Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. szeptember 6., hétfő 09:41

Félmilliárdból építenek új református óvodát Békésen
Jó ütemben halad a református óvoda építése a Fábián utcában. A beruházás állami támogatás mellett, az Országos Óvoda Program részeként 514 millió 680 ezer forintból valósul meg Békésen. A 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára. Várhatóan jövő szeptemberben már az új óvodában kezdhetik meg a nevelési évet a békési gyermekek.

Minderről Dankó Béla országgyűlési képviselő, Katona Gyula lelkész és Mucsi András református presbiter számolt be az épülő református óvodánál tartott sajtótájékoztatón. A Békési Református Egyházközség sikeresen pályázott a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában, amely program országos szinten 66 óvodát érint, közülük 49 helyen épül új óvoda, így Békésen is. Dankó Béla, a település országgyűlési képviselője elmondta, az óvodák építésére és a meglévők felújítására összesen 35 milliárd forint összegű forrást biztosít Magyarország Kormánya. A kormány családügyi programjainak köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv Békés megyében is, így a térségben is szükségessé vált új óvodák létesítése. Az Országos Óvoda Programban 3048 új óvodai férőhely jön létre, így a református óvodai férőhelyek száma a programnak köszönhetően több, mint 40 százalékkal emelkedik. A 66 óvodafejlesztéshez kapcsolódóan 354 új munkahelyet teremtenek, ebből óvodapedagógus munkakörben mintegy 150-200 szakember számára biztosít munkalehetőséget az egyház. 

A rendszerváltás után indulhatott meg Békésen a református oktatás, kezdetben iskolai szinten, később óvoda kialakítására is lehetőség nyílt. 2011-ben a város a rendelkezésükre bocsájtotta, használatukba adta a Jantyik utcai tagóvodát, így a helyi református intézményrendszeren belül, óvodától az érettségiig nevelhetik, oktathatják, taníthatják a gyermekeket a szakemberek.
  – számolt be erről Katona Gyula, a Békési Református Egyházközség lelkésze. Köszönetét fejezte ki az egyház és az egyházközség nevében az államnak, hogy támogatásban részesítette a településeket. A nyertes pályázat keretében több mint 412 millió forint támogatást nyertek, ezt egészíti ki a Békési Református Egyházközség a kivitelezéshez szükséges hiányzó összeggel, így az új óvoda 514 millió 680 ezer forintból épülhet meg.  Az alapokat már elkezdték lefektetni, a 878 négyzetméteres épületben négy csoportszobát alakítanak ki a gyerekek számára. Várhatóan 2022 szeptemberében már az új óvodában kezdhetik meg a nevelési évet a békési gyermekek.
 
Mucsi András a Békési Református Egyházközség tanügyi gondnoka hangsúlyozta, hogy az új óvoda helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt a biztonságos közlekedés megoldása, hiszen a jelenleg működő óvoda forgalmas helyen található. A Fábián utcában a Földvár Bölcsőde mellé épül az óvoda, amely az Élővíz-csatorna partján, barátságos és csendes környezetet biztosít a gyermekek mindennapjaihoz.

Polgár Zoltán, a település fejlesztésért és beruházásokért felelős alpolgármestere, református presbiter nagyon fontosnak tartja az oktatási-nevelési infrastruktúra fejlesztését Békésen, hiszen annak a népesség megtartásában is lényeges szerepe van. A szülők számára lényeges, hogy milyen épületekben tanulhatnak gyermekeik, ebben az új óvodában a mai követelményeknek megfelelő körülményeket tudnak majd biztosítani.
Képen látható személyek balról: Mucsi András, református presbiter, Polgár Zoltán, Békés város fejlesztésekért és beruházásokért felelős alpolgármestere, református presbiter, Katona Gyula, református lelkész, Dankó Béla, országgyűlési képviselő 

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.