Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. március 20., hétfő 15:40

Halló, itt Balaton! – megnyílt a plakátkiállítás Fonyódon
A fonyódi Művelődési Központban nyílt meg a plakátkiállítás Bata Lőrinc fonyódi könyvtáros, könyvterjesztő hagyatékából. A kiállítás az 1950-es évek közepétől az 1980-as évek derekáig mutat be plakátokat, szórólapokat, meghívókat, prospektusokat és egyéb dokumentumokat.

Hidvégi József polgármester mondott köszöntő beszédet.
„Fonyód városának az elmúlt 16 évében minden kulturális rendezvénye és kezdeményezése a hagyományok tiszteletén alapszik. - kezdte a polgármester. Varga István helytörténeti kutatásai a helyi identitást erősítik, éppen úgy, mint ahogy teszik a Fonyódi Betyárok néptáncosai, valamint az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium tagjai, közel 120 helyi fiatal. Fontos, hogy a múltunkat a fiatalok is megismerjék. István ebben óriási munkát végez.” – méltatta Varga István munkásságát a városvezető.

Varga István elmesélte, hogy amikor 2000-ben Fonyódra került, hogyan találta meg Bata Lőrinc fonyódi hagyatékát az akkori könyvtárban. Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából, akinek a szerepét Varga István kiemelte a hagyaték megőrzésében.

Katona Csaba történész méltatta a helytörténészek munkáját, ami sok esetben egyemberes feladat. Ő írta annak a katalógusnak az előszavát, amely a kiállítás anyagából készült és ez alkalommal jelent meg.  
„A plakátgyűjtemény a helytörténeti kutatások nemes hagyományába illik bele, de túlmutat azon. Bata Lőrinc nem csak fonyódi, hanem balatoni plakátokat gyűjtött össze, ezért térségi, regionális jelentősége van a gyűjteménynek. Ez a gyűjtemény valójában lefedi a teljes Kádár - korszakot. Gyakorlatilag az 1963-as kádári gulyáskommunizmus, vagy puha diktatúra kialakításától a plakátokkal eljutunk egészen oda, hogy 1989-ben Fonyód község várossá válik.” – ismertette Katona Csaba.

A kiállított plakátok között több olyan is szerepel, amelynek hátuljára Bata Lőrinc feljegyezte a rendezvényről szerzett benyomásait, vagy éppen azt, hogy milyen körülmények között szerezte be a plakátot. Olyan is szerepel a gazdag gyűjteményben, amelyet kirakatról szedett le, de olyan is, amelyet törmelékek közül, vagy éppen kerítésről mentett meg az utókornak. A plakátokon olyan sztárok nevei szerepelnek, mint Hofi Géza, Zalatnay Cini vagy éppen Korda György. Korda György tavaly nyáron kapott egy fonyódi fellépésén egy korabeli plakátot ajándékként, ami szintén a hagyaték eredménye. A kiállítás legértékesebb darabjai a kézzel készített plakátok, amelyek teljesen különleges darabok, hiszen csak 1-2 darab létezik belőlük, - ezt Katona Csaba is kiemelte, de különös értékkel bírnak a közösségi eseményt, színházi programot, szolgáltatást hirdető plakátok is. Ma már a számunkra természetes bő információáradatban nehéz felismerni, hogy akkoriban mekkora jelentősége és üzenete volt egy – egy ilyen kisnyomtatványnak.

A könyvterjesztő munkájáról Ember Judit „Az olcsóját és a jóját” című 1974-es dokumentumfilmjét mutatták be, amelyben a rendező kamerával kísérte Bata Lőrincet Öreglakra, ahol könyveket árult és vett is. Érdekes volt szembesülni a korabeli nyelvezettel, humorral és azzal, hogyan cserélt gazdát egy – egy kötet akkoriban. Varga István ismertette, hogy járt a helyszínen és egy szereplőt - Sutyor Irmát - meg is talált, akivel sikerült a többi egykori résztvevőt is beazonosítani. A katalógus egyébként a film dialógusait, párbeszédeit is tartalmazza.

Megtudhattuk az eseményen, hogy a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” program keretében sikerült a Nemzeti Kulturális Alaptól támogatást nyerni és Fonyód Város Önkormányzatának a segítségével tudták a kiállítást megvalósítani, illetve hozzá kapcsolódóan egy olyan katalógust megjelentetni, ami több mint 150 plakátot, prospektust, meghívót mutat be. Természetesen Bata Lőrinc életével és munkásságával kezdődik a kiadvány, amely kedvezményes áron megvásárolható a fonyódi könyvtárban.

Varga István megköszönte mindenki munkáját, akik hozzájárultak, illetve segédkeztek, hogy létrejöhessen a kiállítás. Ilyen volt Kajetán Jácint fotográfus, aki a digitalizálásban töltött be kulcsszerepet. Csáki Krisztina önkéntesként járult hozzá a tárlat megvalósításához, illetve István közvetlen munkatársai közül Pomozi – Fehér Jennifer és Patkó Edit segítették a munkát.
Bata Lőrinc unokahúga, Bata Márta Fonyód Város Emlékérmet kapott, hiszen az kizárólag rajta múlott, hogy nagybátyja 1991-es halála után a hagyaték megmaradt és a könyvtárhoz került. Ajándékként az első példányt a könyvből Bata Mártának ajándékozták.
 

A kiállítás 2023. május 31-ig látogatható a Művelődési Központ nyitvatartási idejében.
 
További információ:
Varga István könyvtáros, helytörténész
konyvtar@fonyod.hu


4 csatolt kép 4523
1 csatolt dokumentum 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.