Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2011. május 26., csütörtök 13:09

A települések nem terhelhetők tovább!
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elkészítette és a Tállai András önkormányzati államtitkárral folytatott egyeztetés alkalmával átadta a Belügyminisztérium új Önkormányzati törvény tervezetének vitaanyagáról megfogalmazott véleményét. A szövetség elnöksége mai ülésén még egyszer tárgyalt a vitaanyag különösen kritikus pontjairól, illetve az egyeztetésen történtekről. Az elnökség az átadott véleményben megfogalmazottak közül kiemelt jelentőséget tulajdonít következőknek:
 
- A kistelepüléseket, a megyéket és a kerületeket ne érintsék hátrányosan a változások. A főváros és a kerületek viszonylatában a MÖSZ továbbra is a kétszintű közigazgatás híve.
 
- Az elnökség hangsúlyozza, hogy az alapfokú oktatás továbbra is önkormányzati feladat maradjon, de annak biztonságos működéséhez a jelenleginél nagyobb állami szerepvállalás szükséges.
 
- Az iparűzési- és más helyi adóknak önkormányzati kompetenciában kell maradniuk, ugyanis az önálló bevételek elvételével működési forrásaiktól és a fejlesztési hitelek törlesztésének lehetőségétől fosztják meg a településeket. A koncepcióban javasolt további új helyi adók kivetésére jelenleg nincs fizetőképesség,
az adónövelés a fekete gazdaság erősödését és a korrupciós helyzet romlását eredményezi.
 
- A Vidékfejlesztési Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia az erős önkormányzatokra épít, ami ellentétben áll az új Önkormányzati Törvény vitaanyagának központosítási törekvéseivel. A MÖSZ elengedhetetlenül szükségesnek tartja az Önkormányzati Törvény koncepciójának a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiához igazítását.
 
-Az elnökség elengedhetetlennek tartja, hogy a koncepció egy konkrét, számokon alapuló hatástanulmánnyal egészüljön ki, amelyből megtudható, hogy a tervezett változásoknak milyen költségvonzata van, és mitől lesz olcsóbb az új rendszer.
 
A MÖSZ továbbra is igényli az egyeztetések és a tárgyalások folytatását, melyek során segítségét ajánlja fel, hogy az eredeti célnak megfelelő, hatékony, takarékos, jól működő önkormányzati rendszer jöhessen létre.
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.