ugyanis a Drone Hungary egyik képviselője, aki drónjával is segítette a keresését. A másik drónt Veisz András szolgáltatta. Csaknem egy óra elteltével már-már kezdtük feladni, amikor kitartásunk meghozta gyümölcsét. Éppen egyesületünk elnöke, Ivanics Ferenc volt az, aki felkiáltott: „Megvan!” Mindannyian odarohantunk, és köré gyűlve először megkönnyebbültünk, majd konstatáltuk, hogy a Batyu egy megmászhatatlan fán lóg, mintegy 12 m magasságban.  Feri, akinek nemcsak a Batyu megtalálásáért, hanem az egész program (beleértve az előzményeket) megszervezéséért is köszönet jár, vakarta a fejét, s vele együtt mindnyájan azon gondolkodtunk, hogyan hozzuk le a Batyut? Végül megszületett a megoldás: Kauker Zoltán, aki a pontos koordináták meghatározásában is segített, felkészült, és hozott magával egy 9 m-es horgászbotot. Ez ugyan rövid volt, de a vastagabb végét megtoldottuk egy nagyobb faággal. A McGyvert is megszégyenítő alkotmány végül elég volt arra, hogy leakasszuk vele a Batyut, ami aztán szépen le is pottyant a földre. Mindannyian örültünk, többen könnyeket is elmorzsoltak, hogy végül épségben a kezünkben tarthattuk az Űrbatyu II-t. Gyors műszerellenőrzés után végül visszatértünk a kocsikhoz, hogy ott nyugodtabb körülmények közt vehessük szemügyre a kamerákat. Az Űrbatyu II fedélzetén 2 db GoPro Hero7, egy Ozmo és egy Insta360 ONE R kamera utazott. A Drone Hungary Kft. két kamerával járult hozzá saját műszercsomagunkhoz. Leginkább a 360 fokos kamera működése érdekelt minket. Az Insta360 ONE R kamera, mely két darab halszemoptikából áll, az Űrbatyu II külsejére volt rögzítve egy konzolra. A speciális optikának hála olyan felvételeket készíthettünk a sztratoszférában, melyek egyedinek számítanak Magyarországon. Mindez Veisz András ötlete volt. Természetesen tudtuk, hogy nagy kockázatot vállalunk a felküldésével, hiszen a hazai forgalmazó sem tudta garantálni az egység megfelelő működését -60 Celsius fok közelében. Mivel itthon még senki sem küldött fel ilyen kamerát, ezért úgy gondoltuk, hogy legalább megpróbáljuk. Végül sikert arattunk, így olyan egyedi perspektívából készült hazánkban először teljes videóanyag egy magaslégköri ballon repüléséről, melynek hála valóban olyan érzésünk lehet, mintha a felvételek egy másik szondáról készültek volna. Nagy megkönnyebbülés és öröm volt, amikor rájöttünk, hogy a kamera a zuhanásig vett mindent, ekkor megtelt a memóriája, de ismét sikerült elkapnunk a Balatont, a látószögnek köszönhetően pedig a Batyu (rajta szponzoraink és médiatámogatóink logói, illetve Balatoni nyár című műsor által adott mágnes), illetve a ballon szétdurranása is szépen látszódott. A teljes anyag feldolgozását követően egy VR szemüvegekkel élvezhető kisfilmet fogunk kapni, melynél garantált lesz az „instant űrutazás” élménye. Nagy kockázat volt ez a kamera, de abszolút megérte. A VR videót bárki megtekintheti majd, így élhetik át testközelből az Űrbatyu II hihetetlen kalandjait. Ez lesz hazánk első ilyen videója, mely a világűr határmezsgyéjén készült. Hatalmas izgalommal várjuk eme anyag elkészültét. Gyönyörű felvételek, s abból csodálatos fotók születtek, örömünk pedig határtalan volt!
Az Űrbatyu-programot azzal a céllal indítottuk el, hogy a lehető legtöbb érdeklődő bevonásával hatékonyabban tudjuk megszerettetni a tömegekkel a csillagászat, űrkutatás, űrhajózás színes világát; s ballonjainknak hála sokakkal osztozhatunk a végtelen világűr iránti lelkesedésünkben, áhítatunkban!
 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.