MEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 1., szombat 12:11

A legkisebb falu Európa egyik legnagyobb díjáért
Idén a legkisebb magyar falu, a Veszprém megyei Megyer is ringbe száll az Európa Nostra díjért az „Egy falu újraszületik” névre keresztelt 2010-2011 között megvalósult falurehabilitációs programjával. A program keretén belül szinte az egész falu visszakapta a boldog békeidőket sugárzó XIX: század végi hangulatát, és az épületek túlnyomó többsége részben vagy egészben meg is újult. Megyer célja, egy tőlünk nyugatra már működő de hazánkban új szemléletű falusi turizmus megteremtése.
Az Európai Unió Kulturális Öröksége - Europa Nostra-díjat 2002-ben az Európai Bizottság és az Europa Nostra együttesen indította útjára, hogy elismerje a kiemelkedő kezdeményezéseket az európai kulturális örökség fogalmán belül olyan változatos kategóriákban, mint az épületek
helyreállítása és rehabilitációja, a városi és természeti tájak megőrzése, a régészeti lelőhelyek bemutatása, továbbá a műgyűjtemények megóvása. Díjaznak továbbá tanulmányokat, oktatási és a kulturális örökségre vonatkozó figyelemfelkeltő projekteket, valamint egyéneknek vagy szervezeteknek az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítményét.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.