Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. február 1., kedd 19:36

A Szabó Magda sétány után felavattuk a Solt Ottilia tér utcatábláit, így újabb, a közösség által kiválasztott személy nevét viselheti egy közterületünk
Solt Ottilia azok közé tartozott, akik számára a szolidaritás tudatos döntés volt. Még csak félre sem kellett volna néznie, ha nem akar törődni az ország szerencsétlenebb sorsú állampolgárainak gondjaival.
Solt Ottilia az ellenkezőjét tette, mint amit vártak tőle: a legszebb magyar újságírói hagyományokat követve mutatta be, hogy olyan rendszerben is létezik nyomor, éhezés és nélkülözés, ahol a hivatalos nyilvánosságban nem lehetett erről beszélni.
Őszintén hitt az egységes, egyetlen Magyarországban, ahol mindenkit ugyanazok a jogok és lehetőségek illetnek meg, függetlenül attól, hova született. Megérteni akarta az országot, azt a társadalmat, amelyről tudta, nem adottságként létezik, hanem mi magunk alakítjuk.
Tudta, szabadság és szolidaritás csak együtt válhatnak valóra. Tudta, nincs igazi szabadság akkor, ha a hidegtől remegünk otthonunk falai között. Nincs szabadság akkor, ha korgó gyomorral térünk nyugovóra.
De azt is tudta, nincs emberhez méltó élet akkor, ha minden mozdulatunkat figyelik. Ha a hatalom kimondatlan parancsszava szerint kell élnünk. Ebben hitt: szabadság és szolidaritás megbonthatatlan egységében.
Solt Ottiliáról ezt a teret a budaiak nevezték el. Ők döntöttek, büszkén vállalják a Komjádi Béla utcából az országot keresztbe-kasul bejáró szociológus örökségét. Mert számunkra a közösség arról is szól: ne a mindenkori hatalom mondja meg, kiket tekintünk példaképnek, hanem mi magunk döntsünk róla.
Solt Ottilia korában még álmodni sem lehetett róla, hogy valaha megkérdezik majd egy városrész lakóit, kikről szeretnének elnevezni egy közteret. De abban biztos vagyok, nagyon is kedvére valónak találta volna azt a helyi demokratikus döntéshozatalt, ahol együtt beszélik meg a szomszédjaival, mihez kezdjenek egy köztér elnevezésével. Solt Ottilia e tér mellett haladt el nap mint nap, amikor Komjádi Béla utcai otthonából elindult boltba, kutyát sétáltatni vagy éppen a SZETA vagy a demokratikus ellenzék ügyeit intézni. 
Bár fájdalmasan korai halála miatt már huszonöt éve nincs velünk, szinte azonnal példaképpé nemesült.2021-ben a II. kerület önkormányzata meghirdette a nőnapi utcanévadót, és a négy, eddig névtelen közterület elnevezésére közel 1000 javaslatot érkezett.Sokak javaslatát megfogadva ma Solt Ottiliáról teret neveztünk el a fővárosban. Méghozzá ott, ahol otthon érezte magát, ahol élete legfontosabb eseményei zajlottak. 
Mi, budaiak ma, Solt Ottilia halálán egy apró téren hatalmas lépést teszünk azért, hogy öröksége a nemzeti emlékezet részévé váljon. De egyetlen hatalmas lépés sosem elég. Akkor nőhetünk fel Solt Ottilia életművéhez, ha minden egyes nap teszünk szabadságunkért és szolidaritásunkért. Magunkért, gyermekeinkért és a közös jövőnkért.
Köszönöm mindenkinek, aki eljött a mai eseményre, és külön köszönöm Hodosán Róza korábbi országgyűlési képviselőnek, a demokratikus ellenzék tagjának, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek, Rostás Mónika és Rostás Csaba zeneművészek, valamint Nagy Zsolt és Cserna Antal színművészeknek, hogy segítettek megidézni Solt Ottilia emlékét halálának 25. évfordulóján.
Őrsi Gergely
polgármester

3 csatolt kép Solt Ottilia tér avatásaSolt Ottilia tér tábla leleplezéseSolt Ottilia tér avatása
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.