Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2009. június 18., csütörtök 11:30

Sajtóközlemény - Szúnyoggyérítés a szentendrei kistérségben
A Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása (a továbbiakban: DPÖTKT) több éve az egyes települések helyett összefogásban közösen irányítja és végezteti el a Dunakanyar jobb parti területének és a Szentendrei szigetnek körültekintően kiválasztott, nagy gyakorlattal rendelkező társaság közreműködésével történő szúnyoggyérítését. Ezen kívül a gyérítések lebonyolításához szakmai segítséget vesz igénybe a témában jártas szakértő társaságtól, akik a szúnyogpopulációt folyamatosan figyelemmel kísérik és jelzik, amennyiben gyérítés elrendelésére van szükség és, hogy hol milyen módon javasolt a beavatkozás elvégzése.

A DPÖTKT Társulási Tanácsa és munkaszervezete a sajtóhírekből értesült a Levegő Munkacsoport kifogásaival, melyek a szúnyoggyérítésnél alkalmazott bizonyos szernek az emberi egészségre gyakorolt negatív hatását érintették. Szem előtt tartva a Dunakanyar és az ott élők legfontosabb tulajdonát, az egészséges és természetes környezetet ezen hírt követően tájékozódni kezdtünk mind a gyérítést kivitelező társaságnál a használt szerekről, mind az ÁNTSZ-nél és a Levegő Munkacsoportnál a hírek pontos valóságtartalma felől, melynek során a következő információk birtokába jutottunk:

Az önkormányzati társulás által felkért vállalkozó a légi kémiai szúnyoggyérítéshez ún. K-othrin ULV szintetikus piretroid szert alkalmaz, melyet tudomásunk szerint eddig nem ért kritika. Ebben a technológiában ugyanakkor 0,6 liter hatóanyagot szór ki a repülőgép 10 000 négyzetméteren, mely rendkívül csekély dózisnak minősül - összevetve akár a házi rovarirtó spray-kel -, valamint 20-30 perccel a kiszórást követően a szabadban el is bomlik. A földi (gépkocsiból történő) kémiai szúnyoggyérítéshez fehér olajat alkalmaznak, melynek hatóanyagában megtalálható a hírbe hozott reslin prémium nevű szer csekély dózisban. Korábban Európa szerte egy veszélyes kémiai anyagot alkalmaztak ezen célra, viszont azt már évekkel ezelőtt cserélték le ezen nagyságrendileg ártalmatlanabb kémiai anyagokra, melyekkel ugyanakkor egyéb mezőgazdasági felhasználásnál is lehet találkozni.

Tudomásunk szerint mindkét használt hatóanyag rendelkezik valamennyi szükséges engedéllyel belföldön (többek között ÁNTSZ engedéllyel is), azaz használatba vételükkor megkaptak minden szükséges hatósági hozzájárulást. Ezen túlmenően a gyérítést végző vállalkozók és szakértő is rendelkezik a munkájuk végzéséhez szükséges valamennyi hatósági hozzájárulással, engedéllyel.
Tudomásunk szerint a reslin prémium nevű szert nem tiltotta be az Európai Unió egyik szakintézete sem, hanem a gyártó számára nem volt már pénzügyileg gazdaságos a szer előállítása, különös tekintettel arra, hogy bár a korábbi években rendelkezett a szer vele, ezen gazdasági megfontolás nyomán nem kérte a gyártó újra a kb. fél milliárd forintnak megfelelő eljárási díjjal bíró bejegyzését. Így az ezt megelőzően legyártott készletek rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, annak felhasználását egy hivatal sem korlátozta.Tudomásunk szerint az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakhonalpján témakörönként felsorolt rákkeltőnek minősített szerek listáján egyik a vállalkozónk által használt irtószer sem található meg, a WHO nem minősítette rákkeltőnek ezen anyagokat.

Megkértük az ÁNTSZ-t, hogy az üggyel kapcsolatban adjon tájékoztatást, vajon tényleg aggodalomra okot adó eljárást alkalmazunk-e magunk is a Dunakanyarban, ahogy azt a civil szervezet állítja. Megköszönjük a Levegő Munkacsoportnak a kérdés felvetését és kérjük, hogy szakmai javaslataikkal segítsék a munkánkat. Felkértük a civil szervezetet, hogy legyen szíves ő is részletesen tájékoztatni az álláspontjukról és meglátásaikról, valamint, hogy a birtokában lévő, a nevezett aggodalmakra okot adó vizsgálatok igazolásainak, a betiltást kimondó határozatnak és egyéb vonatkozó dokumentumainak másolatait legyen szíves velünk is megismertetni, hogy felelős döntést tudjunk hozni.

Térségünk, a Dunakanyar településeinek vezetői elkötelezettek a legnagyobb kincsünk, az egyedülálló természeti környezet megóvása és az itt lakók egészséges életmódjának kiteljesítése iránt, ezért ilyen fontos kérdésben is teljes körűen igyekeznek tájékozódni és felelős döntést hozni. Ennek jegyében már 2008-ban előkészítettük a biológiai szúnyoggyérítés (a tenyészőhelyeknek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit gyérítő baktériumtörzzsel történő beoltása) feltételeit, mely nem jár semmilyen egészségkárosító hatással. Idén már készen állunk ezen egészségkímélő eljárás alkalmazására, amint a szakértő jelzi, hogy alkalmasak a körülmények hozzá.

Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok
Többcélú Kistérségi Társulása
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.