Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

DUNAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. április 1., péntek 12:49

Indulhat a szakképzés Dunakeszin
Együttműködési megállapodást kötött a város, a tankerület, a Váci Szakképzési Centrum és Tuzson Bence országgyűlési képviselő arról, hogy a 2023/24-es tanévben elindulhasson a szakképzés Dunakeszin.
Együttműködési megállapodás született Dunakeszi Város Polgármesterének irodájában arról, hogy amint a minisztériumi engedély is megérkezik, elkezdődik az épülő IV. Béla Király Gimnázium és VSZC Lányi Ferenc szakgimnázium neve alatt az oktatás, felmenő rendszerben. Mai napon írta alá Dióssi Csaba polgármester, Tuzson Bence országgyűlési képviselő, Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatója, valamint a Váci Szakképzési Centrumtól Dudás Tibor kancellár és Papolczi Emőke főigazgató az együttműködési megállapodást.
Mint Tuzson Bence az aláírás alkalmával elmondta, ezzel a lépéssel még az épületek megépülése előtt megkezdődhet a szakirányú oktatás Dunakeszin, a Bárdos Lajos Általános Iskola megüresedett épületében. „Az iskola tervezése előtt felmérést végeztünk a szülők körében, hogy milyen iskolatípusra és milyen tantárgyakra lenne igazán szükségük. Az ő javaslatukra döntöttünk a gimnázium és a technikum megépülése mellett, amelyben informatikát, közgazdaságot, gépészetet és elektronikát mindenképpen tanulhatnak majd a diákok” – fejtette ki Tuzson Bence. Hozzátette, Magyarországon a Dunakeszi Diáknegyed egyedülálló középiskolai komplexum lesz, amely egyben egy mintaprojekt is.
Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum kancellárja megerősítette, hogy a jelen megállapodással a 2023/24-es tanévben 1-1 osztályt már el tudnak indítani, amelyek a gimnáziumok megépülése után az új épületben folytatják tanulmányaikat. Mint magyarázta, a technikum azt jelent, az érettségi megszerzése után a diákok 13. osztályban okleveles technikusi képzést szereznek, amellyel a munkába állást és a továbbtanulást is választhatják.
Dióssi Csaba polgármester hangsúlyozta, számára fontos szempont volt, hogy ne csak akkor induljon el az oktatás az új iskolákban, amikor az épületek felépültek, hanem már korábban. Ehhez épp a legjobbkor készült a Pest Megyei Járási Hivatal dunakeszi törzshivatala, ahová igy beköltözhetett az addig a Bárdos Lajos Általános Iskola alsó tagozatos épületében működő járási hivatal. Így az Önkormányzat biztosítani tudja a tanítás helyszínét, ahol csak vissza kell alakítani a tantermeket. Mint felidézte, szakmunkás képzés 2007-ig volt Dunakeszin, ahol most újraindulhat a szakképzés, csak sokkal magasabb szinten, színvonalon.
A megállapodáson az is kiderült, már zajlik egy átszervezési eljárás a Radnóti Miklós Gimnáziummal is, amely a IV. Béla Király Gimnázium tagintézményeként indulna el két osztállyal már a 2022/23-as tanévben, szintén a Bárdos épületében. A pozitív minisztériumi döntés esetén nyáron lefolytatnának egy pótfelvételi eljárást, amelyen két osztályban összesen 72 diáknak biztosítanak majd helyet. Nyelvi előkészítő indulna, amely abból a szempontból könnyebbség, hogy néhány tanár felvételét kell csak lebonyolítani, egyelőre komplett tanári kart még nem igényel az oktatás.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.