Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. november 11., csütörtök 10:05

Ha normális a világ…
Megjelent az ÖNkormányzat  legújabb száma. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a polgármesterek a tervezett költségvetésről. Megtudhatjuk, hogy húsz évvel ezelőtt a „forradalomban nemcsak a múzsák pihentek, hanem a józan ész is". Ha elolvassuk a címlapsztorit, arra is választ kapunk, hogy milyen a közéleti szereplők helyzete, ha normális a világ… A folyóirat mellékletében olvasóink részletesen olvashatnak a TÖOSZ gondozásában működő Önkormányzati Tudásprogramról.

A Tudásprogram kiadvány letölthető a www.toosz.hu és a www.onkornet.hu hírportálokról.

A hatodik

A 6. általános önkormányzati választás a főpolgármesteri és a 3176 polgármesteri tisztség megszerzésén túl – a korábbiaknál lényegesen kevesebb – 33 fővárosi, 391 megyei és 16 912 települési önkormányzati képviselői hely megszerzésére irányult. A választások eredményesek voltak, bár 13 településen a polgármesteri, míg 2 fővárosi kerületben az egyéni képviselői mandátum megszerzésére szavazategyenlőség miatt időközi választást kellett tartani. Ugyancsak időközi választást kellett tartani három községben, mivel a szükséges létszámnál kevesebb jelölt közül választhattak a polgárok. Az önkormányzat működőképessége szempontjából kiemelkedően fontos ugyan a polgármester és a képviselő-testület együttműködése – Zongor Gábor rövid elemzésében most mégis csak a polgármesteri választás eredményére tér ki.

Ha normális a világ...

Ezúttal a folyóirat főszerkesztője a címlap hősével, a TÖOSZ főtitkárával beszélget. A Zongor Gáborral készült interjú több mint harminc évet ölel át. A főtitkár felidézte a fiatalságát, azokat a hetvenes-nyolcvanas éveket, amelyekről ma nem divat jókat mondani, Zongor Gábor mégis megtette. Elismerően beszélt Veszprém megyei főnökeiről, akik segítették a pályakezdését, mesélt egy csapat fiatalról, akik arra készültek, hogy megváltják a világot, és eredményként könyvelte el, hogy a megyében már az 1985-ös országgyűlési választáskor sikerült megszabadulni a „Veszprém megyei hadúrtól”. A címlap hőse beszélt kudarcokról is, megosztotta velünk az országgyűlési képviselőként megélt negatív élményeit, és megtudtuk azt is, hogy miért izgalmas feladat a TÖOSZ főtitkárának lenni… A beszélgető partner Csiky Ildikó volt.

„A forradalomban nemcsak a múzsák pihentek... "

” Októberben az 1990–2010 között szolgáló polgármestereket köszöntötte a TÖOSZ. A legújabb kori magyar önkormányzati rendszer létrejöttében településpolitikusként részt vevő és a választópolgárok bizalmából legalább öt választási cikluson keresztül TÖOSZ tag polgármesterként szolgáló személyeknek emléklapot adott át a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés dísztermében. Ezen a polgármester találkozón Kökényesi József tudományos kutató, a TÖOSZ szakértője elemezte a 20 éves magyar önkormányzati rendszert, lényegre törő előadásában a kezdetekre úgy emlékezett, hogy "a forradalomban nemcsak a múzsák pihentek, hanem a józan ész is". Az ÖNkormányzat c. folyóiratban közöljük az elemzés rövidített szerkesztett változatát is.

A helyi demokrácia ünnepe

Magyar delegáció nélkül maradt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa. Erről számol be Sabján Katalin, az Európa Tanács magyar delegációjának titkára.

Rekviem a regionális katasztrófavédelemért

Ajka, Kolontár és Devecser nagy áldozatai remélhetőleg nem hiábavalóak. Ezek az események valószínűleg nem engedik tovább elnapolni a valódi okok és felelősségek teljes körű elemzését – benne a kormányok tágabb értelemben vett katasztrofális tevékenységének vizsgálatát – a még mindig népszerű „koncepcionális” bűnbakkeresés helyett. Ezek a valóban regionális és lokális ipari, technológiai és nem csupán környezeti, hanem környezetvédelmi katasztrófák hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a bajok orvoslása méltó, emberi és humanitárius módon történjék – írja elemzésében Csalogovits István, OECD-szakértő.

Csapatépítés és alapismeretek

A TÖOSZ és norvég testvérszervezete, a KS (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége) együttműködéséből megszületett a Képviselők Képzése elnevezésű program, amelyet a Polgármester Akadémiához hasonlóan az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatnak – írásunkban a képzés céljáról, tartalmáról és a jelentkezés módjáról olvashatnak az érdeklődők.

Kiszámíthatatlanságból, fenntarthatatlanságból ötös!

Megkezdődött a 2011-es évi költségvetés tervezésének időszaka. A témával kapcsolatban felkerestünk Dévaványa, Bősárkány, Bogyiszló valamint Tab polgármesterét. Jelen összeállításunkban arra törekedtünk, hogy megismerjük a készülő jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a polgármesterek véleményét. A válaszokat Sipos Ivett, a Helyi Obszervatórium munkatársa rögzítette.

Belső késztetéssel külső segítséggel

Ezúttal Karsay Márta hősei roma értelmiségiek, akik tanultak, dolgoztak, és sokra vitték. Az általános iskolában még nem szembesültek megkülönböztetéssel, de a középiskolában egyszeriben egyedül találták magukat cigányként.
Van, aki mélyszegénységből, van, aki munkás- vagy kereskedőcsaládból indult, de abban mind egyetértenek, hogy a kitöréshez az egyéni akaraterő mellett a külvilág támogatására is nagy szükség van. Értelmiségiként mindannyian próbálnak tenni azért, hogy a roma gyerekek is esélyt kapjanak a tanulásra.

Esélyt kínálunk az ÖNkormányzat című folyóirat olvasására, amely PDF formátumban elérhető és letölthető a www.toosz.hu honlapról, valamint megrendelhető a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségénél.
Kellemes időtöltést kívánunk. Várjuk olvasóink témajavaslatait.

Csiky Ildikó, főszerkesztő


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.