Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 28., péntek 18:09

Akadályverseny csapatépítéssel és tanulással
Rendészek a katonák világában elnevezéssel tartotta egész napos programját a közszolgálati ügyintéző képzésben részt vevő diákoknak a Veszprémi Szakképzési Centrum Ajkai Szent-Györgyi Technikuma és Kollégiuma május 28-án a Nomádiában. A program célja a jövő szeptemberben induló kadét program megalapozása, az érdeklődés felkeltése. A csapatok 8 állomáson bizonyították tudásukat, oldottak meg feladatokat. A diákokat Szaniszló Edit igazgató köszöntötte, majd az Alfa szakasz tagjai megkaptál a menetlevelet és már indultak is az első állomásra. A feladat az volt, hogy egy sérültet mentsenek ki hordágyon a hajóról, és a cölöpökön lépkedve vigyék ki a szárazföldre. A fiúk a legkönnyebb csapattagot, egy nádszálvékony leányt fektettek a hordágyra. Ment is a móka mindaddig, amíg az elől levők a cölöpre nem értek. Onnan egymásra figyelve, szótlanul érték el a partot, ahol hurrá felkiáltással ünnepelték magukat. 
- Felelősek vagyunk egymásért, játékból is lehet valódi fájdalmat okozni - fogalmazta meg egyikük. 
A második állomás egy labirintus volt, ahonnan ki kellett találniuk. Majd következett a harmadik állomás, az erdő szélén 10 perc sétára a Nomádiától. Miután a várt időre nem érkeztek meg, telefonon keresni kezdték őket. Kiderült, eltévedtek. Semmi baj, lesz még idejük gyakorolni a térkép alapján történő tájékozódást. Az állomáson kiderült, hogy a gránátdobás sem olyan egyszerű, amilyennek gondolnák. Mielőtt elkeseredtek volna, az állomásvezető elmondta, hogy a gránát, ha éles, akkor is képes pusztítást végezni, ha nem pontos a találat.  A negyedik állomáson azt játszották el, hogy egy küzdősportoló akarta megszerezni az utcán sétáló fiatal pár fiú tagjának a telefonját. A megtámadottak védekeztek, látszott, hogy nem profi karatesokba kötött bele a támadó, de küzdésből kiválóra vizsgáztak. A másik feladatként egyik csapattagnak 60 fekvőtámaszt kellett csinálnia. Negyvenig minden szuperül ment, majd látszott, hősünk minden karhajlítással egyre fáradtabb. Tudta, nem adhatja fel, csapatának ugyanis, ha végigcsinálja, 10 pontot szerez, amely a végső sorrendet is befolyásolhatja.  Társai biztatták, majd miután végzett, megtapsolták. 
- Mi egy összetartó közösség vagyunk, mindenki így tett volna - fogalmazták meg kérdésünkre. 
Az állomásvezető a csapatok adrenalin szintjét emelte, amikor elárulta, hogy a következő helyszínre igyekezve támadásra készülhetnek. Meg is beszélték, hogy ki melyik bokorba néz be. Lassan, óvatosan haladtak, várták az ellenséget, akik lehet, hogy szintén eltévedtek, mert nem találkoztak velük. A lövészet következett, ami szintén jól sikerült, majd  vegyvédelmi ismereteket kaptak, megnézhették az eszközöket, a legjobban mindenkit a gázálarc érdekelt, majd bemutatták, hogyan kell ellátni egy pánikolót valamint egy sérültet. A nap folyamán nyújtott fizikai teljesítmény sem volt akármi, ugyanis az állomások között 15 kilométert gyalogoltak a város széli mezőkön és az erdő szélén. Szerencsére péntekre már kellemes tavaszi időjárás volt, a nap az előző napok esőzéseinek a nyomát is felszárította. A vidám és fáradt fiatalokat a Nomádiában finom ebéd, gulyás és langalló várta. Miután mindenki megebédelt, kiültek a napra és izgatottan várták az eredményt. Próbálták egymástól megtudakolni, hány pontot szereztek, de nem mindenki árulta el. 
Szaniszló Edit igazgatótól megtudtuk, hogy 6 évfolyam 98 diákja vett részt a rendészeti napon. A szeptemberben induló 2 éves kadét képzésre már több, mint 50 diák jelentkezett a 9. és 10. évfolyamból. A képzésbe bekapcsolódók újabb szakképzést szerezhetnek, amellyel érettségit követően a honvédségnél is vállalhatnak munkát valamint szakirányba továbbtanulhatnak. A tantárgy oktatását Mórícz Vilmos és Ferenczi Péter tanár tartja, akik 120 órás akkreditált képzésen vettek részt. A rendész szak a legnépszerűbb képzése az intézménynek, a 2021-22-es tanévre 35 nyolcadikos jelentkezett. A most végzettek közül 5 diák a honvédséghez felvételizett, nyolcan a körmendi rendészeti képzésre kérték felvételüket. Ferenczi Péter elmondta, a program célja a hazafias gondolkodásra nevelés, a katonai pálya megszerettetése. A diákokat egyenruhával látják el, ingyenesen kapják a tankönyveiket, valamint ösztöndíjban részesülnek. 
A csapatok versenyében a legjobbnak bizonyult a 11. évfolyam Foxtrot szakasza 203 ponttal, a második lett a 11. évfolyam Echo szakasza 201 ponttal, harmadikként végzett a 12. évfolyam Hotel szakasza 189 ponttal.  A győztes egy vándorserleget kap, amelyet a dicsőségfalon helyeznek el az iskolában, és egy évig, a következő versenyig olvasható a csapattagok neve. Minden csapat részvételét tortával  jutalmazták.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.