Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. március 19., szombat 08:12

Ovisok a REÖK-ben
Négy hónap alatt több mint 1300 szegedi óvodás látogatta meg a REÖK kiállításait az ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül. Ez példátlan eredmény az ilyen jellegű szegedi foglalkozások tekintetében. A cél: felébreszteni a gyerekekben a művészetek iránti érzékenységet, kialakítani a véleményalkotás képességét, formálni az ízlésüket.
 November közepe óta vehetnek részt ingyenesen óvodás csoportok a REÖK múzeumpedagógiai foglalkozásain. Az eltelt négy hónap alatt több mint 1300 szegedi és Szeged környéki kisgyermek – 64 csoport – látogatta meg az időszaki kiállításokat. A magánóvodákat is beleértve az intézmények több mint kilencven százaléka vett már részt a programon. Bizonyos óvodákból több, akár öt csoport is ellátogatott már a REÖK-be, és vannak olyanok, akik egy adott időszaki kiállítás megtekintése után a következő tárlatra is előjegyezték magukat. Az óvodások eddig Csáki Róbert festményeivel, a Közös értékeink anyagával illetve Pataki Ferenc alkotásaival ismerkedhettek.
„Példátlan eredményt értünk el már most az ilyen jellegű foglalkozások tekintetében, amit nagy sikerként értékelek – mondja Bátyai Edina, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. – Rendkívül fontosnak tartom a gyerekek művészetekre való nevelését. Fel kell ismerni, hogy már egészen kis korukban kötelező kulturális programokra vinni őket, mert csak így szokhatnak hozzá és kedvelhetik meg azokat.”  

 
Az ovisoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások legfőbb célja, hogy a gyerekeket bevezesse a képzőművészet világába. Ale Ildikó képzőművészeti múzeumpedagógus profin felépített és levezényelt programmal várja az ovisokat. Miután a palota bemutatásával ráhangolja a gyerekeket a foglalkozásra, a kiállítótermekben egyszerű, könnyen befogadható képelemzésekre helyezi a hangsúlyt. Emellett megismerteti őket festészeti műfajokkal és technikákkal is.
„Már a foglalkozás kezdetén látszik a gyerekeken: remegő izgalommal várják, mi fog történni a termekben – meséli. – Amikor olyan mondat hangzik el egy ovis szájából bizonyos képek előtt, hogy: Istenem, de gyönyörű!, azt pedagógusként nagyon jó hallani.”
Ildikó arra is törekszik, hogy a kicsik a képeken keresztül megtanulják kifejezni magukat, egyéni véleményformálásra legyenek képesek és indoklásaikat is meg tudják fogalmazni. Mindez persze későbbi életszituációkra is kihat, a gyerekek nagy része pedig élményeket, érzéseket könnyen befogadó felnőtté válik. A cél alapvetően az, hogy felébredjen bennük a művészetekre irányuló érzékenység, formálódjon az ízlésük, mindemellett pedig kialakuljon bennük a tárlatlátogatás kultúrája.
A foglalkozások végén, a program rajzos része során a tárlaton látható, kiválasztott képet tudják a minőségi eszközök segítségével továbbgondolni. A gyerekek által készített legjobb rajzokat a REÖK egy mini-kiállítás keretében tervezi bemutatni hamarosan. A foglalkozásokra bárki jelentkezését szívesen fogadják a muzeumpedagogia@reok.hu címen.
 
 
REÖK Gyerök Kör
 
Kéthetente szombaton akár nagyobb gyerekek is bepillantást nyerhetnek a képzőművészetek világába Ale Ildikó vezetésével. A REÖK Gyerök Körön az óvodásoktól a felső tagozatosokig várják az egyéni érdeklődőket. A gyerekek felfedezhetik az időszaki kiállítások világát, a művészettörténeti vonatkozásokat, stílusjegyeket. Miután megismerkedtek a tárlatok anyagaival rajzos ötleteikkel kapcsolódhatnak kedvenc képeikhez. Rengeteg izgalmas élmény vár rájuk: legutóbb például Pataki Ferenc festőművész kalauzolta az iskolásokat saját alkotásai között. A REÖK Gyerök Kör foglalkozásai 10:30-kor kezdődnek.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.