Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. március 25. szombat
Hírek témák szerint

KISBAJCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. február 18., péntek 19:19

Projektnyitó rendezvény és sajtótájékoztató Kisbajcs község belterületi vízrendezése I. ütem
Európai uniós források segítségével kezdődik meg
Kisbajcs belterületi vízrendezése
 
A belterületi vízrendezés olyan vízgazdálkodási probléma, amely alapvetően önkormányzati feladat, de forráshiány és szakmai feladatok sokrétűsége miatt nehezen megoldható. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása nyomán lehullott nagy mennyiségű csapadék figyelmeztetően hat: lépéseket kell tenni a települések védelme érdekében. Kisbajcson európai uniós források segítségével megkezdődhet a csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése.
 
A projekt neve és azonosító száma:
„Kisbajcs község belterületi vízrendezése I. ütem”
NYDOP-4.1.1/B-09-2009-0005
2010-ben írták alá a projekt támogatási szerződését, melynek alapján Kisbajcs Község Önkormányzata 58,6 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A közel 69 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében az elnyert támogatás segítségével megvalósul a település központi részének, a Kossuth utca, Győri út és Arany János utca egy-egy szakaszának vízelvezetése, illetve a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye településrész belterületi vízrendezése.
 
A jelen projekt keretében szükséges saját forrás az Önkormányzat költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor tisztán önerőből, a pályázati rendszer által nyújtott támogatás nélkül nem lehetett volna a beruházást megvalósítani. Szintén fontos megjegyezni, hogy a jelen beruházás egy nagyszabású vízrendezési terv része, és a 2011. év folyamán a legfontosabb igényeket, az önkormányzat teherbíró képességét és a pályázati források ésszerű igénylésének összhangját figyelembe vevő ún. I. ütem valósítható meg. A következő évek folyamán újabb ütemek megvalósítására kerülhet sor.
 
A lakosság és az Önkormányzat nevében köszönjük az EU és a Magyar Állam támogatását, továbbá a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft segítő közreműködést a projekt indítása során, melyre a továbbiakban is számítunk.
 
A képviselő-testület közbeszerzési eljárás keretében az ARVIA Építő Kft-t választotta ki kivitelező vállalkozásnak. A munkálatok 2011 tavaszán, a kedvező időjárási körülmények bekövetkezése után indulhatnak meg, a várható befejezés pedig 2011. szeptember 30-ra esik.
 
„Nagy szükség van községünkben a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére - mondta el Kamocsai Sándor polgármester. Településeink a győri ivóvízbázison helyezkednek el. Lényeges, hogy a vízgyűjtő területeken ne kerüljön be a talajba szennyeződés. Kisbajcson és Szőgyén a 60-as, 70-es években épült árokrendszer a közművek kiépítésekor megrongálódott, a helyreállítást elhanyagolták. Az évtizedek alatt bedőlt, eliszaposodott, esetenként illegálisan betemetett rendszer felújítása sürgető. Az időjárás viszontagságai miatt az utóbbi években a lezúduló nagy mennyiségű csapadék szintén károkat okozott. Településünk Szigetköz legalacsonyabb területén helyezkedik el, a Duna partján, illetve közelében. A magas vízálláskor jelentkező belvizek elvezetésében is nagy a szerepe a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszernek.”
 
Az önkormányzat az elnyert támogatással jelentős lépést tesz a község belterületi vízrendezésében. A teljes megvalósításhoz azonban további források szükségesek. A további ütemekhez a tervek és engedélyek is készen állnak.


1 csatolt dokumentum Meghívó
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.