Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. szeptember 30., csütörtök 08:11

KalamAJKA
Vidám gyermekzsivajt vitt a szél a belvárosi  Ádám István parkból szeptember 29-én egész nap. Az Ajka Városi Óvoda a kellemes őszi napon tartotta a Mihály napi kalamAJKA elnevezésű hagyományőrző programját. Az óvodából 28 csoport érkezett a térre a reggeli órákban, a legkisebbek, a beszoktatásban levő kiscsoportosok kivételével mindenki részt vett. Sok kisgyermek szülei, nagyszülei is elmentek, és az arra járók vagy a kormányablakban ügyeit intézők közül is sokan odamentek és megnézték a műsort. Az óvodai program így vált a generációk közti kapcsolatépítés, a közös élményekkel gazdagodás elemévé. A program lehetőséget adott a város mondavilágának, történetének, helyi hagyományainak megismerésére. A minden korosztályt megszólító, érdeklődést felkeltő, interaktív tevékenységek, előadások, programok felhívták a figyelmet arra, hogy fontos a helyi értékek, hagyományok megőrzése, átadása és annak gondozása. A gyerekek kipróbálhatták a Bakony és a Balaton-felvidék tájairól származó népi játékokat, a helyi hagyományoz köthető legfontosabb tárgyakat. Megismerték Ajka város mondáját, ehhez kapcsolódva közösen készítettek bábokat, kreatív alkotásokat. 
A megnyitón a város nevében Dorner László alpolgármester köszöntötte a nap főszereplőit, a pöttöm polgárokat, valamint mindazokat, akik a szülők és támogatók segítségével megszervezték a hagyományápoló, közösségépítő napot. 
Ráczné Németh Csilla, az Ajka Városi Óvoda óvodavezetője az előzményekről szólva elmondta, hogy kérésére Dr. Balatinczné Németh Mónika és Magyar Éva óvodavezető helyettes gondolkodtak azon, hogy milyen rendezvénnyel lehetne bevonni az összes intézményegységet. Így született meg egy éve a Mihály napi kalamAJKA gondolata. A projektben Magyar Éva, Dr Balatinczné Németh Mónika, Fülöpné Kápli Katalin, Marton Lívia, Bodó Andrea és Egyed Melinda tevékenykedett.
A nap néphagyományhoz kötődik, hiszen ekkor hajtották be a legelőről az állatokat. Az óvodában is folyik a hgyományőrzés, amelyből a program résztvevői izelítőt kaptak két néptánccsoport által. 
A köszöntőt követően a  Hétszínvirág Óvoda Pergő-Forgó, valamint  a nap folyamán a Vizikék és Zöldikék Csosszantók tehetségpontja néptáncosai mutatkoztak be. A két bohóc, aki a programba bevonta és megnevettette a gyerekeket, Veszprémből érkezett. 
A várostól nem messze egy ajkai származású kutató, Ősi Attila dinoszaurusz maradványokat talált, az óvodások a homokozóba elrejtett "maradványok" után kutattak, sokan találtak is dinót vagy lábnyomot. Az ifjú régészek ajándékot kaptak. Városunk mondavilágát mutatja be az „Óriás nyomában” bábjáték, melynek célja a helyi értékek, a hagyományok ápolásának fontossága, az identitás tudat alakítása. Az óvodapedagógusok által készített bábok és díszletek, a zenei hanganyag teszi élményszerűvé a város történetét bemutatót. 
Ajkán nagy múltra tekint vissza a sakk, a pályázat során beszerezték a Polgár Judit által kidolgozott Sakkjátszótér elnevezésű komplex képességfejlesztő programot, amely segítségével megtanulnak a kicsinyek koncentrálni. A játék során a figyelem, gondolkodás kerül előtérbe. A gyermekek térben megismerkednek a sakkfigurákkal, jelentésükkel, a lépésekkel, és probléma megoldásaik sokszínűvé válnak. A sakkal ismerkedést Kerekes Attila és Nagy László a Hétszínvirág Óvoda „Töprengő” logikai - matematikai tehetségműhely vezetői segítik a helyi  Czingler Sándor nemzetközi versenybíró felügyeletével.
Bee bot, a robot méhecske az irányokat és a logikus gondolkodást segít játékosan fejleszteni. A gyerekek állomásokon bizonyíthatták az ügyességüket. Aki négyet teljesített, ajándékot választhatott az óvodákban készült tárgyak, könyvjelző, textílből varrt figura, virág, festett kavics, különféle  gyógynövények, levendulacsokor, illatpárna közül. Az óvodakertekben fellelhető fűszer- és gyógynövényekből készült termékek bemutatójával is várták az érdeklődőket. 
A hagyományőrzés a játékokban is megmutatkozott, a kézzel hajtott kosárhinta mindig tele volt, a logikai és ügyességi játékokat a szülőkkel együtt használták. A golyókat kellett beilleszteni a lyukba úgy, hogy kézzel nem érhetnek hozzá, hanem kézzel kellett forgatni azt. 
Dr. Balatinczné Németh Mónika kérdésünkre elmondta, hogy a kalamAJKA programot először szervezték meg, de szeretnék hagyománnyá tenni. A rendezvény előzménye a csiribiri vásár volt. 
A szervezők köszönetet mondtak  a rengeteg kézműves termék elkészítéséért és a program sikeres lebonyolításáért a Hétszínvirág, a Vizikék és a Zöldikék óvodák  alkalmazotti közösségének, a  Városi Intézmények Működtető Szervezete vezetőjének és munkatársainak, az Ajka Városi Óvoda alkalmazotti közösségének a szülőknek, nagyszülőknek, az oktatási intézményeknek, a civil szervezeteknek a részvételért a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiuma intézményvezetőjének,  Szaniszló Editnek,  a kisgyermekgondozó,-nevelő, a gyermek és ifjúsági felügyelő és rendész tanulóinak és kísérőiknek, Joó Csabának, Rába Jánosnénak, Csiki-Kovács Szabinának,  az ajkai polgárőrségnek, a 
Magyar KÖZÚT Ajkai mérnökség szakembereinek, a 
Nagy László Városi Könyvtár és Művélődési Központ igazgatójának Bábics Valériának.
A „Mihály napi kalamAJKA”  című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01864 azonosítószámú projektje keretében valósul meg. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.