Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. szeptember 12., szombat 11:45

Tér minden korosztálynak közösségi tervezéssel
Minden korosztály igényeit kielégíti az a közösségi tér, amelyet a lakossági vélemények figyelembe vételével jelenleg alakítanak ki a Móricz Zsigmond utca 22. számú épület és térsége közelében. A választókörzet képviselője, Dorner László alpolgármester szeptember 10-én ismét egyeztetésre és műhelymunkára hívta a környék lakóit. Egy éve, a pályázat beadása előtt szintén volt egy lakossági fóŕum, amelyen a lakóközösségek tagjai elmondták észrevételeiket, amelyeket később a tervek készítésénel  figyelembe vettek
Ajka város Önkormányzata megnyerte a „Közösségi terek kialakítása városi területeken” című TOP-7.1.1-16-H-070-1 számú pályázatot többek között a Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítására. Már folyik a terület kialakítása. A csütörtöki fórumon nagy volt az érdeklődés, a környező társasházak képviselői mellett az Óváros távolabbi részéről is érkeztek a megbeszélésre.
Dorner László elmondta, azért hívták össze az érintetteket, hogy a helyszínen pontosítsák a közösségi térre építendő eszközök helyét, kikérjék a véleményüket, A mostani beruházás pénzügyi fedezete 3 részből tevődik össze, az önkormányzat által erre a célra fordított összegből, a fent említett pályázat támogatásából, valamint az Avar Ajka Kft., a Sportváros Nonprofit Kft., az AVÉP Kft. felajánlásából. Az Óváros lakossága szívesen veszi további cégek támogatását a most megbeszélt további fejlesztések megvalósításához. Az alpolgármester köszönetet mondott Tóth Gergelynek, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési referensének, Kalóz Tímea környezetvédelmi szakembernek, aki a játszóterek fejlesztését és felügyeletét is ellátja, valamint Czuczai Györgynek a BIBA Kft. tulajdonosának, aki a beruházást megvalósítja. Megköszönte a megjelent közös képviselőknek, Csiza Ferencnek, Rakovszky Mátyásnak, Magyar Lászlónének, Sátor Pálnénak, és a lakóknak a közös munkát. 
Tóth Gergely elmondta, hogy évekkel ezelőtt a város önkormányzata, a cégei és a civil szervezetek Ajkai kapocs néven konzorciumot hoztak létre, amely sikerrel indult az uniós pályázaton. A város ilyen módon jelentős, fejlesztésre fordítható összeggel gyarapodott. A közösségi terek fejlesztését a már Ajkán megszokott módon a város a lakók igényei alapján kívánta megvalósítani. A beruházás tervezésekor folyamatos konzultációval  minden korosztály igényeit figyelembe vették. A tér felső részén az idősebbek számára pihenőpadokat, asztalokat paddal helyeznek ki, a közepső rész a kisgyermekeké lesz, oda játszóvárat, bébihintát, homokozót, rugós játékokat, láncos mászókát, a nagyobbaknak kettős hintát, ping-pong asztalt, és Ajkán elsőként hullámpadot, földcsúszdát helyeznek ki. Lesz kerékpáros kresz pálya, 80 méter hosszúságban. Később annak bővítésére is lesz lehetőség. A felnőtteket workout várja. 
A szervezők kikérték a lakosság javaslatait és véleményét. Elhangzott, a közösségi tér berendezésének komoly előírásai vannak, amelyeket kötelező betartani, de ha van módosítási javaslat és nem ütközik a szabályokba, változtatnak a terven. A téren lesznek hulladékgyűjtők, valamint a városi környezetet jól tűrő fákat is telepítenek, amelyek lombkoronát növesztve árnyékot adnak a játszó gyermekeknek és a pihenni vágyó felnőtteknek. 
A kisgyermekesek javasolták, hogy helyezzenek el ivókutat, ahol megtölthetik a kulacsukat, néhányan napvitorlát javasoltak a homokozó fölé, hogy megvédje a gyerekeket a napsugaraktól. Egy középkorú nő az első emeleti lakása ablakából lekiabálva azt kérte, hogy helyezzék távolabbra a játékokat, mert mind a két ablaka a parkra néz és nem szeretné egész nap a gyermekzsivajt hallgatni. A többi lakó elmondta, hogy jó helyen lesznek a játékok, az pedig a szülő és a közösség felelőssége, hogy megtanítsa a gyereket a helyes viselkedésre. A legtöbb játszótér magas beépítésű házak udvarában  van. A város lakossága elfogadta ezt a megoldást és együtt tud vele élni.  Felmerült, hogy a területre ne engedjenek be kutyasétáltatókat. 
Ezt tiltással elérni nem lehet, mindenkinek  felelős magatartást kellene tanúsítania, és állattal elkerülni a játszótereket. Ezen a téren is sokat tehet az odafigyelő, jól működő közösség. 
Magyar Lászlóné közös képviselő kérdésünkre elmondta, örül a beruházásnak, ugyanis jobb egy gondozott park mellett élni, ahova a lakók ki tudnak ülni beszélgetni. Örülnek, hogy az önkormányzat fontosnak tartja azt,  hogy már a tervezéskor kikérje a véleményüket és a  beruházás idején is folyamatosan tájékoztatja őket. A döntést velük együtt és nem a fejük fölött hozzák meg. Így biztos, hogy az igényeknek megfelelő közösségi teret kapnak, amelyet örömmel használnak. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.