BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. augusztus 22., hétfő 18:25

Kimagasló volt az érdeklődés a Zöld Beruházási Rendszer új pályázata iránt
Kimagasló érdeklődést mutattak a pályázók az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram iránt, 2011. augusztus 17-ig közel 550 pályázat érkezett be.
A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer keretében 2011. augusztus 15-től lehetett pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 1,6 milliárd forint keretösszeggel kiírt pályázat komplex - energiahatékonysági felújítást és megújuló energia felhasználást ösztönző – energetikai korszerűsítésére kínált lehetőséget a pályázók számára.

A pályázati konstrukció iránti érdeklődés bizonyította, hogy a Kormány elképzelései választ adnak a potenciális pályázói kör igényeire, miközben összhangban állnak a nemzetközi szén-dioxid kvóta értékesítés szabályaival.

Az új kiírás célja, hogy komplex épületenergetikai fejlesztések valósuljanak meg, és ezáltal érjék el a lehető legnagyobb mértékű széndioxid kibocsátás-csökkentést, egyúttal a legnagyobb energia-megtakarítást is meglévő épületek korszerűsítése és új épületek építése során. A magyar szén-dioxid kvóták nemzetközi értékesítéséből származó bevételek hatékony, jelentős kibocsátáscsökkentést eredményező beruházásokra történő fordítása nem csupán nemzetközi kötelezettség, hanem kiemelt nemzeti érdek is, hiszen ezekkel az éghajlat védelmén túl mérsékelhető az ország energiafüggőssége, a lakossági energiafogyasztás és ezen keresztül a rezsiköltségek nagy része is. A beruházások járulékos haszna az, hogy új, értékteremtő munkahelyeket teremt az építőiparban.

A mintegy 550 beérkezett támogatási igény már meghaladta a rendelkezésre álló forrást, ezért a pályázatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011. augusztus 17-től felfüggeszti a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását. Ennek értelmében a felfüggesztés napját követően postára adott pályázatokat automatikusan kizárják.

A beérkezett pályázatok gyors kiértékelését feszített sebességű döntési folyamat követi, hogy a beruházások a lehető leggyorsabban megindulhassanak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázati konstrukció tapasztalatairól beszámol a Kormánynak, amely ezeknek tükrében és a rendelkezésre álló források függvényében dönt további ÚSZT ZBR pályázati kiírásról.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.