Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2021. február 21., vasárnap 13:39

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere befogadná a Heti TV-t és a 100 Tagú Cigányzenekart, ehhez kéri képviselőinek támogatását
A XXII. kerület polgármestere a sajtóban megjelent hírekből értesült, hogy a Heti Tv és a 100 Tagú Cigányzenekar szinte egyszerre vesztették el a működésükhöz szükséges helyiségeket. Úgy gondolja, hogy kötelessége felajánlást tennie a két, általa nagyra becsült csapatnak, ezért a hétvégén egy-egy levélben fogalmazta meg szándékát, amelyet Breuer Péternek, a Heti Tv tulajdonosának és Beke Farkas Nándornak, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének címzett. Leveleiben Karsay arról érdeklődik a két vezetőtől, hogy a kerület milyen ideiglenes, vagy akár hosszútávú megoldással tudná segíteni szervezeteik fennmaradását, melyek Budapest multikultúrájának meghatározó részét képezik
Ezzel egyidőben képviselő testületét is kérte, támogassák elhatározását és küldjék meg meglátásaikat, javaslataikat a felajánlható megoldásokkal kapcsolatban.
 
Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) a HETI TV-vel kapcsolatban elmondta, hogy Budafok-Tétényben a zsidó kultúrának nagy múltja van. Ennek bizonyítékául emelte ki, hogy Nagytétényben van az ország egyik legrégebbi, 250 éves zsidó temetője, illetve, hogy a kerület szintén 250 éves zsinagógája ma már könyvtárként, de a zsidó kultúrát továbbra is szolgálva működik.
„Kerületünk mindig híres volt arról, hogy jól működött az együttélés a különböző népcsoportok és vallási felekezetek között. Így különösen nagy veszteség volt, amikor a XX. század közepén két jelentős csoport szenvedett gyógyíthatatlan veszteséget: a háború alatt elhurcolt zsidóság és a háború után kitelepített svábok.”
Hozzátette, hogy Budafok-Tétényben helye van a másképp gondolkodó médiumoknak is, jó példa erre az, hogy az RTL klub is a kerületben működik. 
Karsay hasonlóan gondolkodik a 100 Tagú Cigányzenekar ügyéről is. „A zenekar Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes, amely egyedülálló értéke a magyar kulturális életnek. Megszűnése esetén örökre elveszhet a népi cigánymuzsika életben tartásának legfontosabb színtere. Olyan technikai tudást és népzenei szemléletet tanulhatnak tőlük az új zenészgenerációk, melyek elsajátítására máshol nincs lehetőség.”
Budafok-Tétény a művészeti oktatás egyik fellegvára. Itt működik a Magyar Örökség-díjas és nemzetközileg elismert Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, illetve rendszeres helyszíne a cigány származású zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett művészeti fesztiválnak is.
Karsay arra kérte a képviselő-testületét, hogy 2021. február 23-án 16 óráig ismertessék elvi álláspontjukat és javaslataikat, mert nem kíván egymaga végleges döntést hozni ezen ügyekben.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.