Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. július 7., szerda 15:44

A TÖOSZ további összefogásra szólít fel az árvízi károkkal kapcsolatban
Bár az önkormányzatok pénzügyi lehetősége korlátozott, viszont történt pénzügyi felajánlás is, ezért amennyiben pénzügyi támogatást kíván juttatni rászorult települések számára úgy a TÖOSZ Szolidaritási számlájára – 10201006-50051867-00000000- utalhat. A beérkező összegek felhasználásáról a rendelkezésünkre álló helyzetkép ismeretében a TÖOSZ elnökség dönt, amelyről ugyancsak tájékoztatni fogjuk tagjainkat.

A TÖOSZ elnökségének kezdeményezése az árvíz sújtotta települések megsegítése ügyében a hozzánk eljutott visszajelzések szerint eredményes volt. Tudjuk jól, hogy sok települési önkormányzat nyújtott segítséget és alakított ki partneri viszonyt támogatásra szoruló településsel, így ismereteink szerint például Berhida Alsózsolcának, Lesenceistvánd Berzéknek, Újbuda Ónódnak és Taktaharkánynak, Alsóőrs Sajókápolnának, Budapest XIII. kerület Hídvégardónak, Velence Felsődobszának, Rácalmás Parasznyának, Polgár Ónódnak és Sajóládnak nyújtott közvetlen segítséget közvetítésünkkel.

Köszönet illeti az itt felsorolt és fel nem sorolt, de támogatást nyújtó települések közösségét és vezetését a gyors összefogásért és támogatásért. 

Annak érdekében, hogy koordinációs feladatunkat teljesíteni tudjuk, kérjük, hogy a rászorult települések jelezzék, hogy milyen további támogatást igényelnének, illetve azon települések, amelyek konkrét partneri kapcsolatot építettek ki rászorult településekkel tájékoztassanak a támogatás módjáról és körülményeiről ezzel is segítve, hogy lehetőség szerint minden károsult közösség megfelelő támogatásban részesülhessen.

Ugyancsak igyekeztünk segítséget nyújtani árvízkárosult gyermekek nyaraltatása ügyében kisebb nagyobb sikerrel.  Ugyanakkor a katasztrófa következményeinek felszámolása még nem történhetett meg ezért továbbra is számítunk az önkormányzatok összefogására.

A TÖOSZ felajánlja közvetítő szerepét és közreműködését az árvíz sújtotta települések helyreállítása során, annak érdekében, hogy a legrászorultabb családok is képesek legyenek megfelelő körülmények között új életet kezdeni.

Bár az önkormányzatok pénzügyi lehetősége korlátozott viszont történt pénzügyi felajánlás is ezért, amennyiben pénzügyi támogatást kíván juttatni rászorult települések számára úgy a TÖOSZ Szolidaritási számlájára – 10201006-50051867-00000000- utalhat. A beérkező összegek felhasználásáról a rendelkezésünkre álló helyzetkép ismeretében a TÖOSZ elnökség dönt, amelyről ugyancsak tájékoztatni fogjuk tagjainkat.

Tudjuk jól, hogy az árvízen kívül, sok helyen a belvíz és a vihar is jelentős károkat okozott, így kérjük azokat az önkormányzatokat is, amelyek segítségre szorulnak, jelezzék támogatási igényüket.

 Segítségre kér Uszka község, ahol 2010. június 14-én, délután kb. egy óráig tartó, tornádószerű vihar tombolt. Nagy károkat okozott az épületekben. 112 lakóházból 69 sérült, közülük 9 súlyosan. A kár értéke az elsődleges felmérések szerint 5 300 000 Ft. Ugyancsak hatalmas pusztítást végzett 2010. június 19.-én a természet Battonyán, Dombegyházán és Mezőhegyesen. A hatalmas jégdarabok nem csak a megélhetéshez szükséges termést pusztították el. Ablakokat betörve, tetőket szétverve, házakat megrongálva és gazdaságépületeket összedöntve vonult át a vihar a fent említett településeken.  Bízunk az önkormányzati összefogásban és a szolidaritásban!
                                                                                      Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.