Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. május 26. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2021. február 1., hétfő 17:12

Újbuda elfogadta a Déli Körvasút fejlesztéséről szóló megállapodást
A mai napon a XI. kerületi önkormányzat részéről, László Imre polgármester aláírta azt az együttműködési megállapodást, amely a Déli Körvasút környezetrendezésnek megvalósítása érdekében kötött egymással a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK). Nem véletlenül vártunk az aláírással 2021 elejéig. Az eddig általunk folytatott társadalmi konzultációkon megismert kétségek és félelmek orvoslása érdekében egy kifejezetten erős egyeztetési pozíció került rögzítésre a megállapodásban, ami éppen a helyiek érdekeit képes bekapcsolni a kivitelezést érintő döntésekbe. A kormányzati szempontból kiemelt jelentőségű beruházások átlagos transzparencia szintjéhez képest kifejezetten magas fokú átláthatósági és véleményezési jogot sikerült elérnünk. „Az Önkormányzat jogosult a Déli Körvasút környezetrendezés terveit véleményezni. Önkormányzat véleményét a NIF és a BFK megvizsgálja és a tervezési műszaki tartalom keretein belül - szükség esetén egy megismételt egyeztetést követően – figyelembe veszi.”  

Kár lenne tagadni, hogy miután az Európai Unió a vasút évének nyilvánította az idei évet, nehéz az ilyen fenntartható közlekedési formákkal szemben érdemi érveket felhozni. Az átalakítások miatt érezhető helyi tiltakozás elvárásait a tervezők és a kivitelezők már a jelenlegi szakaszban is beépítik a tervekbe és európai szinten egyedülálló zajvédelmi technikákkal védik a helyi lakók nyugalmát. A tervezett mértékben növekedő kereskedelmi forgalom mellett a vágánybővítéssel a helyi közösségi közlekedési formák is előnyben részesülnek. A fővárosba érkező, kerületünkön naponta áthaladó autóáradat elsősorban kötöttpályás fejlesztésekkel mérsékelhető.

Tudjuk jól, hogy a Hamzsabégi sétány környékén élőket a 2023 után kezdődő építési munkák megviselik majd, de amit nyernek a beruházás befejeztével az egyértelmű nyereségnek tekinthető. A jelenleg rendezetlen vasúti töltés mellett egy a gyalogos és kutyás forgalomtól elszigetelt sávot használhatnak majd a kerékpárosok. A Déli Körvasút budai szakaszán a környezet rendezésére, a vasút mentén futó gyalogos és kerékpáros zöldfolyosóra, új zöldfelületekre vonatkozó tervezési tender elbírálása folyamatban van. A megállapodásban rögzítettük, hogy okleveles favizsgálók fogják újra megvizsgálni a felvonulási területen található fákat és kijelölik azokat, amelyeket körbedeszkázással meg lehet menteni, mert így a munkagépek majd kikerülik, deponálásra pedig a sétány területén nem kerülhet sor.  

A megállapodás aláírásával a műszaki kötöttségek ellenére is nagyobb érdekérvényesítést sikerült elérnünk a projektnél, mint a korábbi Fidesz-KDNP-s kerületi vezetésnek. Így elkezdődik egy helyi szinten érzékeny beruházás, aminek országos előnyei bizonyíthatóak és helyi lehetőségeit pedig ki kell aknáznunk.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.