Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. január 25., hétfő 10:39

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Lupa-tó fejlesztését
Egy szilveszter napján megjelent nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősíti a Lupa-tó melletti budakalászi és szentendrei partszakaszokra tervezett magánberuházásokat.

Miután az érintett önkormányzatokat az előkészítésébe nem vonták be, Budakalász és Szentendre polgármesterei azonnali egyeztetést kezdeményeztek a beruházóval.

A szilveszter napján megjelent 725/2020. (XII. 31.) Kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősíti a Lupa-tó melletti budakalászi és szentendrei partszakaszokra tervezett magánberuházásokat.A kormányrendelet mellékletében szereplő ingatlanokra úgy lehet szállodát, szórakoztató, sport- és szabadidőközpontot, illetve vendéglátóhelyeket elhelyezni, hogy az építtetőknek a kormányrendeletben előírt szabályokat kell betartaniuk az eddigi országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (OTÉK), és a helyi építési szabályzat vonatkozó előírásai helyett ott, ahol ezen szabályok eltérnek egymástól. Miután az érintett önkormányzatokat a kormányrendelet előkészítésébe nem vonták be, Budakalász és Szentendre polgármesterei azonnali egyeztetést kezdeményeztek a beruházóval.

A  Magyar Közlöny 298. számában megjelent rendelet mellékletében felsorolt ingatlanok legnagyobb megengedett beépítettsége a budakalászi oldalon egy kis területrészen megváltozik:
20 százalék helyett 25 százalékra nő, de a zöldfelület legkisebb megengedett mértéke a vonatkozó budakalászi szabályozással egyezően továbbra is 50 százalék marad. Az épületek – szálláshelyek, sport- és szabadidős építmények, szórakoztató- és vendéglátóhelyek – magassága, az eddigi előírást kissé szigorítva, 10,5 méterről 10 méterre csökken. A vízfelületre ezek a paraméterek nem értelmezhetőek, a több hektáros tófelület azonban az eddigi 3 helyett 5 százalékban speciális úszóházakkal beépíthetővé vált. Azóta megjelent a ,  amiből kiderül,
azért is nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté a Lupa-tónál zajló beruházásokat, mert azoknak köszönhetően jelentősen javulhat a tó jelenleg csak szezonális működése, illetve „15-20 fő éves alkalmazása válik szükségessé”.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített ingatlanfejlesztésről Budakalász és Szentendre vezetői január közepén tárgyaltak a Lupa Strand Kft. tulajdonosaival. A budakalászi találkozón Gerendai Károly, a Kft. társtulajdonosa elmondta, hogy tavaly a Lupa-tónál tervezett, de a járvány miatt 2021 májusára elhalasztott Úszó Európa Bajnokság nyíltvízi versenyei okán szükséges beruházások és a parkoló tavaly tavasszal még függőben lévő hatósági engedélyezésének egyszerűsítése és gyorsítása érdekében kérték a nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt (a parkoló területe végül nem került a rendelet hatálya alá, így az ott folyamatban lévő eljárásokat az új szabályok nem befolyásolják).
Gerendai Károly hangsúlyozta, hogy továbbra sincs szándékukban sem nagyszabású építkezésbe kezdeni, sem jelentősen nagyobb mértékű használatot eredményező, akár környezetvédelmi, akár a környező lakosság nyugalma szempontjából jobban terhelő tevékenységet folytatni. Fejlesztéseikkel elsősorban a szezonalitás hátrányait próbálják kiküszöbölni és ezáltal üzletileg sikeresebb működést remélnek.
Jelenlegi terveikben egy új kerékpáros bejárat megnyitása, a Lupa-tó mederkotrása, egy strandsport pálya befedése, valamint két kisebb vendégház és néhány horgászstég megépítése, illetve a meglévő szolgáltatásaik karbantartása, fejlesztése szerepel csupán.

Budakalász és Szentendre vezetői jelezték, hogy mindkét város kifejezetten igényt tart arra, hogy a területén tervezett ingatlanfejlesztésekről előzetesen értesüljenek és azokat véleményezzék annak érdekében, hogy a Lupa-tó körüli fejlesztések egységes elvek és szabályrendszer alapján történjenek. 
A beruházók erre ígéretet tettek, a felek rendszeres közös szakmai egyeztetésekben állapodtak meg.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.