Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

PEST VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. május 3., hétfő 08:25

A katasztrófavédelemnek nincsen alternatívája
A Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése előtt személyesen foglalta össze a megyei katasztrófavédelem tavalyi évének legfontosabb eseményeit, szervezeti és működési kihívásait, és a jövő előtt álló legfontosabb feladatokat dr. Zoltán Ferenc tűzoltó ezredes és dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy.


Az írásban elkészített, terjedelmét tekintve igen terjedelmes és informatív éves beszámolónak természetesen csak a lényegét volt alkalmuk ismertetni, de prezentáció így is tartalmas betekintést nyújtott a megyei katasztrófavédelem tavalyi évének legfontosabb történéseibe. A napi és a stratégiai jellegű kihívások, valamint az azokra adott válaszok ismeretében valóban megfogalmazható volt a vélemény, hogy a katasztrófavédelem az egyik legfontosabb területe a közfeladatoknak, amelynek színvonala valamennyi Pest megyei ember személyes és vagyoni biztonságára közvetlenül is hatást gyakorol. A jelenlévő képviselők hozzászólása, valamint a dr. Szűcs Lajos, a Közgyűlés elnöke ezért külön is köszönetet mondott az elvégzett munkáért, és „sok sikert, jó egészséget, „kevés munkát”, és mind jobb felkészültséget” kívánt a katasztrófavédelem és tűzoltóság munkatársainak az idei, valamint az elkövetkező évekre.


A katasztrófavédelem éves teljesítményével kapcsolatban kiemelést érdemel mindenekelőtt az a tény, hogy tevékenysége rendkívüli módon összetett. Fő elemei: tájékoztatási és lakossági felkészítő, a veszélyhelyzet-kezelési, a mentésszervezési, valamint a megelőző és hatósági tevékenységek, és persze mint szervezet, illetve gazdálkodó egység is értelemszerűen meg kell felelnie az egyre komolyabb szakmai és hatékonysági elvárásoknak. Beleértve az olyan rendkívüli körülményeket is, mint a létszám korlátozása és a feszes finanszírozási helyzete. 


Az Igazgatóság prioritásairól sokat elárul, hogy valamennyi tevékenysége közül mindig a legelső helyen említik a lakossági tájékoztatási és felkészítési programokat, különös tekintettel a diákok számára szervezett versenyeket, rendezvényeket, és a fiatalok e rendezvényeken mutatott felkészültségét és lelkesedését. Kiemelt jelentőséggel bír ugyanis, hogy az emberekkel, vagy például az önkéntes tűzoltó egyesületekkel (36 egyesület van a megyében, azaz messze a legtöbb országos összehasonlításban, továbbá, kiemelkedően magas arányban rendelkeznek képesítéssel), és egyéb más szervezetekkel (összesen 32) intenzív és jó kapcsolatokat ápoljon a megyei katasztrófavédelem. A tét nagy, mert ebben az esetben a szó legszorosabb értelmében életek múlhatnak a megyei katasztrófavédelem és az emberek, valamint a közösségek közötti kapcsolatok minőségén. Ez legalább annyira fontos, mint a munkatársak szakmai és szervezeti felkészültsége, valamint a technikai háttér színvonala.


E kijelentés természetesen nem ront e két utóbbi tényező jelentőségének megítélésén. Annál inkább, mert fontos előrelépések történtek ezen a területen is, például új országos kommunikációs rendszer került bevezetésre. Fontos, hogy kiegyensúlyozott és takarékos volt a gazdálkodás, hogy biztosítottak a személyi feltételek, az egységes minőségirányítás, az egyenletesebb szakmai követelményrendszer, és természetesen hogy sikerült rendben ellátni a kötelező feladatokat. Beleértve a rendkívüli helyzetekben való helytállást is, mint a 2009. évi hőségriadó, a sorozatos viharok és helyi kiterjedésű, de annál intenzívebb ár- és belvízvédelmi védekezési munkálatokat – foglalta össze dr. Zoltán Ferenc ezredes.


„Az Igazgatóság felelőssége, hogy a létszám és a technika biztosítva legyen, és hogy ne legyenek „fehér foltok”, azaz nem egyenletes minőséggel lefedett területei a megyének” – emelte ki hozzászólásában dr. Tatár Attila altábornagy. A következő hónapok e tekintetben ígéretesek, csökkenhet a leterheltség, javulhat az eszközállomány, és laktanyafejlesztésre is sor kerülhet. Mindez, figyelembe véve, hogy a megyében országos összehasonlításban kiemelkedően koncentráltan vannak jelen a lehetséges természeti, ipari, közlekedési kockázatok, nagy jelentőséggel bír a jövőre nézve. A stratégiai irányokat tekintve pedig fontos megerősítés, hogy a polgári védelem és a katasztrófavédelem integrált megközelítése mellett foglalt állást egyébként nemrég maga az Európai Unió is – ami szintén visszaigazolja a megyei önkormányzat, valamint a megyei katasztrófavédelem közötti különleges kapcsolat indokoltságát és értékét.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.