Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. május 20., csütörtök 09:27

TÖOSZ főtitkári álláspont a T/32 számú a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatról (általános megállapítások)
A törvényjavaslatot 13 Fidesz parlamenti képviselő önálló indítványként nyújtotta be. A javaslat az 1990. évi LXIV. törvény hatályon kívül helyezésére - azaz nem a jelenleg hatályos törvény módosítására – irányul.
A törvényjavaslat elsődlegesen az önkormányzati képviselői létszám csökkentését célozza meg. Erre vonatkozóan a Gyurcsány és a Bajnai kormányok is tettek már eredménytelen kísérletet és a Kormány – Önkormányzatok Egyeztető Fóruma (KÖEF) 2009. március 12-én tárgyalta és elfogadta a törvényjavaslat normaszövegét. Az észrevételek így a jelenlegi hatályos (továbbiakban: Hatályos), a KÖEF javaslat és az önálló képviselői indítvány (továbbiakban: Indítvány) összevetése alapján - a tervezett változásokra figyelemmel - fogalmazhatók meg.
Általános megállapítások
Mint ahogy eddig is, most is szükséges hangsúlyozni, hogy a képviselő testületek létszámának csökkentése nem jelenti az önkormányzati rendszer érdemi átalakítását, azaz a tervezett döntés elsődlegesen szimbolikus, sem mint tartalmi jelentőséggel bír. Az önkormányzati szövetségek, miközben mindig egyetértettek a differenciált létszámcsökkentéssel, egyetértésüket ahhoz kötötték, hogy csak akkor tudják támogatni az önkormányzati képviselői létszám csökkentését, ha csökken a parlamenti képviselők száma is.
Az Országgyűlés elé beterjesztésre került az Alkotmány módosításáról szóló T/9 törvényjavaslat, az országgyűlési képviselők választásáról szóló T/18 törvényjavaslat és az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló H/19 határozati javaslat, így az önkormányzati szövetségi elvárás teljesülni látszik.
Az Indítvány követi a Hatályos törvény szerkezetét, és ami ennél fontosabb megoldási rendszerét is fenntartja, sem struktúráját, sem belső tartalmát tekintve nem tér el – néhány kivételtől eltekintve - a korábbi szabályozástól. Ennek következtében az októberi önkormányzati választásra való felkészülést sem nehezíti az Indítvány elfogadása.
Önkormányzati szövetségként kifogásolható, hogy az Indítvány benyújtását megelőzően nem történt egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel. Bár még nincs új kormány így a KÖEF összehívása nem volt lehetséges, viszont gesztusértékű lett volna, ha Kósa Lajos – az Indítvány egyik jegyzője – aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke egyeztetésre hívta volna a társszövetségek elnökeit, így a szövetségek véleményét megismerve és támogatását megnyerve terjeszthette volna be a javaslatot.

Budapest, 2010. május 19.
Dr. Zongor Gábor
TÖOSZ főtitkár

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.