Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2022. december 15., csütörtök 17:19

Rezsitámogatás a háziorvosoknak, az egészségügyi- és szociális intézményeknek, és szabadnap szűrővizsgálatok elvégzéséhez
Kezdeményezzük, hogy a háziorvosok központi finanszírozásában kompenzálják a rezsiköltségek emelkedését, és kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe az egészségügyi- és szociális intézmények a fenntartótól függetlenül.


A II. kerületben az előrelátó energia-beszerzésnek és a szerencsének is köszönhetően tavaszig kedvező áron jutunk áramhoz és földgázhoz. Ez azt is jelenti, hogy addig a II. kerületi háziorvosi praxisokat és védi a kerületi energia-beszerzés, utána viszont egyelőre nem ismert, milyen piaci árakkal kell szembe nézniük.


Az energiaárak elszabadulása minden ágazatra hatással van, viszont mindenképpen el kell kerülnünk, hogy a rezsiárak emelkedése veszélyeztesse az egészségügyi- és szociális ellátást.


Ennek érdekében az év utolsó képviselő-testületi ülésén döntöttünk arról, hogy kezdeményezzük az ágazatért felelős szervnél azon jogszabályok módosítását, amelyek lehetővé teszik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok központi finanszírozásában érvényesüljön a rezsiköltségek emelkedésének a kompenzálása, egyúttal kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe a fenntartótól függetlenül az egészségügyi- és szociális intézmények is.


A Fidesz és a KDNP frakcióinak módosító javaslatát befogadtuk, melyben kérték az Egészségügyi Szolgálatot arra, hogy az alapellátást szolgáló ingatlanok rezsiköltségét ossza meg az egészségügyi ellátást közvetlenül szolgáló rendelőkre és egyéb épületrészekre, illetve felkérték a engem mint polgármestert, hogy készítsek külön előterjesztést ezzel kapcsolatban, melyet a 2023-as költségvetés tárgyalása során a testület tárgyal.


A Fidesz és a KDNP frakciói végül nem támogatták a felterjesztést, mellyel azt üzenték, hogy kizárólag az önkormányzat feladata a felmerülő többletköltségek vállalása, és nem támogatták a felterjesztést, mellyel az ország összes háziorvosa segítséghez jut. Végül a testület többsége határozott a kezdeményezésről.


Mai testületi ülésünkön döntöttünk a menstruációs szabadság bevezetéséről, így törekszünk arra, hogy évi 48 órát meg nem haladó munkaidő-kedvezmény, vagy az otthonról dolgozás lehetőségét biztosítsuk a krónikus betegségben szenvedő, rendszeres kezelésre járó, illetve menstruációs fájdalmaktól szenvedő munkavállalóiknak.


Emellett döntöttünk arról is, hogy dolgozóink méhnyakrákszűrésen, emlőrákszűrésen, prosztatarákszűrésen való részvételük napjára szabadnapot kapjanak.


Őrsi Gergely polgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.