Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. augusztus 30., kedd 18:06

Büntetés járhat az elpöckölt cigarettacsikkért
Büntetés járhat az elpöckölt cigarettacsikkért - Tárgyalni kezdünk a dohányboltokkal a „Tiszta utca, gondos trafik” akciónkhoz való csatlakozásról, hogy szennyezőként nagyobb részt vállaljanak a városrész köztisztaságának megőrzéséből
5000-től 150 000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki elpöckölt cigarettacsikkek miatt a II. kerületben, ezért arra kérünk mindenkit, hogy ügyeljen a köztisztaságra, és ne szórja el az utcán a csikket, hiszen így megkímélhető környezetünk egy erősen szennyező hulladéktól, és a bírságot is fölösleges kockáztatni. 
Városrészünkben az egyik legmeghatározóbb feladatunk, hogy tovább javítsuk közterületeink tisztaságát az önkormányzat és a lakosság, illetve akár piaci szereplők bevonásával közösen.
Önkormányzatunk számos, a köztisztaság javulását célzó intézkedést tett akár a kutyaürülék fel nem szedése kapcsán indított figyelemfelhívó kampánnyal, akár a Tiszta Buda akciókkal, a vízivárosi takarításokkal, illetve a Széll Kálmán tér és a Lövőház utcai vendéglátóhelyek üzemeltetőivel kötött együttműködési megállapodásokkal. 
Most eljött az ideje, hogy visszaszorítsuk a kerületben elpöckölt csikkek okozta szennyezést.
A csikkek eldobálásának elkerülése érdekében önkormányzatunk eddig is számos intézkedést tett többek között csikkgyűjtők felszerelésével, és a rácsos, cigarettacsikkek felhalmozódását lehetővé tevő burkolatok kicserélésével például a Lövőház utcában.
Tapasztalataink szerint a lakosok egy része - akárcsak a kutyaürülék fel nem szedése esetében - nincs tisztában azzal, hogy a csikkek eldobásával nem pusztán a környezetvédelmi és köztisztasági kárt okoznak, hanem szabálysértést is elkövetnek. 
Szintén tapasztalataink támasztják alá, hogy az eldobott csikkek mennyisége különösen a nemzeti dohányboltok, valamint vendéglátóhelyek környezetében különösen feltűnő, és sokszor könnyen azonosítható, hogy az eldobolt hulladékot újkorában melyik közeli boltban vásárolták. 
Ezért az önkormányzatnak nem elég pusztán tájékoztatni a köztisztasági szabálysértésről a lakosságot, további csikkgyűjtőket és figyelemfelhívó jelzéseket kihelyezni, hanem együttműködésre kell hívni a nemzeti dohányboltokat, a kerületi vendéglátóhelyeket, és amennyiben közös ügyünk, a köztisztaság javításában nem működnek együtt, meg kell állapítani, hogy milyen szankciókkal tudjuk őket erre rábírni. 
Vannak egyértelműen pozitív példák. Ilyen a Schittenhelm Ede síremlékének környékét folyamatosan rendben tartó Marika és Mónika esete, akik a közeli kis bolt és trafik eladóiként mindent megtesznek a park rendben tartásáért, hiszen vevőik járnak arra, és gyakran a vevők szórják el a szemetet a kis parkban. 
Ők így vállalnak felelősséget, amiért hálás vagyok, egyúttal ma átadtam egy „Tiszta utca, gondos trafik” táblát is, amivel fel tudják hívni a figyelmet arra, hogy ők rendben tartják a hozzájuk közel eső közterületet, és kérik a vásárlók odafigyelését.Bízom benne, hogy valamennyi kerületi trafik, üzlet és vendéglátóhely együttműködő partner lesz a köztisztaság javításában.
Számoljuk fel közösen az elpöckölt cigarettacsikkeket a II. kerületben!

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.