Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. június 9., szerda 15:46

Közlemény a TÖOSZ elnökség 2010. június 8-i kibővített üléséről
A TÖOSZ elnöksége áttekintette a május 13-ai küldöttgyűlést követő időszak legjelentősebb történéseit, amelyekkel kapcsolatban kialakította álláspontját.

 
I/ Az önkormányzati rendszert érintő ügyekről

  - A TÖOSZ elnöksége megállapította, hogy az új Országgyűlés elé beterjesztett, az önkormányzatokra vonatkozó törvényjavaslatok (a képviselői létszám csökkentése, külsős alpolgármester választása, az önkormányzati választási eljárási szabályok módosítása) nem tekinthetőek reform értékűeknek, és továbbra sem ismertek még az új kormány elképzelései az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban.

-  A TÖOSZ elnöksége megerősítette eddigi javaslatait az önkormányzati rendszer szükséges átalakításával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy először az önkormányzati feladatok, hatáskörök átrendezésére kell sort keríteni, amelyhez kapcsolódóan át kell alakítani a finanszírozás rendszerét és mindezek után a működőképesség figyelembevételével kerülhet sor az esetleges strukturális átalakításokra.

-  A TÖOSZ elnöksége sürgeti, hogy kerüljön sor, még az októberi választások előtt a polgármester jogállásának érdemi megerősítésére az önkormányzatok működőképességének biztosítása érdekében.

-  A TÖOSZ elnöksége a közelgő önkormányzati választásokra tekintettel sürgeti, hogy mielőbb szülessen döntés az önkormányzati és az országgyűlési választási ciklus elválasztásáról, felező időben történő megtartásáról.

 
II/ Az árvízzel kapcsolatos teendőkről

  -  A TÖOSZ elnöksége elismerését fejezi ki az árvízi védekezésben résztvevő önkormányzatoknak és vezetőiknek a megfeszített munkáért.

-  A TÖOSZ elnöksége ismételten szolidaritásra és összefogásra szólítja fel az önkormányzatokat a veszélyeztetett helyzetben lévő települések megsegítése érdekében, valamint köszönetét fejezi ki az eddig nyújtott segítségért.

-  A TÖOSZ elnöksége javasolja, hogy az árvízzel nem érintett települések válasszanak partner települést az árvíz sújtotta települések közül, hogy minél célzottabb és konkrétabb tudjanak segítséget nyújtani.

-  A TÖOSZ elnöksége kezdeményezi, hogy a szabad kapacitásokkal rendelkező önkormányzati gyermektáborok minél több árvíz sújtotta gyermeket fogadjanak.

-  A TÖOSZ felajánlja közvetítő szerepét és közreműködését az árvíz sújtotta települések helyreállítása során, annak érdekében, hogy a legrászorultabb családok is képesek legyenek megfelelő körülmények között új életet kezdeni.

-  A TÖOSZ elnöksége levélben tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy a polgármesterek túlnyomó többsége példásan látta el a feladatát a veszélyelhárítás során, ugyanakkor a TÖOSZ szervezésében már folyik a polgármesterek átfogó képzése, amely program része a katasztrófa helyzetben történő polgármesteri tevékenység elsajátítása is.

  További információ:
Dr. Zongor Gábor főtitkár
30-9148422

 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.