Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. szeptember 25. vasárnap
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2021. május 25., kedd 11:10

Szentendre kész az Alkotmánybírósághoz fordulni a bérlakások megmentéséért
Szentendre Város Önkormányzata csatlakozik az önkormányzati bérlakásállomány megmentése és a nemzeti bérlakásprogram elindítása érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetségének állásfoglalásához. Továbbá a törvényjavaslat elfogadása esetén alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz – kérve annak megsemmisítését. Erre hívja fel a településüket hűen szolgáló valamennyi képviselő-testületet.

A benyújtott törvényjavaslat alapjogsértő: sérti a tulajdonhoz való jogot, a szociális biztonsághoz való jogot és az önkormányzatiság elvét. A lakásvagyon kötelező privatizációjával ellehetetlenülnek a szociális bérlakásrendszer kialakítására irányuló törekvések. A törvényjavaslat elfogadása ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor Szentendre a mintegy 6,9 milliárd forint piaci értékű bérlakásállományára összességében 1,1 milliárd forint vételárat ajánlhat a lakásvásárlóknak. Egyösszegű fizetés esetén ez 780 milliót forintot jelent, aminek megfizetése akár 25 évig is elhúzódhat. 

A közvagyon ilyen mértékű elherdálása elfogadhatatlan, súlyosan megkárosítja Szentendre polgárait. Ezért a város polgármestere, Fülöp Zsolt veszélyhelyzeti jogkörében eljárva a rendkívüli helyzetben, rendkívüli döntéseket hozott május 13-án. A képviselő-testület mellett működő bizottságok megtárgyalták az előterjesztéseket és elfogadásra ajánlották a polgármesternek. Ennek értelmében a polgármester módosította Szentendre Város Vagyonrendeletét és Településszerkezeti tervét (TSZT), amik lehetővé tehetik az önkormányzati bérlakások kötelező eladásának megakadályozását. 

A Vagyonrendelet módosításában arról döntött, hogy a lakás célú, ill. lakás megnevezésű ingatlanok forgalomképtelen törzsvagyonba kerüljenek. Csak így biztosítható, hogy a városban folytatható legyen a történelmi városközpont épületállományának funkcióbővítő megújítása, az önkormányzati lakásállomány átstrukturálása. A Településszerkezeti terv (TSZT) módosításában meghatározták a rehabilitációra kijelölt területeket, így az Integrált Településfejlesztési Stratégiából (ITS) beemelésre került a Belváros rehabilitációját célzó „Történelmi városközpont akcióterület”, valamint a Püspökmajori lakótelep és az önkormányzati bérlakások rehabilitációjára vonatkozó „Bérlakás program”.

Szentendre mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse a közvagyont, elősegítse a nemzeti bérlakásprogram elindítását, megakadályozza a lakhatási válság további elmélyülését. 

A köz vagyonával felelősen gazdálkodó, a településük polgárait szolgáló képviselő-testületeknek nincs más lehetőségük, mint tiltakozni az előkészítetlen, minden megfontolást nélkülöző, felelőtlenül benyújtott törvénytervezet ellen.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.