Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2021. január 11., hétfő 15:45

Felmérés: helyi ügyekben a Csepeli Hírmondóból tájékozódnak a csepeliek
Magas a csepeli önkormányzat által kiadott Csepeli Hírmondó olvasottsága, de helyi ügyekben a világháló is fontos információforrás. Az interneten a Csepel.info hírblogot és annak közösségi oldalát látogatják a legtöbben. A felmérés alapján a csepeliek egyáltalán nem támogatják a belvárosi közlekedés kerékpársávos korlátozását, és hajszálnyival többen örülnek a Kis-Duna parton épült birkózóakadémiának, mint amennyien nem. Viszont nagy többséggel elutasítják az oda tervezett kollégiumokat, valamint a Kis-Duna part esetleges eladását, beépítését. Ebben a kérdésben a véleményt nyilvánítók közül elsöprő, 90 százalékos Csepel polgármesterének, Borbély Lénárdnak a támogatottsága. Kimagaslónak tartják a csepeli önkormányzat helytállását is a koronavírus elleni harcban, amihez a kerület által ingyenesen biztosított, tüdőgyulladás elleni oltás nagyban hozzájárulhatott. Ilyen ingyenes oltásra máshol nem volt lehetőség.
A Csepeli Hírmondó Budapest talán legolcsóbban fenntartott önkormányzati lapja. Más kerületek a helyi lapot nem csak drágábban adják ki, de mellette televíziót, rádiót is működtetnek. Ezért különösen fontos a lap megítélése. A közvélemény-kutatást Kovács Dávid Attila ellenzéki képviselő kezdeményezte.
A felmérés alapján a csepeliek 72,8 százaléka kapja meg rendszeresen, és 72,4 százaléka tájékozódik rendszeresen a Csepeli Hírmondóból. Azok közül, akik a lapot megkapják és ismerik, 84,5 százalék szerint teljes mértékben vagy inkább igaz, hogy a lap érthető, és jó a cikkek nyelvezete és hossza. Ettől kissé elmarad, de szintén kiemelkedő az arányuk azoknak, akik a lapot összességében szívesen olvassák (74,2 százalék), informatívnak (74,4 százalék) és érdekesnek (70,6 százalék) tartják.
Érdekesség, hogy a választ adók 52,5 százaléka szerint az önkormányzat lapjában semmilyen pártpolitikának sem volna helye, de 47,5 százalék szerint a pártpolitika is közügy. A pártszervezetek híreit ugyanakkor a többség inkább nem olvasná, és az ellenzéki véleményekből sem kérnek többet, mint amennyi megjelenik: mindössze 3,3 százalék nyilatkozott úgy, hogy növelné az ellenzéki cikkek számát.
A helyi internetes médiát a Csepel.info hírblog és annak Facebook-oldala vezeti 53,8 százalékkal, de a felmérés szerint hasonló arányú az önkormányzati Csepel.hu oldal olvasóinak száma is. Őket követi az erősen ellenzéki Csepeli vagyok internetes csoport oldala.
A csepelieknek elegük van a belvárosi forgalomkorlátozásból
A felmérés szerint romlott a csepeli, belvárosi parkolás helyzete - 36 százalék gondolja így 23,6 százalék ellenében. Érezhette ezt az önkormányzat vezetése: éppen év végén adtak át egy felújított és kibővített parkolószakaszt a Szent Imre tértől nem messze. Budapest főpolgármestere azonban a 2020-as költségvetésre hivatkozva 2024-ig minden tervezett csepeli fejlesztést, az útépítéseket, útfelújításokat, a csepeli kerékpárút-építést és a Csepel központjába tervezett P+R parkolóépítést is leállította. Utóbbi a kormány HÉV-felújításához fővárosi kötelezettségként járna.
Beszédes, hogyan érintette az egyébként meglehetősen baloldali csepelieket Karácsony Gergely elképzelése, hogy kerékpárút-építés helyett a belvárosi autósávokat alakítja át kerékpárúttá. Ezzel csak a csepeliek 24 százaléka ért egyet, míg 68 százalékuk egyáltalán nem. Utóbbi pedig több, mint a megkérdezettek kétharmada, akik közül csak 10,2 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.
Nem csak a közbiztonság, a közbiztonság-érzet is javult
Nyilvánvaló, hogy a koronavírus miatti kijárási korlátozások a bűnözés és a balesetek visszaesését okozták. Bár a közvélemény ezt ritkán érzékeli, most így történt. A lakosság 52,6 százaléka szerint javult ugyanis a közbiztonság helyzete Csepelen a tavalyihoz képest. Ez, ha csak a kérdésre választ adók arányában nézzük, már 74,7 százalék. Csak 17,8 százalék szerint történt fordítva, ami a választ adók arányában 25,2 százalék. A köztisztaság-érzet a megkérdezettek 53,6 százaléka szerint javult (a választ adók arányában ez 66,5 százalék), míg 27 százalék szerint romlott (ami 33,5 százalék a választ adók arányában).
Sokan nem örülnek a csepeli birkózócsarnoknak
Sok helyen bírálták Németh Szilárd személye miatt az országos médiában is a tavaly átadott csepeli birkózócsarnokot, de ez nem teljesen jön át a közvéleményen. A megkérdezettek 47 százaléka – tehát közel fele – még így is inkább egyetért azzal, hogy a sportlétesítmény a csepeli Kis-Duna parton épült meg. A nagy hírverésnek megfelelően az ellentábor is jelentős. Ám elmarad a támogatóktól: 42,8 százalék válaszolta, hogy ezen a helyszínen inkább nem ért egyet a birkózószentély megépülésével. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a csarnokba egyelőre – érthetetlen okból – éppen a Csepeli Birkózó Clubot nem engedik be.
Kiemelkedő a támogatottsága a szintén Németh Szilárd által bejelentett sportkollégiumoknak. Ám nem ott, ahol azt a birkózószövetség elnöke szeretné. Összességében a megkérdezett csepeliek 76,2 százaléka támogatja a sportkollégiumok megépülését (ez a kérdésre választ adók 80,7 százaléka), szemben 18 százalék ellenzővel (a választ adók 19,3 százaléka): utóbbiak egyáltalán és sehol nem támogatnák ezt Csepelen. Vélhetően ők máshol sem. Azt viszont, hogy a Kis-Duna parton épüljenek meg a sportkollégiumok, már 78,2 százalék nem szeretné (ami a kérdésre választ adók tekintetében 82,8 százalék). A megkérdezettek 76,2 százalékos támogatása, ami a határozott véleményt nyilvánítók 80,7 százaléka sportfejlesztés esetében kiugróan magas, de – ahogy az látható - a Kis-Duna parti helyszín elvetésében a csepeli közvélemény szintén egyértelmű és hajthatatlan.
Ebben – úgy tűnik – hajszálpontosan a többség véleményét képviselte Borbély Lénárd polgármester, amikor kiállt a Kis-Duna part természeti értékeinek megóvása, valamint az önkormányzat partmenti telkeinek megtartása mellett. Csepel polgármestere azt kérte Németh Szilárdtól, hogy a kerületen belül, de más helyszínen építse meg a kollégiumokat. Erre van lehetőség például Észak-Csepelen, a tervezett atlétikai csarnok közelében, de szóba jöhet még több más helyszín is. A közvélemény-kutatás szerint ebben a megkérdezett csepeliek 84,4 százaléka támogatja Borbély Lénárd polgármestert, szemben 9,2 százalék ellenzővel. A határozott véleményt alkotók tekintetében Csepel polgármesterének támogatottsága ebben a kérdésben 90 százalékos.

1 csatolt dokumentum Kutatás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.