Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. június 6., vasárnap 14:34

Mátészalkára látogatott Jamie Lee Curtis
Mátészalkára látogatott Jamie Lee Curtis
Jamie Lee Curtis elfogadta Dr. Hanusi Péter polgármester meghívását és 2021. június 6-án magánlátogatás keretében járt a szatmári régió fővárosában Mátészalkán, ahonnan nagyszülei az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. A színésznő édesapja Tony Curtis többször is járt itt, emlékére a városban személyes relikviáiból kiállítást rendeztek be, kávézót neveztek el róla, Jamie Lee Curtis a vasárnapi magánlátogatása során ezeket a helyszíneket fel is kereste.

Mátészalka a Fény Városa, Hollywood bölcsője. A Fény Városa azért, mert 1888-ban a mai Magyarország területén először itt gyulladt fel az utcai elektromos közvilágítás, ennek emlékét őrzi az első villamosított köztéri lámpaoszlop, a város jelképe a Mécsest tartó fiú szobra, illetve a mostani Kossuth utcán – a Fény utcáján – található az Első villamosított lakóház. Hollywood bölcsőjének pedig azért tartják Mátészalkát, mert a Paramount Pictures alapítója Zukor Adolf itt járt iskolába, illetve Tony Curtis (kevésbé ismert nevén Bernard Schwartz) szülei Helen és Emmanuel Schwartz innen vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba, ennek okán a színészlegenda többször is járt személyesen a városban, legutóbb 1988-ban.
Amikor nyilvánossá vált, hogy a Tony lánya, Jamie Lee Curtis Magyarországon forgat a Borderlands produkció egyik főszereplőjeként, dr. Hanusi Péter polgármester Mátészalka Város Önkormányzata nevében meghívta a színésznőt egy mátészalkai látogatásra, a meghívás eljuttatásában Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke volt a segítségére. A meghívás elfogadására mutatkozó remény akkor nőtt meg igazán, amikor Jamie Lee Curtis anyák napi Instagram bejegyzésében már Mátészalkát is említette. Mivel a produkció forgatása meglehetősen feszes ütemterv mellett zajlik és szigorú egészségügyi előírásokat is be kell tartani, egy magánlátogatás keretében fogadta el a színésznő a meghívást.
Jamie Lee eredetileg egyórásra tervezett programján túl is maradt, szívesen töltött időt az édesapja által is olyannyira szeretett Mátészalkán.  Elsők között tekinthette meg a felújított mátészalkai Első villamosított lakóházat, ahol édesapja relikviáit mutatják majd be a nagyközönségnek 2021. június 26-án a Múzeumok Éjszakáján. A relikviák a Magyar Hollywood Tanács segítségével kerültek Mátészalkára, miután a Magyar Hollywood Túra Las Vegas-i állomásán felajánlotta azokat a város számára a legenda özvegye. A házban szintén helyet kapott egy Tony Curtis nevét viselő kávézó, melynek szlogenje az ismert Tony-film címe: Van, aki forrón szereti. A Hollywood-i ikon – édesapjához hasonlóan – látogatást tett a helyi zsinagógában is, mely kívül és belül is őrzi Tony emlékét. Az épület külső homlokzatán Tony Curtis nevét viselő Hollywood-i csillag kapott helyet, belül Tony látogatásának emlékére helyeztek el táblát az alábbi felirattal: „Keresem apám lábnyomait Mátészalka utcáin.”
Jamie Lee Curtist Mátészalkára érkezésekor dr. Hanusi Péter polgármester és Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke köszöntötték, a magánlátogatáson részt vett továbbá meghívott vendégként dr. Fekszi Márta az Origo Film Group vezérigazgatója.
Mátészalka, 2021. június 06.
További információk: Mátészalka Város Önkormányzata 06205267676
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.