Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. szeptember 13., hétfő 09:59

Ezren éneklik egyszerre: „Sej, Nagyabonyban”
Abony Városában jeles évfordulót ünnepelnek 2021. szeptember 25-én. 150 éves Kodály Zoltán gyűjtése, a „Sej, Nagyabonyban” kezdetű dal. Ez alkalomból Abony Város Főterén mintegy 1000 gyermek, diák és felnőtt énekli majd egyszerre a híres, és az abonyiaknak oly kedves népdalt.  „Megvédjük értékeinket, őrizzük őseink emlékét!” - vallják az abonyiak, akik végtelenül büszkék két tornyukra, és arra a dalra, melyet Kodály Zoltán zenésített meg, Abonyi Lajos népköltés gyűjtésének nyomán.
Egy évvel ezelőtt a „Sej Nagyabonyban” dalnak elkészült egy modern, fiatalos verziója, melyhez remek videoklip is társul. Fiatalok mutatják be a két tornyot, Abony épített és természeti kincseit. A kisfilmet eddig több, mint 32 ezren tekintették meg a Youtube-on, rendkívül népszerű. A Szeretlek Abony Városi dal elérhető az alábbi linken: 

Abonyban található az ország első falusi zeneiskolája, mely 1953-ban kezdte meg működését, 90 diákkal, akik a Kodály módszerrel tanultak. Az oktatási intézmény Bihari János zeneszerző és hegedűművész nevét viseli, és a mai napig az abonyi kulturális élet egyik legfontosabb alappillére. Érdekesség, hogy Bihari János Nagyabonyban és nem a mi városunkban, Abonyban született. A két település a közelmúltban vette fel a kapcsolatot egymással, az abonyiakat Nagyabonyban hatalmas szeretettel látták vendégül. Mi pedig őket hívtuk és várjuk rendezvényünkre, szeptember 25-ére, ahol az abonyiak a nagyabonyiakkal közösen éneklik el a csodálatos zeneművet. Már tanulják az iskolások, óvodások, civilek a DAL-t, mely a MIÉNK! A dal közös eléneklése egyben az abonyi közösség összetartásának jelképe is, ezen túl a határokon átívelő magyar népzene szeretetet, a magyarok összetartozásának érzését  is szimbolizálja. A Városháza körül a közös éneklés után színes programkavalkáddal ünneplik az abonyiak a „Sej Nagyabonyban” dal évfordulóját. Az éjszakai Tarka Téri Piacon a helyi kézművesek termékeit, finom falatokat, italféleségeket kínálnak az érdeklődőknek. A jó hangulatról éjfélig főként abonyi fellépők gondoskodnak, akik közt a helyi zeneiskola növendékei is megtalálhatók. Minden adott tehát egy fantasztikus délutánt, estét és éjszakát nyújtó élményre, ahol tovább épülhet a helyi közösség. Asztalokhoz ülve, beszélgetve, ismerkedve, az online világból kimozdulva, közösen és személyesen ünnepelhetjük azt a dalt, mely valóban a miénk.
Abony Sajtó

  

A „Sej, Nagyabonyban” dal története
A Kisfaludy Társaság megbízásából Abonyi Lajos (Márton Ferenc, 1833-1898) népköltéseket gyűjtött Abonyban. Neki köszönhetjük a Kodály Zoltán Háry Jánosából közismertté vált Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik kezdetű dal szövegének lejegyzését. A szöveget tehát (kotta nélkül!) először Abonyi Lajos író jegyezte le a saját lakóhelyén, Abonyban. (Szolnok-Abony) Kodály Zoltán a szöveget Arany László-Gyulai Pál 1871-ben kiadott Magyar népköltési gyűjteményéből ismerte meg. Az Abony két templomának tornyáról született dal szövegét 1905-ben a Pozsony vármegyei Zsigárdon (azaz, nem a Csallóközi Nagyabonyban - Veľké Blahovo, Fulobon, Csukár-Nagy Abony, Felabony, Nemesabony, Csallóköz-Abonyban!) gyűjtött dallammal hozta össze Kodály. Így született a közismert nép-dal. Az ebben szereplő Nagyabony tehát azonos Abonnyal.
„Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik,
de Majlandban harminckettő látszik.
Inkább nézem az abonyi kettőt,
mint Majlandban azt a harminckettőt.”
„Kérdésére közlöm, hogy a dal választására az Arany - Gyulai Népk. Gyűjt. I. kötetében található egyetlen dalszöveg indított, dallamot rá Csallóközből alkalmaztam. A dalszöveg Abonyról van, kétségkívül az alföldi Nagy Abonyt kell érteni.” írja Kodály Zoltán az abonyi falumúzeumban megtalálható levelében.
Utóirat: Vajon milyen csoda folytán talált ilyen tökéletesen egymásra az alföldi vers és a felvidéki dallam? A magyar beszéd, melynek alapegysége a szólam (nem a szavak, különösen nem a szótagok, hanem a szólam), már maga zene. Mintha a magyar beszéd sajátos dallamvezetése, ritmusa kötelezően adná a dallamot is. Hiába zsigárdi a dallam, az abonyi verset nem is lehet másképp énekelni! A beszéd, a vers maga muzsikál. Így. Tökéletes szerves egységben! Bár Abonyi Lajos csak szöveget jegyezte le, ha ezt a dal énekelték Abonyban, nagyon hasonlíthatott a Kodály Zoltán által házasított zsigárdi dallamhoz.
/Király Béláné írása/

3 csatolt kép A dal a miénk! Éjszakai Tarka Tér Kodály Zoltán levele
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.